Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Η γνωστή σε όλες μας πριγκίπισσα Σίσσυ, ήταν μια από τις πιο μεγάλες «influencer» της εποχής της! Ψηλή, πολύ αδύνατη και γυμνασμένη, με ένα μοναδικό στυλ, θεωρούνταν μια από τις πιο όμορφες γυναίκες της γενιάς της. Το γεγονός πως μετά τα 30 της αρνούνταν κατηγορηματικά να φωτογραφηθεί ή να ποζάρει για πορτραίτα επειδή ήθελε να τη θυμούνται όλοι νέα και αγέραστη, την έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδη στα μάτια των αμέτρητων θαυμαστών της. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός πως ήταν Αυτοκράτειρα, όπως επίσης ότι ο σύζυγός της ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της, τότε έχουμε τη συνταγή για την απόλυτη ευτυχία. Σωστά;

Κι όμως όχι! Η Σίσσυ ήταν μια άκρως δυστυχισμένη γυναίκα και η πραγματική ζωή της απείχε μίλια από το παραμύθι μέσα στο οποίο την τοποθετούν συχνά ταινίες και βιβλία όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιες διαβάζοντας παρακάτω.

Κόρη

Η Ελισάβετ Αμαλία Ευγενία όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στη Βαυαρία την παραμονή των Χριστουγέννων του 1837. Ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας και μεγάλωσε σε ένα αρκετά χαλαρό οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες που της επέβαλλε η κοινωνική της θέση.

Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Σύζυγος

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Σίσσυ παντρεύτηκε το Φρανς, αυτοκράτορα της Αυστρίας. Αρχικά ο Φρανς προορίζονταν ως σύζυγος της μεγαλύτερης αδελφή της Ελένης, ποιος όμως μπορούσε ν’ αντισταθεί στο ατίθασο πνεύμα και την αξεπέραστη ομορφιά της Σίσσυ; Μόλις την αντίκρυσε ο μέχρι τότε υπάκουος Φρανς αποφάσισε πως αυτή ήταν η γυναίκα της ζωής του και λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους παντρεύτηκαν.

Αυτοκράτειρα

Ο ρόλος της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ όμως, αποδείχθηκε πολύ δύσκολος για τη νεαρή Σίσσυ. Μεγαλωμένη μακριά από υποχρεώσεις και κανονισμούς της ήταν σχεδόν αδύνατο να προσαρμοστεί στην αυστηρή καθημερινότητα του Φρανς. Εκείνος ήταν τρελά ερωτευμένος με τη νεαρή γυναίκα του, δεν κατάφερε όμως ποτέ να την καλύψει συναισθηματικά και γρήγορα η αυστηρή ζωή στο παλάτι καθώς και η τυφλή υπακοή του συζύγου της στη μητέρα του έσβησαν τον όποιον ενθουσιασμό είχε αισθανθεί γι’ αυτόν στην αρχή της γνωριμίας τους και τον πρώτο καιρό του γάμου τους.

Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Ομορφιά

Σιγά σιγά άρχισε να κλονίζεται η υγεία της, να αποκτά φοβίες και μια παράξενη εμμονή με την εμφάνισή της. Ξόδευε αμέτρητες ώρες φροντίζοντας την ομορφιά της. Ακολουθούσε μια καθημερινή θεραπεία μαλλιών που διαρκούσε τουλάχιστον τρεις ώρες, χρησιμοποιούσε άφθονα προϊόντα περιποίησης, κοιμόταν χωρίς μαξιλάρι σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ευθυτενή κορμοστασιά της και δέχονταν άπειρες ώρες μασάζ ώστε να αποκτήσει τη στενή της μέση. Έκανε ένα κρύο ντουζ κάθε πρωί κι ένα ζεστό μπάνιο με ελαιόλαδο κάθε βράδυ, κοιμόταν με διάφορα σκευάσματα απλωμένα στο πρόσωπό της και γυμνάζονταν επιμελώς και χωρίς εξαιρέσεις επί καθημερινής βάσης.

Μητέρα

Λίγους μήνες μετά το γάμο της, γεννήθηκε η Σοφία κι ένα χρόνο αργότερα η Γκιζέλα. Κι ενώ ο πολυπόθητος διάδοχος δεν έλεγε να κάνει την εμφάνισή του, η μητέρα του Φρανς ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα των δύο κοριτσιών απομακρύνοντάς τα από τη Σίσσυ, η οποία έπρεπε να ασχολείται χωρίς αντιπερισπασμούς με τις υποχρεώσεις της ως Αυτοκράτειρα. Αυτό έκανε τη Σίσσυ ακόμα πιο δυστυχισμένη και, όταν η μόλις δύο χρονών Σοφία αρρώστησε (πιθανότατα με τύφο) και τελικά έχασε τη ζωή της, η Σίσσυ έπεσε σε μια χρόνια μελαγχολία και κατάθλιψη που δεν κατάφερε να ξεπεράσει για το υπόλοιπο της ζωής της.

Τον Αύγουστο του 1858, η Ελισάβετ έφερε επιτέλους στη ζωή το διάδοχο που όλοι περίμεναν με τόση ανυπομονησία. Αυτή τη φορά πολέμησε όσο μπορούσε την πεθερά της και την αυλή του παλατιού όταν ανάλαβαν και πάλι την ανατροφή του μικρού πρίγκηπα Ρούντολφ, αλλά δυστυχώς για μια ακόμα φορά χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Υγεία

Η υγεία της Αυτοκράτειρας χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό και ο γιατρός της συνέστησε την προσωρινή απομάκρυνσή της από την Αυστρία, και την παραμονή της σ’ έναν τόπο με πιο ήπιο κλίμα που θα βοηθούσε την υγεία της και θα αποκαθιστούσε την ψυχική της ηρεμία. Η Σίσσυ έφυγε λοιπόν για την Κέρκυρα όπου σ’ ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα η υγεία της σημείωσε τεράστια βελτίωση. Για τα επόμενα δύο χρόνια η Αυτοκράτειρα δεν επέστρεψε στο παλάτι και την οικογένειά της, προτίμησε να ταξιδέψει. Όταν τελικά γύρισε, ο μικρός Ρούντολφ ήταν ήδη τεσσάρων χρονών, ένα πολύ ευαίσθητο και τρυφερό αγοράκι που, όπως και η μητέρα του, δε έμοιαζε να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στη σκληρή ζωή του παλατιού.

Βασίλισσα

Το 1867 η Ουγγαρία αναγνώρισε το Φρανς και τη Σίσσυ ως το βασιλικό ζευγάρι της χώρας και εντάχθηκε στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Λίγους μήνες αργότερα η Σίσσυ γέννησε την πριγκίπισσα Μαρί Βαλερί, τη φροντίδα της οποίας ανέλαβε για πρώτη φορά εξ’ ολοκλήρου εκείνη και με την οποία απέκτησε μια πολύ στενή, σχεδόν ασφυκτική σχέση.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν ήταν ικανό να κρατήσει την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ στο παλάτι και σύντομα άρχισε και πάλι τα ταξίδια της προσπαθώντας πάντοτε να παραμένει ινκόγκνιτο ώστε να αποφεύγει όσο γίνεται τη δημοσιότητα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της δε σταματά να γυμνάζεται, να μαθαίνει ελληνικά και να προσπαθεί να ζήσει μια απλή ζωή μακριά από θρόνους και υπηκόους.

Τραγωδία

Δυστυχώς όμως η ηρεμία της δεν κράτησε για πολύ. Το 1889 ο πρίγκηπας και διάδοχος του θρόνου Ρούντολφ αποφάσισε να σκοτώσει την ερωμένη του και ν’ αυτοκτονήσει. Ο θάνατός του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στη Σίσσυ που αποφάσισε να φοράει μαύρα για το υπόλοιπο της ζωής της. Έχτισε ένα ονειρεμένο παλάτι στην αγαπημένη της Κέρκυρα, το Αχίλλειο (το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο), και φρόντιζε να περνά εκεί αρκετούς μήνες του χρόνου.

Η Σίσσυ επισκέπτονταν πλέον πολύ σπάνια τη Βιέννη και ο χρόνος που περνούσε με το σύζυγό της ήταν ελάχιστος. Εκείνος άρχισε να έχει ερωμένες, κι εκείνη συνέχισε τα ταξίδια της σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από τη δυστυχία της. Έγραφαν όμως γράμματα ο ένας στον άλλο και με τα χρόνια αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια ειλικρινής φιλία.

Πρόσωπο: Σίσσυ, μια τραγική Αυτοκράτειρα

Δολοφονία

Η τραγική ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ έπρεπε να έχει ένα τραγικό τέλος: στις 10 Σεπτεμβρίου το 1898 ενώ έκανε τον περίπατό της στη Γενεύη της Ελβετίας, δέχτηκε επίθεση από τον 25χρονο Ιταλό Λουίτζι Λουκένι ο οποίος βρίσκονταν στη Γενεύη σκοπεύοντας να δολοφονήσει το δούκα της Ορλεάνης. Η τύχη του δούκα να αποχωρίσει από την πόλη νωρίτερα απ’ ότι σχεδίαζε έγραψε τη θανατική καταδίκη της Σίσσυ μια και ο Ιταλός αναρχικός αποφάσισε να δολοφονήσει εκείνη στη θέση του. Χρησιμοποίησε ένα αυτοσχέδιο όπλο, μια πολύ λεπτή και μυτερή λίμα και η Σίσσυ πέθανε λίγο μετά την επίθεση μη γνωρίζοντας τί ακριβώς της είχε συμβεί.

Αρχικά νόμισε πως ο νεαρός «σκόνταψε» πάνω της σε μια προσπάθειά του να της αρπάξει την τσάντα. Γι’ αυτό και μετά την επίθεση, εκείνη συνέχισε να περπατά μέχρι που κατέρρευσε λίγα λεπτά αργότερα και τότε η συνοδός της παρατήρησε μια πολύ μικρή κηλίδα αίματος στο στέρνο της. Λίγο αργότερα η Σίσσυ ήταν νεκρή.

Το σώμα της 60χρονης Αυτοκράτειρας αναπαύεται στη Βιέννη, την πόλη στην οποία η Σίσσυ αδυνατούσε να περάσει πολύ χρόνο όσο ήταν ζωντανή. Τώρα που ολοκληρώθηκαν τα ταξίδια της, ίσως τελικά να βρήκε τη γαλήνη που τόσο απεγνωσμένα αναζητούσε.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: