Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Οι γιορτές είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία να στρώσουμε το τραπέζι μας με περισσότερη φροντίδα και επισημότητα. Προσωπικά όμως, πιστεύω πως, αν το θέλουμε, μας δίνονται άπειρες ευκαιρίες μέσα στη χρονιά για να στρώσουμε το τραπέζι μας πιο περιποιημένα. Άλλωστε το παραδέχομαι πως λατρεύω να γιορτάζω μικρές χαρές και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε από ένα καλό γεύμα, παρουσιασμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δε συμφωνείτε; Σήμερα λοιπόν βγάζουμε τα «καλά» μας πιάτα από το «μουσείο» και στρώνουμε το τραπέζι μας επίσημα και γιορτινά. Καλή διασκέδαση!

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Τα πιάτα

Θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο: ένα μεγαλύτερο πιάτο φαγητού και ένα μικρότερο πιάτο σαλάτας. Αν το μενού μας περιλαμβάνει και σούπα, τότε χρειαζόμαστε κι ένα βαθύ πιάτο. Τοποθετούμε τα πιάτα με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Κάτω το μεγαλύτερο πιάτο και από πάνω του αυτό της σαλάτας και τέλος το πιο βαθύ πιάτο (αν το χρειαζόμαστε). Τοποθετούμε το πιατάκι για το ψωμί (αν υπάρχει) διαγωνίως αριστερά, πάνω από τα πιρούνια.

Tip: αν δεν έχουμε ένα σερβίτσιο που να περιλαμβάνει όλα τα πιάτα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ή ο αριθμός των καλεσμένων μας ξεπερνάει τον αριθμό των πιάτων μας, τότε ακολουθούμε τη μέθοδο mix-and-match, δηλαδή χρησιμοποιούμε πιάτα από διαφορετικά σερβίτσια. Πιστέψτε με, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εντυπωσιακό και άκρως γιορτινό.

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Η πετσέτα

Χρησιμοποιούμε υφασμάτινη πετσέτα την οποία τοποθετούμε είτε πάνω από τα πιάτα (στη μέση) είτε αριστερά από τα πιρούνια.

Tip: ένα δαχτυλίδι πετσέτας, ομορφαίνει και δίνει χρώμα στο τραπέζι μας. Αν δεν έχουμε, μπορούμε απλώς να δέσουμε μια κορδέλα στην πετσέτα φροντίζοντας το χρώμα της κορδέλας να ταιριάζει με τα χρώματα του τραπεζιού.

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Τα μαχαιροπίρουνα

Ο σωστός τρόπος για να τοποθετήσουμε τα μαχαιροπίρουνα είναι και πάλι η σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε, ξεκινώντας με αυτό που βρίσκεται πιο μακριά από το πιάτο. Τα πιρούνια πηγαίνουν αριστερά του πιάτου και τα μαχαίρια δεξιά. Φροντίζουμε η κοφτερή πλευρά του μαχαιριού να κοιτάζει προς το πιάτο. Αν χρειαζόμαστε κουτάλι, τότε το τοποθετούμε στα δεξιά, δίπλα από το μαχαίρι. Το μαχαίρι για το βούτυρο τοποθετείται οριζόντια πάνω στο πιάτο του ψωμιού.

Tip: Τα κουταλάκια και τα πιρουνάκια που οι καλεσμένοι μας θα χρησιμοποιήσουν με τον καφέ ή το γλυκό τους δε χρειάζεται να βρίσκονται στο τραπέζι από πριν. Μπορούμε να τα φέρουμε όταν σερβίρουμε τον καφέ ή το γλυκό. Αν όμως θέλουμε να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, τότε τα τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πιάτο.

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Τα ποτήρια

Η θέση των ποτηριών είναι στα δεξιά, πάνω από τα μαχαίρια. Αν σερβίρουμε κρασί, τότε τοποθετούμε το ποτήρι του κρασιού στα δεξιά του ποτηριού για το νερό.

Tip: Αν σερβίρουμε περισσότερα από ένα είδος κρασιού, τότε φροντίζουμε να έχουμε περισσότερα από ένα ποτήρια κρασιού διαθέσιμα για κάθε καλεσμένο μας.

Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι

Λεπτομέρειες

Δίνουμε τον τόνο και το χρώμα που επιθυμούμε στο τραπέζι μας φροντίζοντας μικρές λεπτομέρειες που κάνουν όμως μεγάλη διαφορά όπως το τραπεζομάντηλο, τις κάρτες που υποδεικνύουν τη θέση των καλεσμένων και φυσικά το διακοσμητικό για το κέντρο του τραπεζιού (centerpiece).

ΒΙΝΤΕΟ YOUTUBE

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: