Πόσο επικίνδυνο είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι

Πόσο επικίνδυνο είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι

Φυσικά και όλες μας κάποια στιγμή έχουμε απογοητευτεί μετά από μια εβδομάδα βροχερού καιρού… Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα απλωμένα μας ρούχα δεν λένε να στεγνώσουν με τίποτα, κι εμείς καταλήγουμε να τα ακουμπάμε πάνω στα καλοριφέρ μπας και καταφέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Πόσο όμως επικίνδυνο είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι;

Κι όμως! Μετά από μία έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, αποδείχθηκε ότι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι είναι αρκετά επικίνδυνο ακόμη και για την υγεία μας!

Μια μυρωδάτη μπουγάδα που μόλις βγήκε από το πλυντήριο περιέχει ως και 2 λίτρα νερού, το οποίο εξατμίζεται και διανέμεται στην ατμόσφαιρα καθώς τα ρούχα στεγνώνουν. Αυτό μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τα επίπεδα υγρασίας του χώρου (ως και 30%).

Το άπλωμα και στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας. Η μούχλα δεν είναι πάντοτε ορατή όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, ελευθερώνει όμως μικρά σωματίδια (σπόρους) στην ατμόσφαιρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα βλαβερά.

Κι ενώ πολλοί από εμάς έχουμε τη δυνατότητα να τα απομακρύνουμε με ένα απλό φτέρνισμα, οι σπόροι μούχλας που εισπνέονται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή κρίσεις άσματος στους πιο ευαίσθητους οργανισμούς. Ειδικά οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, αλλά και άλλες ευπαθείς ομάδες, είναι πιο ευαίσθητοι λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σπόροι μούχλας είναι πιθανό να προκαλέσουν ευαισθησία στην αναπνοή, βήχα ή ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι

Και τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο καιρός δεν λέει να σταματήσει να βρέχει;

Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι να απλώνουμε τα ρούχα μας έξω, κάτω από ένα υπόστεγο ή τέντα. Τουλάχιστον για τις πρώτες δύο ημέρες, μέχρι να απομακρυνθεί η περισσότερη υγρασία από τα ρούχα. Όταν χρειαστεί να φέρουμε μέσα την απλώστρα (κλασσική εικόνα!) είναι απαραίτητο να έχουμε ανοιχτά παράθυρα όσο περισσότερη ώρα μπορούμε και να φροντίσουμε ώστε η μπουγάδα μας να μην βρίσκεται κοντά στα υπνοδωμάτια.

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται καλά (ειδικά μετά από τα ντους της οικογένειας, το μαγείρεμα ή τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων) και να απομακρύνονται σημάδια μούχλας από τους τοίχους ή τα έπιπλα (ένα μείγμα ζεστού νερού, σαπουνιού και ξυδιού θα βοηθήσει στην οριστική απομάκρυνση της μούχλας). Το στεγνωτήριο ρούχων είναι φυσικά μια λύση, στα περισσότερα σπίτια όμως δεν είναι δυνατή η απόκτησή του. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα ρούχα θέλουν και πάλι καλό αέρισμα για την αποφυγή δημιουργίας μούχλας μέσα στα ντουλάπια.

Έρευνα: Professor David Denning, National Aspergillosis Centre, Manchester

everywomangr banner νοικοκυριό

Πηγές: 1 2

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: