Όλες μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι η Μπάρμπι: η κούκλα που ικετέψαμε τους γονείς μας να μας πάρουν, που παραλίγο να λιποθυμήσουμε όταν τελικά μας την πήραν, που ντύσαμε και ξαναντύσαμε περίπου πενήντα εκατομμύρια φορές όταν ήμασταν μικρές και που αγοράσαμε με τη σειρά μας στα δικά μας παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια πριν καν ακόμα μας τη ζητήσουν. Τη γυναίκα όμως που κρύβεται πίσω από την περιβόητη Μπάρμπι οι περισσότερες από εμάς δε τη γνωρίζουμε. Ονομάζεται Ρουθ Χάντλερ και την ιστορία της θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
Η νεαρή Ρουθ
Η οικογένεια της Ρουθ ήταν Πολωνοί μετανάστες εβραϊκής καταγωγής που βρέθηκαν στην Αμερική ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον. Η Ρουθ γεννήθηκε το 1916 στο Ντένβερ του Κολοράντο και ήταν η μικρότερη από τα δέκα παιδιά της οικογένειας. Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της από το γυμνάσιο και μαζί μετακόμισαν στο Λος Άντζελες και έκαναν δύο παιδιά. Παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει το ζευγάρι ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αλλά και μετά, η φιλόδοξη Ρουθ ονειρεύονταν μια άνετη ζωή για την οικογένειά της και σύντομα έπεισε το σύζυγό της Έλιοτ να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για κατασκευές και να ξεκινήσει μια επιχείρηση επίπλων φτιαγμένα εξολοκλήρου από πλαστικό και πλεξιγκλάς.

Η ίδρυση της Ματέλ
Το 1945 ο Έλιοτ, μαζί με το συνεργάτη του Ματ, άνοιξαν μια καινούρια επιχείρηση, με κορνίζες αυτή τη φορά που ονόμασαν «Ματέλ» χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους (ΜΑΤ και ΕΛιοτ). Μετά από λίγο, ο Ματ πούλησε το μερίδιό του και πλέον ο Έλιοτ με τη Ρουθ ήταν οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Ματέλ. Με τα περισσεύματα από τις κορνίζες άρχισαν να φτιάχνουν έπιπλα για κουκλόσπιτα και επειδή αυτά τα μικροσκοπικά επιπλάκια έφερναν περισσότερο κέρδος από τις κορνίζες, σύντομα η επιχείρηση άρχισε να κατασκευάζει αποκλειστικά παιχνίδια. Μέχρι τότε η Ρουθ παρέμενε αθέατη στα επιχειρηματικά ανοίγματα του συζύγου της, όμως ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη με τη δημιουργικότητα, την εξυπνάδα και κυρίως την προθυμία της να ρισκάρει προκειμένου να πετύχει η Ματέλ.
Η επιτυχία
Πολύ γρήγορα, χάρη στη Ρουθ, η Ματέλ κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά. Μέχρι τότε οι εταιρείες παιχνιδιών απευθύνοντας στους γονείς, προσπαθώντας να τους πείσουν με διαφημίσεις να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Η Ρουθ αποφάσισε πως αυτή η τακτική ήταν λάθος και το 1955 έκανε τη Ματέλ σπόνσορα της επιτυχημένης παιδικής εκπομπής Mickey Mouse Club έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 500 χιλιάδων δολαρίων, ποσό που ξεπερνούσε την αξία ολόκληρης της εταιρείας. Το ρίσκο ήταν τεράστιο, ήταν όμως ο μοναδικός τρόπος της εταιρείας να μιλήσει κατευθείαν στους καταναλωτές της, τα παιδιά. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Ματέλ έγινε αυτοκρατορία, ενώ άλλαξε για πάντα ο τρόπος μάρκετινγκ των παιχνιδιών.

Η Μπάρμπι
Η ιδέα της Μπάρμπι ήρθε στη Ρουθ το 1959, όταν παρατήρησε πως η κόρη της Μπάρμπαρα και οι φίλες της απολάμβαναν να παίζουν με τις χάρτινες κούκλες τους αλλά δυσκολεύονταν να κρατήσουν τα χάρτινα ρουχαλάκια τους στη θέση τους όταν προσπαθούσαν να σηκώσουν όρθιες τις κούκλες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Έτσι η Ρουθ σκέφτηκε να δημιουργήσει τρισδιάστατες κούκλες, φτιαγμένες από πλαστικό που τα παιδιά θα μπορούσαν να ντύνουν με διάφορα υφασμάτινα ρούχα και αξεσουάρ. Μέχρι εκείνη την εποχή, οι μοναδικές κούκλες στην αγορά ήταν μωρά και απευθύνονταν σε μικρότερες ηλικίες. Η Μπάρμπι (που πήρε φυσικά το όνομά της από την κόρη της Ρουθ, Μπάρμπαρα) υπόσχονταν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και νεαρούς εφήβους. Δύο χρόνια αργότερα, το 1961, η διάσημη πλέον Μπάρμπι απέκτησε κι αγόρι, τον Κεν που, όπως μαντέψατε ήδη, πήρε το όνομα του γιού της Ρουθ.
Μετά τη Μπάρμπι
Το 1974 λόγω ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, η Ρουθ και ο Έλιοτ παραιτήθηκαν από τη Ματέλ και λίγα χρόνια αργότερα η Ρουθ καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, εκτελώντας 2500 ώρες κοινωνικής εργασίας και πληρώνοντας ένα μεγάλο πρόστιμο.
Η ακούραστη όμως Ρουθ δε σταμάτησε εκεί: έγραψε ένα βιβλίο με ηρωίδα τη Μπάρμπι που έγινε μεγάλη επιτυχία και εφηύρε ένα προσθετικό στήθος για γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή όπως είχε και η ίδια.
Πέθανε στην Καλιφόρνια το 2002 σε ηλικία 85 ετών. Η Ματέλ και η Μπάρμπι όμως συνεχίζουν τη λαμπρή πορεία τους μέχρι σήμερα, η μια ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο και η άλλη ως η πιο αγαπημένη κούκλα όλων των εποχών.

Η Μπάρμπι με αριθμούς
- Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει Μπάρμπι με τουλάχιστον 125 διαφορετικές καριέρες. Η πρώτη Μπάρμπι όμως, ήταν μοντέλο πασαρέλας.
- Η πρώτη Μπάρμπι κόστιζε τρία δολάρια και τη χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε πουλήθηκαν 300 χιλιάδες κούκλες. Σήμερα κάθε μια από αυτές τις κούκλες, στοιχίζει περίπου 30 χιλιάδες δολάρια.
- Η πρώτη κοκκινομάλλα Μπάρμπι κυκλοφόρησε το 1961, μέχρι τότε η Μπάρμπι ήταν ή ξανθιά ή μελαχρινή.
- Το 1980 κυκλοφόρησε η πρώτη Μπάρμπι με σκουρόχρωμο δέρμα.
- Μέχρι σήμερα, πάνω από 70 σχεδιαστές μόδας έχουν φτιάξει ρούχα για τη Μπάρμπι.
- Η πιο επιτυχημένη Μπάρμπι σε πωλήσεις, κυκλοφόρησε το 1992 και είχε μαλλιά τόσο μακριά που έφταναν μέχρι τα πόδια της.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.