Πρόκληση 5 ημερών: Λιγότερο κινητό

Πρόκληση 5 ημερών: Λιγότερο κινητό

Στην προσπάθειά μου να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου, αποφάσισα να ακολουθήσω ορισμένες «προκλήσεις» για πέντε ημέρες και να διαπιστώσω αν μπορώ τις προκλήσεις αυτές να τις αναγάγω σε συνήθειες. Κάθε μήνα θα σου παρουσιάζω τα αποτελέσματα των προκλήσεων αυτών σε μορφή ημερολογίου και θα μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μου. Αν θες, ακολούθησε μαζί μου αυτές τις προκλήσεις και μοιράσου τα δικά σου συμπεράσματα…

Αυτό τον μήνα λοιπόν αποφάσισα να χρησιμοποιώ λιγότερο το κινητό μου!

Για αρχή θα πρέπει να σου πω ότι ήμουν από τα τελευταία άτομα που αγόρασαν smart phone. Ενώ όλοι γύρω μου είχαν ήδη κάνει δύο και τρεις αναβαθμίσεις, εγώ επέμενα ότι τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι και τόσο χρήσιμα. Άσε που έβλεπα τους πάντες με ένα τηλέφωνο μες τη μούρη και δεν ήθελα με τίποτα να γίνω κι εγώ ένας από αυτούς.

Να όμως που έγινα! Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το κινητό μου είχε γίνει επέκταση του χεριού μου. Δεν πήγαινα πουθενά χωρίς αυτό και κατέληγα στην οθόνη του κάθε φορά που είχα ακόμη και 5 λεπτά ελεύθερα.

Πρόκληση 5 ημερών: Λιγότερο κινητό

Ο στόχος

Η ιδέα ότι εξαρτώμαι από το κινητό μου τηλέφωνο μπορώ να πω ότι με τρόμαξε λιγάκι. Δεν ανήκω στο ηλικιακό γκρουπ που έχει μεγαλώσει με τα κινητά και δεν μπορώ να καταλάβω πότε ακριβώς μου έγινε τόσο απαραίτητο. Διαπίστωσα δε ότι η μνήμη μου έχει εξασθενίσει, αφού για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζομαι ανατρέχω σε κάποια μηχανή αναζήτησης, αντί να βάλω το μυαλό μου να σκεφτεί ή να θυμηθεί.

Το να μειώσω τη χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι κάτι που θεωρώ αρκετά προκλητικό. Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι λόγω του EveryWomanGr ήξερα ότι θα ήταν αδύνατο να μην χρησιμοποιώ καθόλου το κινητό μου. Περιόρισα όμως το τσεκάρισμα των social media στο απολύτως απαραίτητο ώστε να εξυπηρετώ το site – χωρίς να κοροϊδεύω τον εαυτό μου.

Ημέρα 1η:

Το ξυπνητήρι του κινητού μου χτύπησε όπως κάθε μέρα. Δεν διαθέτω κάποιο άλλο ξυπνητήρι, οπότε έπρεπε να εξυπηρετηθώ με αυτό του τηλεφώνου. Το έπιασα στα χέρια μου και αυτόματα πήγα να χαζέψω λίγο στα social media όπως κάνω κάθε πρωί άλλωστε. Σταμάτησα τον εαυτό μου και σηκώθηκα από το κρεβάτι. Μετά την πρωινή μου ρουτίνα, έπιασα το κινητό για να κοιτάξω τα mail μου και άλλα πράγματα απαραίτητα για το EveryWomanGr. Φυσικά και απαντούσα στις κλήσεις και τα μηνύματα που λάμβανα, αλλά μέχρι εκεί. Το κινητό έμεινε πάνω στο τραπεζάκι μου για πολλές ώρες χωρίς να το πιάσω καθόλου στα χέρια μου.

Παρόλ’ αυτά με έτρωγε η περιέργεια. Πως τα πήγα άραγε στο παιχνίδι που έπαιξα χθες; Τι πόσταρε η αγαπημένη μου YouTuber σήμερα; Συνειδητοποίησα ότι έκλεβα χρόνο για να κοιτάζω το κινητό μου περισσότερες φορές απ’ ότι είχα καταλάβει!

Όταν επιτέλους χαλάρωσα από τις υποχρεώσεις μου, άρχισαν τα… δύσκολα! Ο χρόνος που αφιέρωνα για να χαζέψω στο κινητό, να παίξω παιχνίδια και να σερφάρω στο ίντερνετ ήταν χρόνος χαλάρωσης για μένα. Και τώρα τι κάνω; αναρωτήθηκα. Βρέθηκα δηλαδή με ελεύθερο χρόνο που – αν και τον αναζητούσα πολλές φορές μέσα στην ημέρα δεν είχα καταλάβει πόσο εύκολο ήταν να τον αποκτήσω!

Αποφάσισα να αφιερώσω τον χρόνο που αντιστοιχούσε σε χαλαρωτικό σερφάρισμα στην ανάγνωση του καημένου του βιβλίου που είχα στο κομοδίνο μου και δεν είχα ακουμπήσει για εβδομάδες.

Ημέρα 2η:

Η περιέργειά μου έχει χτυπήσει κόκκινο. Πως γίνεται να μην έχω χρησιμοποιήσει το κινητό μου τηλέφωνο (πέραν των εργασιακών μου υποχρεώσεων) για μία μόνο ημέρα και παρόλ’ αυτά να αισθάνομαι τόσο αποκλεισμένη από τα πάντα; Όσο κι αν με φώναζε από μακριά, αποφάσισα να συνεχίσω με την πρόκληση που έθεσα στον εαυτό μου και να μην υποκύψω στις σειρήνες των social media. Η μέρα πέρασε δύσκολα! Πραγματικά υπήρχαν φορές που αισθανόμουν στέρηση… λες και δεν ήξερα τι να κάνω με τα χέρια μου. Σα να κόβεις το τσιγάρο δηλαδή!!!

Πρόκληση 5 ημερών: Λιγότερο κινητό

Ημέρα 3η:

Ο μεγαλύτερος πειρασμός της ημέρας ήταν όταν βρέθηκα με μια ουρά στην τράπεζα. Όλοι γύρω μου χαζεύανε στο κινητό τους κι εγώ καθόμουν ώρες ατελείωτες κοιτάζοντας το ταβάνι. Γιατί να μην μπω λιγάκι στα social media να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα μου; μια μικρή φωνούλα μου ψιθύριζε στο αυτί βάζοντάς με σε πειρασμό. Αντ’ αυτού, αποφάσισα να χαζέψω τους γύρω μου, να διαβάσω το φυλλάδιο για τα δάνεια και να φτιάξω μια λίστα με τις δουλειές που έπρεπε να βγάλω εις πέρας μέσα στην εβδομάδα. Όταν ήρθε η σειρά μου, είχα ήδη ετοιμάσει τα χαρτιά μου και είχα ξοδέψει τον χρόνο της αναμονής εποικοδομητικά.

Ημέρα 4η:

Ομολογώ ότι σήμερα βαριέμαι. Μάλλον δεν είμαι συνηθισμένη στους πιο χαλαρούς ρυθμούς και έχω συνηθίσει να κάνω συνέχεια κάτι (να κοιτάζω το τηλέφωνό μου δηλαδή). Αυτά τα πεντάλεπτα που μπορεί να ξόδευα ασυνείδητα πρέπει τώρα να γεμίσουν με άλλες δραστηριότητες. Απ’ το να βαρυγκομάω λοιπόν, γιατί να μην διαβάσω άλλο ένα κεφάλαιο του βιβλίου μου, να συμμαζέψω λίγο το σαλόνι ή να πλύνω τα πιάτα; Τα πεντάλεπτα είναι τελικά πολύ χρόνος όταν τον εκμεταλλευτείς σωστά!

Ημέρα 5η:

Διανύοντας την πέμπτη και τελευταία ημέρα της πρόκλησης, ξύπνησα πιο ήρεμη, είχα προχωρήσει με διάφορες μικρές εκκρεμότητες που δεν προλάβαινα να ολοκληρώσω και είχα σχεδόν ξεχάσει την αγαπημένη μου YouTuber και το τι πόσταρε σήμερα! Ακόμα βέβαια ακούω τη μικρή φωνούλα στο αυτί μου, αλλά πλέον δεν τη θεωρώ και τόσο δελεαστική.

Συμπεράσματα

Τούτη εδώ η πρόκληση, ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει, είχα εξαρτηθεί από το smart phone. Δεν έχω φυσικά σκοπό να ακολουθήσω το ίδιο πρόγραμμα από δω και πέρα. Το βρίσκω άλλωστε υπερβολικό να αποκλειστώ από τα πάντα, να μην ξαναδώ κάποιο βίντεο στο YouTube (κάτι που με διασκεδάζει πολύ και το θεωρώ χόμπι μου) ή να μην ξαναπαίξω κάποιο παιχνίδι. Αποφάσισα όμως ότι το να αρπάζω το κινητό μου κάθε φορά που έχω λίγο ελεύθερο χρόνο είναι κάτι που δεν με ικανοποιεί πλέον και ότι το να επενδύω πιο εποικοδομητικά τον χρόνο μου μόνο καλό θα μου κάνει. Άντε να δούμε, μπας και τελειώσω κι εκείνο το κακόμοιρο το βιβλιαράκι μου…

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay, 13 thoughts


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: