Πως πλένουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου

Πως πλένουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου

Μήπως έχεις κι εσύ αυτά τα υπέροχα και αφράτα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου για το σαλονάκι στο μπαλκόνι σου; Όσο κι αν τα ευχαριστιόμαστε, τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου είναι ένας μικρός μπελάς! Πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε καθαρά; Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει και το μπαλκόνι/βεράντα/κήπος μας καλεί, είναι ευκαιρία να ανανεώσουμε τα μαξιλάρια για να τα απολαύσουμε όλο το καλοκαίρι!

Αρχικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου μαζεύουν περισσότερη βρωμιά απ’ οποιοδήποτε άλλο ύφασμα έχουμε στο σπίτι. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό. Οι εξωτερικές συνθήκες επηρεάζουν την καθαριότητα των μαξιλαριών – ειδικά όταν αυτά βρίσκονται κοντά σε φυτά ή κάτω από ένα δέντρο. Εκτός από αυτό όμως, οι ίδιοι δεν προσέχουμε το ίδιο όταν τα χρησιμοποιούμε – σε αντίθεση με τα μαξιλάρια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ψίχουλα που μπορεί να πέσουν και δεν μαζεύτηκαν ποτέ, λεκέδες από ποτά και φαγητά, ακόμη και ίχνη από παπούτσια μετά από ώρες συζητήσεων με φίλους που βολεύτηκαν πάνω στα αναπαυτικά μαξιλάρια μας! Και έτσι θέλουμε! Θέλουμε να ευχαριστιόμαστε τα μαξιλάρια (και τα έπιπλα) εξωτερικού χώρου με χαλαρή διάθεση και όχι να είμαστε διαρκώς επί φυλακή!

Πως πλένουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου

Αν υπάρχει η δυνατότητα να σκεπάζουμε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου με μια ειδική θήκη ή μια μεγάλη ζελατίνα όταν ο καιρός… μας τα χαλάει, αυτό θα βοηθήσει στο να τα διατηρήσουμε πιο καθαρά. Ιδανικά, καλό θα ήταν να μεταφέρουμε τα μαξιλάρια σε κάποιον εσωτερικό χώρο (σπίτι ή αποθήκη) όταν δεν τα χρησιμοποιούμε (για παράδειγμα όταν κρυώνει ο καιρός ή βρέχει). Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται κάθε μέρα, σωστά; Με τη συχνή καθαριότητα λοιπόν, μπορούμε να κρατήσουμε τα μαξιλάρια σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Ξεκινάμε με τον καθαρισμό των επίπλων. Σε έναν κουβά με χλιαρό νερό και σαπούνι, βυθίζουμε ένα μαλακό σφουγγάρι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αφρώδες σφουγγάρι για το μπάνιο ή τα ειδικά σφουγγάρια για το πλύσιμο του αυτοκινήτου) και το στύβουμε ελαφρά. Τρίβουμε με ελαφριές κινήσεις τα έπιπλα και συνεχίζουμε μέχρι να περάσουμε όλες τις επιφάνειες με το σαπουνόνερο. Δεν ξεχνάμε τις βάσεις των επίπλων ή τα σημεία που δεν βλέπουμε. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό με το λάστιχο με λίγη πίεση – φροντίζουμε να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν πρόκειται για ευαίσθητα υλικά όπως μπαμπού ή ψάθα. Σκουπίζουμε με ένα απορροφητικό πανί και αφήνουμε τα έπιπλα να στεγνώσουν τελείως με τον αέρα.

Αφού έχουμε καθαρίσει τα έπιπλα, μπορούμε να συνεχίσουμε με την καθαριότητα των μαξιλαριών.

Πως πλένουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου

Πως καθαρίζουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου

Βήμα #1 – Σκουπίζουμε τα μαξιλάρια με την ηλεκτρική σκούπα ή τα τινάζουμε πάρα πολύ καλά. Δεν θέλουμε να βρέξουμε τα υφάσματα που δεν έχουν καθαριστεί πρώτα, αφού η βρωμιά θα «κολλήσει» με το νερό και θα είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθεί. Δεν ξεχνάμε να σκουπίσουμε όλες τις ζάρες, γύρω από κουμπιά κτλ.

Βήμα #2 – Αντιμετωπίζουμε τοπικούς λεκέδες από μούχλα, φαγητό ή γρασίδι με λευκό ξύδι και νερό ή ειδικά διαλύματα απομάκρυνσης λεκέδων. Τρίβουμε τον λεκέ σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως στη συσκευασία του διαλύματος με τη βοήθεια μιας βούρτσας με μαλακές τρίχες.

Βήμα #3 – Πλένουμε όλη την επιφάνεια των μαξιλαριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα (καλά διαλυμένο) και μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Καλύπτουμε με κυκλικές κινήσεις τα μαξιλάρια και τρίβουμε ελαφρά – στις περιοχές που παρατηρούμε περισσότερη βρωμιά τρίβουμε πιο επίμονα χωρίς να γδάρουμε το ύφασμα.

Βήμα #4 – Ξεπλένουμε με το λάστιχο με άφθονο νερό μέχρι να απομακρυνθεί τελείως το σαπούνι από τα μαξιλάρια. Χρησιμοποιούμε πίεση στο νερό για εύκολη απομάκρυνση του σαπουνιού και της βρωμιάς. Στύβουμε όσο περισσότερο μπορούμε το περίσσιο νερό και αφήνουμε τα μαξιλάρια να στεγνώσουν τελείως κάτω από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές μέρες, αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα μαξιλάρια είναι εντελώς στεγνά πριν τα χρησιμοποιήσουμε

Η καλύτερη εποχή για να πλύνουμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου είναι τώρα! Ο καιρός είναι ζεστός και μας δίνει τη δυνατότητα να αφήσουμε τα έπιπλα/μαξιλάρια έξω ώστε να στεγνώσουν φυσικά κάτω από τον ήλιο. Όταν έχουν στεγνώσει τα πάντα, τοποθετούμε τα μαξιλάρια στα καθαρά έπιπλα και ευχαριστιόμαστε ένα δροσερό ακόμη απόγευμα παρέα με τους φίλους μας στο μπαλκόνι!

Προσοχή: Είναι σημαντικό να μην τοποθετούμε τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου στο πλυντήριο γιατί υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί βλάβη στη συσκευή λόγω βάρους.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: