Πρακτικές συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος

Βιογραφικό σημείωμα

Όταν βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε πού θα θέλαμε πραγματικά να εργαστούμε, ποιες είναι οι ανησυχίες μας, ποια τα εμπόδια που συνήθως συναντάμε, ποιοι, πώς και πόσο επηρεάζουν τις αποφάσεις μας σχετικά με το επαγγελματικό μας μέλλον. Όσο περισσότερο καταφέρουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε τα ενδιαφέροντα, τις αξίες, τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι στη συνέχεια η διαδικασία για εμάς.

Το δεύτερο βήμα στην αναζήτηση εργασίας, είναι συνήθως η σύνταξη του βιογραφικού μας σημειώματος. Το βιογραφικό μας σημείωμα είναι η πρώτη μας επαφή με τον υποψήφιο εργοδότη που στόχο έχει να του δώσει μια εικόνα του ποιες είμαστε. Γι’αυτό το λόγο, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξή του ώστε να του κάνει θετική εντύπωση και να μας καλέσει σε συνέντευξη.

Η δομή που έχει συνήθως ένα βιογραφικό σημείωμα είναι η εξής:

1. Προσωπικά στοιχεία: Εδώ αναγράφουμε το ονοματεπώνυμό μας και τα στοιχεία επικοινωνίας. Προσοχή στο email που δίνουμε! Αν το είχαμε δημιουργήσει στα μαθητικά μας χρόνια και έχει τη μορφή π.χ. zouzounitsa@email.com θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσουμε ένα καινούριο με στοιχεία από το όνομά μας. Είναι πολύ σημαντικό το βιογραφικό μας να εμπνέει επαγγελματισμό.

2. Εκπαίδευση: Αναφέρουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία φοιτήσαμε, αναγράφοντας και το έτος αποφοίτησης, φτάνοντας μέχρι το λύκειο. Αν έχουμε αποφοιτήσει από το νηπιαγωγείο δεν ενδιαφέρει κανένα!

3. Επαγγελματική εμπειρία: Ακολουθούμε πάλι χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη εργασία μας, σημειώνοντας τη χρονική περίοδο που εργαστήκαμε σε κάθε εταιρεία, τη θέση εργασίας που κατείχαμε και περιγράφοντας συνοπτικά τις αρμοδιότητές μας. Εθελοντική εργασία ή πρακτική άσκηση, σημειώνεται σε αυτή την ενότητα.

4. Συνεχής κατάρτιση: Η συνεχής ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν τη δουλειά μας μέσω της παρακολούθησης σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων είναι κάτι που αφορά πολλές από εμάς και που πρέπει να αναφέρουμε στο βιογραφικό μας, γράφοντας τον τίτλο του σεμιναρίου, την ημερομηνία, το φορέα και τον τόπο υλοποίησής του.

5. Ξένες γλώσσες: Είτε έχουμε αποκτήσει πτυχίο σε μια ξένη γλώσσα είτε την έχουμε μάθει από την οικογένειά μας, σημασία έχει ότι τη γνωρίζουμε, οπότε θα πρέπει να αναφερθεί στο βιογραφικό μας σημείωμα. Σημειώνουμε το επίπεδο, π.χ. άριστη γνώση, και εφόσον υπάρχει πτυχίο, αναφέρουμε τον τίτλο του και την ημερομηνία απόκτησής του.

6. Άλλες γνώσεις: Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε εξειδικευμένες γνώσεις που δεν καλύφθηκαν σε προηγούμενες ενότητες, όπως είναι η γνώση Η/Υ.

7. Προσωπικά ενδιαφέροντα: Μια ενότητα που δεν πρέπει να παραλείπουμε θεωρώντας την ασήμαντη, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες στον υποψήφιο εργοδότη για την προσωπικότητά μας. Μπορούμε να αναφερθούμε στην ενασχόλησή μας με τον αθλητισμό, την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες του δήμου κτλ. Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε πληροφορίες που αφορούν συμμετοχή μας σε πολιτικούς ή θρησκευτικούς συλλόγους.

8. Συστάσεις: Προτιμότερο είναι να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες για τις συστατικές επιστολές, παρά μόνο μια σημείωση στο τέλος του βιογραφικού ότι είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν.

Ανάλογα με το τι έχει κάνει στην επαγγελματική της πορεία η καθεμία, μπορούν να προστεθούν και άλλες ενότητες, όπως διακρίσεις, δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε συνέδρια κ.ά.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όσο σημαντικές είναι οι πληροφορίες που δίνουμε με το βιογραφικό μας σημείωμα, άλλο τόσο σημαντική είναι και η εμφάνισή του. Πρέπει να φωνάζει ότι είναι προσεγμένο, ότι αφιερώσαμε χρόνο και κόπο για να το συντάξουμε, ότι μας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε στον εργοδότη μια ελκυστική εικόνα, γιατί κατ’επέκταση μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Μερικές πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε στο βιογραφικό μας την καλύτερη μορφή του είναι οι παρακάτω:

Να είναι απλό. Δε χρειάζονται ούτε περίεργες γραμματοσειρές ούτε χρωματιστά χαρτιά. Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά!

Να είναι σαφές. Αν αυτός που το διαβάζει αρχίσει να αναρωτιέται τι εννοούμε, έχουμε χάσει την προσοχή του.

Να είναι ορθογραφημένο. Προσοχή στα τυπογραφικά λάθη, γιατί μπορεί να μας κοστίσουν τη θέση.

Να είναι εκτυπωμένο. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να φωτοτυπήσουμε αρκετές φορές το βιογραφικό μας για να μπορούμε να το μοιράζουμε, όμως το φωτοτυπημένο χαρτί πολλές φορές έχει κηλίδες ή πιο σκούρες περιοχές. Πόσο προσεγμένο μπορεί να δείχνει;

Να είναι προσαρμοσμένο. Μπορούμε να προσαρμόσουμε το βιογραφικό μας σημείωμα ανάλογα με τη θέση που διεκδικούμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε πληροφορίες. Αν, για παράδειγμα, διεκδικούμε μια θέση σε γραμματεία μεγάλης εταιρείας, δε χρειάζεται να γράψουμε για την απασχόλησή μας σε παιδότοπο όταν ήμασταν 18 χρονών. Αν, όμως, η γραμματεία ανήκει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την εμπειρία μας με τα παιδιά. Το βιογραφικό μας σημείωμα, ιδανικά, δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις μία με δύο σελίδες, οπότε αν έχουμε δουλέψει σε πολλές θέσεις, κάποιες προσαρμογές είναι αναγκαίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μία διαδικασία που πολλές φορές απαιτεί και χρόνο και κόπο. Όσο καλύτερα προετοιμαζόμαστε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Κείμενο: Δάφνη Τζοβαρίδου / Ψυχοπαιδαγωγός / Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Msc.
Φωτογραφία: Pixabay

Διάβασε κι ένα χιουμοριστικό κείμενο για τα είδη των συναδέλφων εδώ!


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: