Πρακτικά tips για να κάνουμε οικονομία

Πρακτικά tips για να κάνουμε οικονομία

Η καινούργια χρονιά σε βρήκε με τις τσέπες… άδειες; Η αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα σπιτικά πλέον, τα έξοδα είναι μεγαλύτερα των εσόδων, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συχνά – ειδικά προς τα τέλη του μήνα – σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει άραγε τρόπος να μειώσουμε, έστω και λίγο, τα μηνιαία μας έξοδα ώστε να μην αγχωνόμαστε τόσο πολύ όσο πλησιάζει ο μήνας προς το τέλος του;

Μια μικρή προετοιμασία

Μια καλή αρχή είναι να γράψουμε μια λίστα με όλα μας τα έξοδα. Κάθε φορά δηλαδή που ξοδεύουμε χρήματα, να γράφουμε το ποσό και την αιτία σε ένα φύλλο χαρτί (ή σε ένα αρχείο στον υπολογιστή). Αν ακολουθήσουμε τούτη τη βαρετή μεν, απαραίτητη δε διαδικασία, θα έχουμε μια σχετικά αληθοφανή εικόνα των εξόδων μας. Ιδανικά, θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο αν γράφαμε τα έξοδά μας για δύο ή τρεις μήνες στη λίστα μας – μιας και κανένας μήνας δεν είναι ίδιος με τον επόμενο από πλευράς εξόδων.

Αφού ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, παρατηρούμε τις πηγές εξόδων μας. Που χάνονται τα χρήματά μας; Υπάρχουν φυσικά τα πάγια έξοδα, όπως το ενοίκιο, η βενζίνη, το ρεύμα, η θέρμανση κλπ., τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα;

Πρακτικά tips για να κάνουμε οικονομία

Μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα

Αν σκεφτεί κανείς ότι η εξοικονόμηση μόλις 20 ευρώ κάθε μήνα ισοδυναμεί με 240 ευρώ το χρόνο, μπορεί να διαπιστώσει ότι ακόμη και η πιο μικρή αλλαγή στα μηνιαία έξοδά μας μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση!

Μερικές ιδέες για εξοικονόμηση μικρών ποσών κάθε μήνα είναι:

Αλλάζουμε το κολατσιό στη δουλειά ή το σχολείο

Ένας καφές, μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς από το φούρνο μπορεί να μας στοιχίζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι έχουμε φανταστεί. Τι είναι άλλωστε ένα ή δύο ευρώ τη μέρα, σωστά; Αν υπολογίσουμε όμως ότι 2 ευρώ την ημέρα ισοδυναμούν με πάνω από 700 ευρώ το χρόνο, ίσως αποφασίσουμε ότι μας συμφέρει περισσότερο να ετοιμάζουμε τον καφέ ή το σνακ μας από το σπίτι.

Και τι θα γίνει; Δεν θα ξαναπαραγγείλουμε ποτέ καφέ απ’ έξω; Μα φυσικά και θα ξαναπαραγγείλουμε! Άλλωστε, όλοι μας χρειαζόμαστε που και που λίγη διασκέδαση ή ένα εύκολο κέρασμα. Μια οικονομική επιλογή είναι να παραγγέλνουμε τον καφέ μας μέσω κάποιας εφαρμογής, όπου πολύ συχνά βρίσκουμε προσφορές τύπου 1 + 1. Παίρνουμε δηλαδή δύο καφέδες στην τιμή του ενός. Να ένας τρόπος να πληρώσουμε τον καφέ πολύ πιο οικονομικά και να μοιραστούμε την προσφορά με έναν συνάδελφο. Το ίδιο ισχύει και για παραγγελίες φαγητού, αφού καθημερινά – μέσω των apps για delivery – μπορούμε να βρούμε προσφορές, τυχερές κληρώσεις, πινιάτες κλπ. και να πληρώσουμε το σνακ ή το φαγητό μας πολύ πολύ φθηνότερα.

Οι πολυσυσκευασίες είναι επίσης μια σοφή λύση για καθημερινά σνακ και συνήθως συμφέρουν οικονομικά – αφού ένα ή δύο τεμάχια προσφέρονται δωρεάν. Μια άλλη επιλογή είναι οι προσφορές 1 + 1 δώρο, με τις οποίες πληρώνουμε ουσιαστικά τα προϊόντα που αγοράζουμε στη μισή τιμή. Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σερβιέτες, χαρτιά τουαλέτας και τόσα ακόμη προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορούν να μας στοιχίζουν τα μισά χρήματα!

Πρακτικά tips για να κάνουμε οικονομία
Καθημερινές μετακινήσεις

Μια άλλη ιδέα είναι να μειώσουμε το έξοδο της μεταφοράς μας στη δουλειά. Όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούμε να μοιραζόμαστε τη διαδρομή με κάποιο συνάδελφο, έτσι ώστε να μην παίρνουμε το αυτοκίνητο στη δουλειά κάθε μέρα.

Οι μηνιαίες προσφορές σε εισιτήρια λεωφορείου ή τρένου είναι μια ακόμη πρόταση. Όπου εξυπηρετεί, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς – και να γλυτώνουμε και τον μπελά του παρκαρίσματος! Γενικά οι μηνιαίες συνδρομές μπορούν να μας εξοικονομήσουν μικρά ποσά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. το πάσο για τη διέλευση στην Αττική Οδό.

Κάρτες και προγράμματα επιβράβευσης

Οι κάρτες πελατών σε καταστήματα που ξέρουμε ότι επισκεπτόμαστε συχνά (όπως π.χ. σούπερ μάρκετ) είναι επίσης πολύ συμφέρουσες. Οι πόντοι που συγκεντρώνουμε σημαίνουν μακροπρόθεσμα εκπτώσεις, δωροεπιταγές ή προσφορές που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις χάσουμε.

Δώρα και υποχρεώσεις

Αν καταφέρουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να γράψουμε σε ένα χαρτί όλες τις γιορτές και τα γενέθλια φίλων και συγγενών που έρχονται τους επόμενους μήνες, θα διαπιστώσουμε ότι το έξοδο των δώρων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Μια έξυπνη λύση είναι να προπαραγγείλουμε τα δώρα αυτά (ή να τα αγοράσουμε από κάποιο κατάστημα) αρκετούς μήνες πριν, κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Θα γλυτώσουμε αρκετά χρήματα, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στα δώρα των αγαπημένων μας.

Με τους παραπάνω τρόπους είναι δυνατό να εξοικονομήσουμε μικρά ποσά κάθε μήνα – με λίγη προσοχή και οργάνωση φυσικά. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η εξοικονόμηση 10 ευρώ το μήνα από τη βενζίνη, 10 ευρώ από τα σνακ, 15 ευρώ από τα δώρα και 15 ευρώ από παραγγελίες και σούπερ μάρκετ ισοδυναμούν με 600 ευρώ το χρόνο, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που μπορεί να καλύψει έκτακτα έξοδα ή ετήσια πάγια (όπως π.χ. την εφορία).

Ίσως, λοιπόν, αν το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, αξίζει να θυσιάσουμε τον καφέ μας κάποιες φορές ή να προσέξουμε ποια συσκευασία κρουασάν θα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.

Εύχομαι τα παραπάνω να σας βοηθήσουν ή να σας δώσουν ιδέες για να μειώσετε τα έξοδά σας και θα χαρώ πολύ να μου στείλετε και τις δικές σας προτάσεις για εξοικονόμηση μικρών ποσών μηνιαίως. Έτσι, βοηθώντας ο ένας τον άλλο ίσως καταφέρουμε τελικά να μην αγχωνόμαστε όταν το ημερολόγιο δείχνει 20 του μηνός…

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: