Πώς να καθαρίσεις τα ξύλα κοπής στην κουζίνα

Πώς να καθαρίσεις τα ξύλα κοπής στην κουζίνα

Οι επιφάνειες κοπής αποτελούν τον απόλυτο βοηθό μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μειώνουν το χρόνο προετοιμασίας και βοηθούν στο εύκολο και γρήγορο καθάρισμα της κουζίνας. Όμως ποιες επιφάνειες να επιλέξουμε; Στην αγορά βρίσκουμε συνήθως:

  • Πλαστικούς δίσκους – πλένονται εύκολα αλλά χαλάνε γρήγορα, δεν συμβάλλουν στην υγιεινή της κουζίνας και δεν είναι όμορφοι αισθητικά
  • Επιφάνειες σιλικόνης – πρακτικές και εύκολες στο καθάρισμα, εύκαμπτες, άρα όχι πολύ σταθερές
  • Γυάλινες επιφάνειες – πρακτικές στη χρήση, καθαρίζονται εύκολα και συμβάλλουν στην υγιεινή της κουζίνας, είναι όμως βαριές και δεν αποθηκεύονται εύκολα
  • Ξύλα κοπής – όμορφα αισθητικά, φυσικό προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής που συνήθως τα αποφεύγουμε γιατί δεν γνωρίζουμε πώς να τα καθαρίσουμε σωστά!

Τα ξύλα κοπής αποτελούν την πιο πρακτική και φυσική επιλογή. Αν συντηρηθούν σωστά, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι απόλυτα ασφαλή για την προετοιμασία του φαγητού και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Άσε που φαίνονται τόσο όμορφα πάνω στον πάγκο της κουζίνας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πιατέλες σερβιρίσματος ή ως βάση για ζεστά σκεύη!

Πώς να καθαρίσεις τα ξύλα κοπής στην κουζίνα

Πως καθαρίζουμε τα ξύλα κοπής

Από μικρές ακούγαμε ότι τα ξύλα κοπής δεν πρέπει να βρέχονται ή να πλένονται με σαπούνι. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τα ξύλα κοπής μπορούν να πλυθούν κανονικά στο νεροχύτη με χλιαρό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Το πολύ καυτό νερό είναι που μπορεί να κάνει τη ζημιά, προκαλώντας ρωγμές στο ξύλο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τοποθετούμε τα ξύλα κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα ξύλα να στεγνώνουν σωστά με φυσικό τρόπο.

Tip: Για να μην λυγήσει το ξύλο κοπής από το νερό δοκίμασε να το βρέξεις και από τις δύο πλευρές και να το αφήσεις να στεγνώσει φυσικά.

Συντήρηση των ξύλων κοπής

Τα ξύλα κοπής έχουν την τάση να ξηραίνονται και να ξεφλουδίζουν. Μπορούμε εύκολα να τα διατηρήσουμε σαν καινούργια με τον πιο φυσικό τρόπο: αλείφουμε την επιφάνειά τους με μαγειρικό λάδι (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο άγευστο λάδι) σε αρκετή ποσότητα και αφήνουμε να απορροφηθεί για αρκετές ώρες. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Στο τέλος σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί την ποσότητα λαδιού που δεν απορροφήθηκε και αφήνουμε το ξύλο κοπής όλη νύχτα ώστε να στεγνώσει.

Tip: Το λάδι ενυδατώνει και απολυμαίνει την επιφάνεια με φυσικό τρόπο, πρέπει όμως να το αλείψουμε σε καθαρό ξύλο και να το αφήσουμε να δράσει για πολλές ώρες. Για το λόγο αυτό μπορείς να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία πριν να πέσεις για ύπνο, ώστε το πρωί να σκουπίσεις απλά το ξύλο κοπής από το περίσσιο λάδι.

Πώς να καθαρίσεις τα ξύλα κοπής στην κουζίνα

Επιπλέον συμβουλές:

#1 – Καλό είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικά ξύλα κοπής για το κόψιμο των λαχανικών και των κρεάτων, εκτός του κοτόπουλου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχεις μια επιφάνεια από άλλο υλικό ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

#2 – Μην αφήνεις τα τρόφιμα πάνω στο ξύλο κοπής για πολλή ώρα, γιατί υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν δυσάρεστες οσμές. Ιδανικά καθάριζε το ξύλο κοπής αμέσως μετά τη χρήση.

#3 – Μην ψεκάζεις χημικά πάνω στην επιφάνεια κοπής. Καλύτερα να την καθαρίζεις με σαπούνι και νερό και να την αφήνεις να στεγνώνει φυσικά.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: