Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Ανησυχείτε για το πώς να καθαρίσετε το κινητό τηλέφωνό σας και άλλες συσκευές για να τα διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ασφαλή καθαριστικά, μαντηλάκια οθόνης και άλλα που θα σας βοηθήσουν να φροντίζετε σωστά τις συσκευές σας.

Πολλές σύγχρονες μελέτες (από ερευνητικές εταιρείες όπως η dscout) διαπίστωσαν ότι οι μέσοι χρήστες αγγίζουν τα τηλέφωνά τους 2.617 φορές την ημέρα – και αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 5.427 όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους με βαριά χρήση του κινητού τηλεφώνου τους. Μεταξύ του αγγίγματος του τηλεφώνου, του προσώπου και των επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των πληκτρολογίων και άλλων, είναι πιθανό να διαδοθούν μικρόβια. Ορισμένα μικρόβια και ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού, μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες οπουδήποτε από λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε τις συσκευές μας

Σε αντίθεση με το πλύσιμο των χεριών μας, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι και νερό για να καθαρίσουμε κινητά και tablets. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεφώνων (όπως η Apple και η Samsung) έχουν προσαρμόσει τις συστάσεις τους για το θέμα, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση μαντηλιών καθαρισμού ή απολύμανσης με βάση το αλκοόλ.

4 απλά βήματα για τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού του τηλεφώνου ή του tablet μας

  • Απενεργοποιούμε και αποσυνδέουμε από τη φόρτιση το τηλέφωνό μας.
  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, ώστε να τα καθαρίσουμε και να τα απολυμάνουμε πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία καθαρισμού της συσκευής. Έτσι αποκλείουμε την μεταφορά μικροβίων από τα χέρια στις συσκευές.
  • Σκουπίζουμε απαλά το εξωτερικό του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης, με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι ή ψεκάζουμε ένα μαλακό πανί με ένα απολυμαντικό καθαριστικό με βάση το οινόπνευμα που περιέχει 70% ισοπροπυλική αλκοόλη και το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το τηλέφωνό μας. (Η αναλογία 70% αλκοόλ είναι σημαντική: είναι αρκετή συγκέντρωση για να σκοτώσει τυχόν μικρόβια στην επιφάνεια του τηλεφώνου.) Σε καταστήματα τεχνολογίας μπορούμε να βρείτε πολλά ανάλογα προϊόντα για καθαρισμό οθόνης.

Θήκες και τα αξεσουάρ

Δεν είναι μόνο οι επιφάνειες του τηλεφώνου μας που γίνονται βρώμικες. Η θήκη του τηλεφώνου και τυχόν αξεσουάρ, όπως ακουστικά, μαζεύουν μικρόβια. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες καθαρισμού επιτυγχάνουμε τα ίδια καλά αποτελέσματα και στα αξεσουάρ.

Μερικά σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε:

  • Αποφεύγουμε την υγρασία στις θύρες διασύνδεσης και φόρτισης (USB, Lightning, 3mm jack κλπ).
  • Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού με 100% οινόπνευμα γιατί μπορεί να καταστρέψουν τις προστατευτικές επικαλύψεις ενός τηλεφώνου.
  • Δεν εφαρμόζουμε υγρό ή καθαριστικό απευθείας στο τηλέφωνό και δεν βυθίζουμε τη συσκευή σε υγρά καθαριστικά.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ υγρή χλωρίνη ή χαρτοπετσέτα για να σκουπίσουμε την οθόνη.
  • Κρατάμε το τηλέφωνο, το tablet, τα ακουστικά και άλλα αξεσουάρ για τον εαυτό μας.
  • Πριν καθαρίσουμε οποιαδήποτε από τις συσκευές μας, ελέγχουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη διατήρηση της συσκευής μας σε άριστη κατάσταση.
Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Και εσωτερικός καθαρισμός

Το τηλέφωνο ή το tablet μας είναι ένας φορητός υπολογιστής — πολλοί άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν απαραίτητα αυτό!

Gregory Touhill, πρώην Chief Information Security Officer, πρόεδρος της Cyxtera και μέλος ΔΣ στο Andrew Carnegie Mellon του Πανεπιστημίου Heinz College

Χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για τραπεζικές συναλλαγές, προγραμματισμό εργασιών, αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών, φωτογραφιών, email, κλπ. Όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα που φέρνουν χαρά στη ζωή μας, μπορούν να αποτελέσουν στόχο κερδοσκόπων και εγκληματιών.

Χρειάζεται λοιπόν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να ελέγχουμε τί σώζουμε στις φορητές συσκευές μας ώστε να τις διατηρούμε ασφαλείς και όσο το δυνατό απαλλαγμένες από περιττά στοιχεία που, και χώρο αποθήκευσης ‘τρώνε’, και μπορεί να αποτελέσουν στόχο hackers. Με απλά λόγια, αφαιρώντας αρχεία από το τηλέφωνό μας, ελευθερώνουμε χώρο, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ενημερωμένα το iOS / Android OS, αλλά και τις εφαρμογές μας.

Η ασφάλεια πρέπει να είναι η πρώτη δουλειά για το τηλέφωνο, αν δεν έχετε χώρο για αυτό, χρειάζεστε περισσότερο χώρο αποθήκευσης ή διαφορετική συσκευή

Gregory Touhill, πρώην Chief Information Security Officer, πρόεδρος της Cyxtera και μέλος ΔΣ στο Andrew Carnegie Mellon του Πανεπιστημίου Heinz College

Πολλές συσκευές Android ή iOS διαθέτουν ενσωματωμένες εφαρμογές καθαρισμού παλιών αρχείων, προσωρινής μνήμης ή ακόμα και για τον έλεγχο κακόβουλου λογισμικού. Πέρα όμως από αυτό, η απλή τακτική για μεταφορά των σημαντικών αρχείων μας σε ασφαλή σημεία (στο cloud με κρυπτογράφηση, σε σκληρούς δίσκους που βρίσκονται σε ασφαλή σημεία ή που υποστηρίζουν κρυπτογράφηση) είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές για την διατήρηση των συσκευών μας ενημερωμένων με τις τελευταίες αναβαθμίσεις λογισμικού και σε άριστη κατάσταση λειτουργίας.

Με λίγη προσεκτική πρακτική και καλές συνήθειες μπορούμε να κρατήσουμε τις συσκευές μας καθαρές – μέσα κι έξω!

Κείμενο: Στέλιος Μ.
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: