Πώς περιποιούμαστε τα κοσμήματα μας

Πώς περιποιούμαστε τα κοσμήματα μας

Τα κοσμήματα κάθε γυναίκας αποτελούν τα πιο αγαπημένα της αξεσουάρ, σωστά; Είτε πρόκειται για το κολιέ που αγοράσαμε με τον πρώτο μας μισθό, είτε για το δαχτυλίδι της γιαγιάς μας με τη μεγάλη πέτρα στο κέντρο, τα κοσμήματά μας χρειάζονται κι εκείνα φροντίδα και αγάπη ώστε να διατηρήσουν την υπέροχη εμφάνισή τους.

Πέτρες και ζέστη

Δυστυχώς η συνεχής έκθεση των κοσμημάτων με λίθους στη ζέστη και το φως του ήλιου μπορεί να δημιουργήσει αποχρωματισμούς ή ακόμη και ραγίσματα στις λαμπερές πέτρες. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορεί να αποκτήσουν κιτρινίλες στην επιφάνειά τους ή ακόμη και να ξεφλουδίσουν όταν εκτίθενται διαρκώς στον ήλιο. Ορισμένες πέτρες χάνουν τη φυσική υγρασία τους όταν εκτίθενται σε έντονη ζέστη και μπορεί να ραγίσουν. Τέλος, η ζέστη και το έντονο φως είναι πιθανό να αποχρωματίσουν πέτρες, όπως ο αμέθυστος ή το κεχριμπάρι.

Προσέχουμε που αποθηκεύουμε τα κοσμήματά μας – μακριά από καλοριφέρ ή σημεία με έντονο ηλιακό φως.

Μέταλλα και χημικά

Είναι λογικό κάποια πολύτιμα μέταλλα – χρυσός, ασήμι, πλατίνα – να χάσουν τη λάμψη τους και θαμπώσουν όταν εκτίθενται διαρκώς σε χημικές ουσίες. Και ναι! Όταν λέμε χημικές ουσίες εννοούμε και αρώματα, λοσιόν, λακ μαλλιών… Τα παραπάνω, όπως και πολλά ακόμη καλλυντικά, μπορεί να βλάψουν τα κοσμήματά μας, και να δημιουργήσουν αποχρωματισμό ή θαμπάδα στα μεταλλικά τους στοιχεία. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις πέτρες. Αποφεύγουμε επίσης την επαφή με προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμωνία ή χλώριο.

Απομακρύνουμε τα κοσμήματά μας πριν μπούμε σε πισίνα.

Πώς περιποιούμαστε τα κοσμήματα μας

Σωστός καθαρισμός

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα καθαρισμού κοσμημάτων, τα οποία βοηθούν σημαντικά στο να διατηρήσουμε την αρχική τους όψη. Ένας φυσικός καθαρισμός στο σπίτι, με απλά μέσα, είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικό σαπούνι και να δημιουργήσουμε αφρό. Με τη βοήθεια μιας παλιάς οδοντόβουρτσας, τρίβουμε ελαφρά τα κοσμήματα και τις πέτρες και ξεπλένουμε με νερό (καλύτερα να έχουμε τοποθετήσει το κόσμημα σε μια μικρή λεκανίτσα για να μην χάσουμε κάποια πολύτιμη πέτρα την ώρα που το καθαρίζουμε). Σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί με μικροφίμπες για να γυαλίσουμε και αφήνουμε το κόσμημα να στεγνώσει εντελώς φυσικά.

Προσέχουμε ιδιαίτερα ευαίσθητες πέτρες (όπως τα μαργαριτάρια) που μπορεί να αποκτήσουν γρατζουνιές.

Σωστή αποθήκευση

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από ένα κουβάρι κοσμημάτων που έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους… Αυτή η κατάσταση, όχι μόνο είναι τρομερά κουραστική για εμάς (μπορεί να ξοδέψουμε πολύ χρόνο μέχρι να καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε όλα τα κοσμήματα), αλλά μπορεί να αποβεί και «τραυματική» για τα αγαπημένα μας κοσμήματα. Τα μεταλλικά στοιχεία και οι λίθοι είναι πιθανό να γρατζουνιστούν και να χάσουν την καθαρή όψη τους. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε ειδικές κοσμηματοθήκες που μας εξυπηρετούν ή κρεμάμε τα κολιέ μας από γάντζους μέσα στη ντουλάπα για εύκολη χρήση και ασφαλή αποθήκευση.

Τα πιο πολλά κοσμήματα αγοράζονται μέσα σε κάποια θήκη. Η θήκη αυτή προσφέρει ιδανική προστασία και καλό είναι να αποθηκεύονται εκεί. Πολλά πουγκιά είναι κατασκευασμένα από υλικά που αποτρέπουν την οξείδωση και οι θήκες για δαχτυλίδια προστατεύουν τα κοσμήματα από φθορές, υγρασία ή ζέστη.

Προσέχουμε πως αποθηκεύουμε τα κοσμήματά μας και όταν ταξιδεύουμε. 

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: