Πρόκληση 5 ημερών: Ξεκαθάρισμα και καθαριότητα

Πρόκληση 5 ημερών: Ξεκαθάρισμα και καθαριότητα

Στην προσπάθειά μου να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου, αποφάσισα να ακολουθήσω ορισμένες «προκλήσεις» για πέντε ημέρες και να διαπιστώσω αν μπορώ τις προκλήσεις αυτές να τις αναγάγω σε συνήθειες. Κάθε μήνα θα σου παρουσιάζω τα αποτελέσματα των προκλήσεων αυτών σε μορφή ημερολογίου και θα μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μου. Αν θες, ακολούθησε μαζί μου αυτές τις προκλήσεις και μοιράσου τα δικά σου συμπεράσματα…

Αυτό τον μήνα λοιπόν αποφάσισα να αφιερώσω 5 ημέρες στο καθάρισμα του σπιτιού και το ξεκαθάρισμα των ντουλαπιών. Δεν ξέρω αν το παθαίνεις κι εσύ, αλλά εγώ συχνά παρατηρώ ότι τα ντουλάπια μου έχουν γεμίσει με ένα σωρό αντικείμενα που δεν χρησιμοποιώ και δεν κατάλαβα πότε και πως μαζεύτηκαν. Μια σακουλίτσα που ίσως χρειαστώ στο μέλλον, ένα επιπλέον τόνερ που μου χάρισε μια φίλη μου και τελικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ, λίγο χαρτί περιτυλίγματος που μου περίσσεψε από τα Χριστούγεννα… Κάπως έτσι μαζεύονται αντικείμενα που δεν έχω που να τα βάλω, με αποτέλεσμα να τα «χώνω» όπου βρω και να δημιουργείται ακαταστασία. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο στο ξεκαθάρισμα των ντουλαπιών και των συρταριών μου.

Ο στόχος

Εννοείται ότι όλη η αυτή η ταλαιπωρία είχε κάποιο στόχο. Με το να έχω τακτοποιημένα συρτάρια και ντουλάπια και να γνωρίζω ακριβώς τι έχω και που μέσα στο σπίτι, μόνο θετικά μπορεί να μου προσφέρει. Πρώτα απ’ όλα, θα μπορώ να τακτοποιώ και να καθαρίζω γρηγορότερα (άρα οικονομία ενέργειας και χρόνου), θα γνωρίζω τι έχω οπότε θα αποφεύγω τις άσκοπες αγορές (άρα οικονομία χρημάτων) και θα έχω ένα σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό (που σε εμένα προσωπικά προσφέρει περισσότερη χαλάρωση). Κάπως έτσι αποφάσισα να κουραστώ για 5 ημέρες, πράγμα που μπορώ να σου πω ότι έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση σκεπτόμενη τα οφέλη που θα μου προσφέρει.

Πρόκληση 5 ημερών: Ξεκαθάρισμα και καθαριότητα

Ημέρα 1η: Λευκά είδη

Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με τις ντουλάπες του σπιτιού. Ήμουν σίγουρη ότι δεν χρησιμοποιούμε όλα μας τα λευκά είδη. Κοιτάζοντας τα συρτάρια με τα σεντόνια, συνειδητοποίησα ότι έχω κάποια σετ που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, είτε γιατί δεν μου αρέσουν, είτε γιατί δεν εξυπηρετούν στο στρώσιμο του κρεβατιού. Έτσι αποφάσισα να τα δώσω σε μια φίλη μου που τα χρειαζόταν. Η διαδικασία που ακολούθησα είναι απλή. Άδειαζα ένα ένα τα συρτάρια και τα ντουλάπια, για να έχω μια καθαρή εικόνα του τι βρίσκεται εκεί μέσα, τα καθάριζα και τοποθετούσα πίσω μόνο όσα χρησιμοποιώ. Τα τραπεζομάντηλα και οι πετσέτες της κουζίνας είναι μια ακόμη πονεμένη ιστορία. Τραπεζομάντηλα που δεν ταιριάζουν με το τραπέζι μου αλλά λυπόμουν να δώσω, πετσέτες κουζίνας για δέκα ζωές και ποδιές μαγειρέματος που απλά δεν χρησιμοποιώ ποτέ.

Ημέρα 2η: Ντουλάπες ρούχων

Η σημερινή μέρα ήξερα ότι θα με δυσκολέψει πολύ. Πίστευα ότι κρατάω τις ντουλάπες με τα ρούχα μας σε μια ικανοποιητική κατάσταση. Αλίμονο. Αδειάζοντας όλες τις ντουλάπες ανακάλυψα ρούχα που έχω να φορέσω αρκετά χρόνια, καθώς και ρούχα που φόρεσα μια δυο φορές και μετά έθαψα στο βάθος της ντουλάπας μου. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της capsule wardrobe, αποφάσισα να απομακρύνω όλα τα ρούχα που δεν αγαπώ ή δεν μου κάνουν ή δεν ταιριάζουν με τα υπόλοιπα. Προσωπικά προτιμώ να έχω λιγότερα κομμάτια στη ντουλάπια μου, τα οποία όμως φοράω και μου αρέσουν. Άλλωστε, αν ήταν να χάσω τα 5 κιλά που χρειάζεται ώστε να χωρέσω ξανά στο τζιν που φόραγα πριν δέκα χρόνια, θα το είχα κάνει ήδη… Σωστά; Έτσι κατάφερα να απομακρύνω δύο σακούλες ρούχα – τα περισσότερα εκ των οποίων μοιράστηκαν στις φίλες μου. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία με κούρασε αρκετά, μου έδωσε όμως μεγάλη ικανοποίηση η εικόνα μιας καθαρής και τακτοποιημένης ντουλάπας. Και να σου πω και κάτι περίεργο; Τελειώνοντας, είχα την αίσθηση ότι είχα πάει για ψώνια!!!

Ημέρα 3η: Ντουλάπια μπάνιου

Τα ντουλάπια του μπάνιου μου ήξερα ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αφού φροντίζω να τα ξεκαθαρίζω συχνά. Το μόνο που έκανα ήταν να τα αδειάσω όλα, να τα καθαρίσω και να τοποθετήσω πίσω στη θέση τους όλα τα καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα που φυλάω εκεί. Εκτός από λίγα προϊόντα μακιγιάζ που μου φάνηκαν «ύποπτα» και ένα μισοτελειωμένο σαμπουάν (που είχα δοκιμάσει αλλά δεν μου άρεσε) δεν χρειάστηκε να πετάξω τίποτε άλλο. Αλλά η εικόνα του τακτοποιημένου μου μπάνιου με γέμισε χαρά.

Ημέρα 4η: Ντουλάπια κουζίνας

Και στην κουζίνα μου προσπαθώ να κρατώ μια τάξη. Αυτό που ήξερα ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσω επειγόντως ήταν το συρτάρι με τις κουτάλες και τα λοιπά μαγειρικά βοηθήματα. Κάτι πιρούνες που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, κάτι ξύλινες κουτάλες και σπάτουλες που έχω αποφασίσει ότι δεν με εξυπηρετούν, κάτι περίεργα gadgets όπως ένας κόφτης αυγού… Αποφάσισα να τα απομακρύνω από το συρτάρι μου για να διευκολύνω την καθημερινότητά μου και να βρίσκω πιο εύκολα αυτά που πραγματικά χρειάζομαι. Τα υπόλοιπα ντουλάπια της κουζίνας μου ήταν αρκετά οργανωμένα, παρόλ’ αυτά τα άδειασα και τα καθάρισα, τοποθετώντας πίσω όλα τα αντικείμενα και μαγειρικά σκεύη με περισσότερη τάξη.

Ημέρα 5η: Λοιπά ντουλάπια

Στο σπίτι μου έχω και μερικά ντουλάπια «πολλαπλών χρήσεων». Ένα που φυλάω όλα τα σύνεργα ζωγραφικής και χειροτεχνιών, ένα ντουλάπι με παιχνίδια επιτραπέζια, ένα συρτάρι με σύνεργα περιτύλιξης δώρων και ένα συρτάρι όπου ρίχνουμε μέσα χαρτομάντηλα, φυλλάδια delivery και ένα σωρό άλλα πράγματα. Επειδή τα ντουλάπια μου ήταν ήδη χωρισμένα σε «κατηγορίες» δεν χρειάστηκε επιπλέον κόπος στο να κατηγοριοποιήσω τα αντικείμενα που είχαν μέσα. Παρόλ’ αυτά, χρειάστηκε να ρίξω μια γρήγορη ματιά και να αξιολογήσω όλα όσα είχα κρατήσει μέσα σε αυτά. Ξεραμμένες μπογιές, επιτραπέζια παιχνίδια που δεν μας αρέσουν πια, τσαντούλες δώρου που έχουν χαλάσει, φυλλάδια delivery που δεν ισχύουν πια ή είχα πάνω από δύο φορές κ.ο.κ. Τα ντουλάπια μου πλέον ήταν καθαρά και τακτοποιημένα, χωρίς περιττά αντικείμενα.

Συμπεράσματα

Έχοντας περάσει αρκετές μέρες από την ολοκλήρωση τούτης της πρόκλησης, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν μετανιώνω καθόλου για τον χρόνο που αφιέρωσα στο ξεκαθάρισμα των ντουλαπιών του σπιτιού μου. Η καθημερινότητά μου έχει βελτιωθεί αρκετά, ετοιμάζομαι πιο γρήγορα το πρωί, βρίσκω ευκολότερα αυτό που ψάχνω και μπορώ να τακτοποιήσω το σπίτι στον μισό χρόνο, αφού όλα έχουν τη θέση τους (και δεν χρειάζεται να δώσω μια μικρή μάχη για να χωρέσουν κάπου)… Θα πρέπει βέβαια να παραδεχτώ ότι ακόμη έχω πολλά αντικείμενα που δεν χρειάζομαι πραγματικά ή που δεν χρησιμοποιώ τόσο συχνά (και δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσω καθόλου αν δεν τα είχα), αυτό όμως είναι κάτι που σκοπεύω να αντιμετωπίσω στο επόμενο ξεκαθάρισμα. Γιατί σίγουρα σκοπεύω να επαναλάβω τη διαδικασία…

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: