Η Κλεοπάτρα έχει περάσει στην ιστορία ως η παντοδύναμη βασίλισσα της Αιγύπτου που, με το μοναδικό πνεύμα και την ξεχωριστή γοητεία της, προσπάθησε να κάνει την Αίγυπτο κυρίαρχο της Μεσογείου. Αυτό που διαφεύγει σε πολλούς όμως είναι πως η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, με καταγωγή από τη Μακεδονία. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη μοναδική ιστορία της.
Η αρχή
Η Κλεοπάτρα Θεά Φιλοπάτωρ γεννήθηκε το 69 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε τρία μικρότερα αδέλφια: δύο αδελφούς και μία αδελφή. Ανήκε στην οικογένεια των Πτολεμαίων – ο πατέρας της ήταν Φαραώ, ενώ η μητέρα της μας είναι άγνωστη αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την ταυτότητά της. Ο δάσκαλος της μικρής Κλεοπάτρας, Φιλόστρατος, την έμαθε από πολύ νωρίς να αγαπά τα ελληνικά γράμματα και τέχνες, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην ελληνική ρητορική και φιλοσοφία.
Ο θρόνος
Μετά το θάνατο του πατέρα της το 51 π.Χ. σε ηλικία 18 ετών, η Κλεοπάτρα ανέβηκε στο θρόνο μαζί με τον τότε 10χρονο αδελφό της και σύντομα άρχισε να διοικεί τη χώρα ως η μοναδική βασίλισσα της Αιγύπτου. Ήταν μια καταστροφική περίοδος για την Αίγυπτο, λόγω της ξηρασίας που χαμήλωσε τη στάθμη του Νείλου και προκάλεσε πείνα και φτώχεια στο λαό, ενώ ταυτόχρονα τα χρέη του πατέρα της στη Ρώμη ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο και υπολογίζονταν σε πολλά εκατομμύρια δραχμές.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η Κλεοπάτρα όταν στέφθηκε βασίλισσα, ήταν να μάθει την Αιγυπτιακή γλώσσα (μητρική της ήταν τα ελληνικά), κάτι που κανένας από τους προηγούμενους ηγέτες της χώρας δεν είχε κάνει στο παρελθόν. Φρόντισε επίσης τα πορτραίτα και οι απεικονίσεις της να είναι σύμφωνα με το Αιγυπτιακή τέχνη, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως μια πραγματική Αιγύπτια Φαραώ, κάνοντας το λαό να την αποδεχτεί και να την υποστηρίξει.
Ιούλιος Καίσαρας
Σύντομα όμως ο έφηβος πλέον αδελφός της διεκδίκησε το θρόνο και μια δραματική διαμάχη ξέσπασε μεταξύ τους οδηγώντας την Κλεοπάτρα στη Συρία. Εκεί, δεν άργησε να συνειδητοποιήσει πως χωρίς τη βοήθεια της Ρώμης και πιο συγκεκριμένα του Ιούλιου Καίσαρα δε θα μπορούσε να πάρει πίσω το θρόνο της. Αποφασίζει να γίνει ερωμένη του Καίσαρα και να πολιορκήσει μαζί του την Αλεξάνδρεια για έναν ολόκληρο χειμώνα. Όταν ο αδελφός της προσπάθησε να δραπετεύσει από το ρωμαϊκό κλοιό, πνίγηκε στο Νείλο και η Κλεοπάτρα επέστρεψε και πάλι στο θρόνο της, αυτή τη φορά παντρεμένη με τον μικρότερο αδελφό της. Λίγο αργότερα γεννήθηκε ο γιός της Πτολεμαίος Καισαρίων η πατρότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, αν και η ίδια η Κλεοπάτρα δήλωνε επίσημα πως ήταν γιός του Ιούλιου Καίσαρα. Τρία χρόνια αργότερα ο μικρός Καισαρίων ανέβηκε στο θρόνο της Αιγύπτου μαζί με τη μητέρα του, αφού ο σύζυγος και αδελφός της Κλεοπάτρας πέθανε από δηλητηρίαση – το πιθανότερο μετά από διαταγές της ίδιας της Κλεοπάτρας.
Η Κλεοπάτρα ήταν πλέον αναμφισβήτητα η μοναδική βασίλισσα της Αιγύπτου και λατρεύοντας από το λαό της ως η νέα Ίσιδα, η Αιγύπτια Θεά και αδελφή του Όσιρις.
Μάρκος Αντώνιος
Λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, το 41 π.Χ., η Κλεοπάτρα γνώρισε το στρατηγό και κοντινό του φίλο Μάρκο Αντώνιο, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Μαγεμένος από τη δυναμικότητα και τη γοητεία της Κλεοπάτρας, ο Μάρκος Αντώνιος ορκίστηκε να προστατεύει την Αίγυπτο και το στέμμα της ερωμένης του, εκπληρώνοντας κάθε επιθυμία της, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας της μοναδικής αδελφής της Κλεοπάτρας που εκείνο τον καιρό βρίσκονταν στην εξορία. Αν και το πιο πιθανό ήταν πως η Κλεοπάτρα αγάπησε το Μάρκο Αντώνιο, ο βασικός στόχος της ήταν πάντοτε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου ενάντια στη ραγδαία επεκτεινόμενη Ρώμη και φυσικά να παραμείνει στο θρόνο της Αιγύπτου.
Το τέλος
Ο Οκταβιανός Αύγουστος, κυβερνήτης της Ρώμης και μετέπειτα πρώτος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατάλαβε πως η ένωση δυνάμεων του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Ρώμη, και σύντομα κήρυξε πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου που είχε αρχίσει να επεκτείνεται επικίνδυνα.
Η ήττα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Άκτιου το 31 π.Χ. απομάκρυνε το ζευγάρι, κι όταν ο Μάρκος Αντώνιος πίστεψε τις φήμες που ήθελαν νεκρή την Κλεοπάτρα (και που αργότερα αποδείχτηκαν λανθασμένες) αποφάσισε να αυτοκτονήσει, σε ηλικία 53 ετών.
Λίγο αργότερα, η Κλεοπάτρα έμαθε ότι ο Οκταβιανός Αύγουστος σκόπευε να μεταφέρει την ίδια και τα παιδιά της στη Ρώμη ως λάφυρα πολέμου. Η τολμηρή βασίλισσα τερμάτισε τη ζωή της στα 39 της χρόνια, ο μύθος λέει ότι χρησιμοποίησε μια κόμπρα για να δηλητηριαστεί.
Μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας, η Αίγυπτος πέρασε στα χέρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Μακεδονικής Δυναστείας στη Μεσόγειο. Μια κυριαρχία που ξεκίνησε με το Μέγα Αλέξανδρο και έληξε με την Κλεοπάτρα, την τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.