Ετοιμαζόμαστε για τις πολυπόθητες διακοπούλες μας και το τελευταίο πράγμα που έχουμε όρεξη να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε και να μαγειρέψουμε και να ξεσκονίσουμε και και και… σωστά; Κάτι όμως που είναι απαραίτητο να σκεφτούμε είναι το πλανάρισμα των γευμάτων της οικογένειας πριν το ταξίδι μας.
Καμιά μας δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με ένα σωρό ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα γυρνώντας από τις διακοπές της. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα πετάξουμε σακούλες γεμάτες με φρούτα, λαχανικά, τυριά κλπ. πριν φύγουμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια και άσκοπη σπατάλη. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε έναν μικρό προγραμματισμό λίγες εβδομάδες πριν την αναχώρησή μας, ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα και να αξιοποιήσουμε όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται στο σπίτι μας και έχουν φόβο να χαλάσουν κατά την απουσία μας.
2- 3 εβδομάδες πριν: Ελέγχουμε τι υπάρχει στα ντουλάπια, το ψυγείο και την κατάψυξή μας. Προσπαθούμε να βρούμε συνταγές και τρόπους να αξιοποιήσουμε όσα περισσότερα από τα τρόφιμα που βρίσκονται ήδη στο σπίτι.
2 εβδομάδες πριν: Ετοιμάζουμε ένα πλάνο γευμάτων ανά ημέρα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις διακοπές μας. Προτιμούμε τα γεύματα με «κοινά» υλικά, ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσουμε προϊόντα που δεν θα καταναλώσουμε πλήρως. Εννοείται δεν ξεχνάμε τα υλικά που έχουμε ήδη στο ντουλάπι/ψυγείο μας. Γράφουμε μια αναλυτική λίστα με όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε (αν μας εξυπηρετεί περισσότερο, μπορούμε να φτιάξουμε δύο λίστες, μία ανά εβδομάδα).
2 εβδομάδες πριν: Αγοράζουμε τα υλικά που έχουμε γράψει στη λίστα μας. Προτιμούμε υλικά και συσκευασίες που θα καταναλωθούν πριν τις διακοπές, ακόμη κι αν δεν μας συμφέρουν και τόσο οικονομικά. Για παράδειγμα, αν συνηθίζουμε να αγοράζουμε γιαούρτι με το κιλό, ίσως πρέπει να σκεφτούμε αν θα έχουμε προλάβει να το καταναλώσουμε όλο πριν φύγουμε ή αν τελικά μας συμφέρουν περισσότερο οι μικρότερες συσκευασίες.
3 – 4 μέρες πριν φύγουμε: Κάνουμε έναν έλεγχο σε όλα τα ντουλάπια της κουζίνας που φυλάμε τρόφιμα. Βεβαιωνόμαστε ότι οι ανοιγμένες συσκευασίες είναι καλά κλεισμένες και ότι τα προϊόντα δεν έχουν λήξει. Τακτοποιούμε την κατάψυξη και το ψυγείο. Τι μας έχει περισσέψει; Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα τρόφιμα που βρίσκονται σε τάπερ, ανοιγμένες συσκευασίες ή κοντεύουν να λήξουν.
1 μέρα πριν την αναχώρηση: Πετάμε όλα τα «επικίνδυνα» τρόφιμα, δηλαδή λαχανικά, φρούτα, μαγειρεμένο φαγητό, προϊόντα έτοιμα να λήξουν κλπ. Καθαρίζουμε ντουλάπια και ψυγείο από λεκέδες (είναι ευκαιρία τώρα που είναι σχεδόν άδεια!).
Έξυπνο tip
Μπορούμε να ελέγξουμε αν υπήρξε πολύωρη διακοπή ρεύματος όσο λείπουμε με έναν απλό τρόπο: Τοποθετούμε στην κατάψυξη ένα χαμηλό τάπερ με νερό (μέχρι τη μέση). Αφήνουμε το νερό να παγώσει εντελώς και τοποθετούμε πάνω του ένα κέρμα. Αν επιστρέφοντας το κέρμα βρίσκεται στον πάτο του τάπερ, αυτό σημαίνει ότι ενδιάμεσα το νερό έλιωσε, το κέρμα έπεσε και το νερό ξαναπάγωσε από πάνω. Άρα, υπήρξε διακοπή ρεύματος πολλών ωρών που πιθανό να αλλοίωσε τη σύσταση των τροφίμων που είχαμε αφήσει μέσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να απομακρύνουμε τα τρόφιμα αυτά από το σπίτι.
Και κάτι ακόμα…
Δεν πειράζει αν παραγγείλουμε φαγητό απέξω την ημέρα πριν τις διακοπές μας. Έτσι θα ξοδέψουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και πλύσιμο πιάτων και περισσότερο για πακετάρισμα και προετοιμασία.
Έτοιμες για αναχώρηση! Καλές διακοπές κορίτσια!
Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές συμβουλές για το πλανάρισμα των γευμάτων. Εννοείται ότι οι χρόνοι προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε σπιτικού και στο τι εξυπηρετεί την κάθε νοικοκυρά.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.