Πώς να καθαρίσεις τα αθλητικά παπούτσια σου

Πώς να καθαρίσεις τα αθλητικά παπούτσια σου

Τα αθλητικά μας παπούτσια αγαπούν τις βόλτες στο βουνό ή την πόλη. Θέλουν να ταλαιπωρούνται και δεν έχουν καλύτερο από μια ολοήμερη εκδρομή ή έναν κοπιαστικό περίπατο παρέα με φίλους. Και όσο για το γυμναστήριο; Το καλύτερό τους! Το γίνεται όμως όταν επιστρέφουν στο σπίτι μέσα στα χώματα και τις βρωμιές; Πάμε να δούμε πως μπορούμε να καθαρίσουμε τα αγαπημένα μας αθλητικά παπούτσια ώστε σύντομα να μας συντροφεύσουν σε νέες «βρώμικες» περιπέτειες…

Προετοιμασία

Απομακρύνουμε με νερό και σαπούνι τυχόν ακαθαρσίες και λάσπες από τις σόλες.

Στην φάση αυτή, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε το ταμπελάκι μέσα στο παπούτσι. Επιτρέπεται το πλύσιμο στο πλυντήριο;

Πλύσιμο στο πλυντήριο

 • Αφαιρούμε τα κορδόνια και τις εσωτερικές σόλες και τα βάζουμε μέσα σε ένα σακουλάκι ειδικό για πλύση ευαίσθητων.
 • Τοποθετούμε τα παπούτσια μέσα σε μια σακούλα πλύσης ευαίσθητων.
 • Πλένουμε στην πλύση για τα ευαίσθητα με κρύο νερό (για να μην μπουν τα υφασμάτινα μέρη) με ελαφρύ ή αν γίνεται καθόλου στύψιμο. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να χαλάσουμε το πλυντήριο ή να γδάρουμε τα παπούτσια μέσα στον κάδο.
 • Ιδανικά, προσθέτουμε μερικές παλιές πετσέτες μέσα στον κάδο για να απορροφήσουν τους κραδασμούς.
 • Αφήνουμε τα αθλητικά παπούτσια να στεγνώσουν καλά με τον αέρα και όχι πάνω σε καλοριφέρ.

Πλύσιμο στο χέρι

Αν το πλύσιμο στο πλυντήριο δεν είναι δυνατό, μπορούμε να πλύνουμε τα αθλητικά μας παπούτσια στο χέρι.

 • Αφαιρούμε τα κορδόνια και τις εσωτερικές σόλες.
 • Ετοιμάζουμε σαπουνόνερο με δροσερό νερό και λίγο ελαφρύ απορρυπαντικό πιάτων.
 • Βουτάμε μια παλιά οδοντόβουρτσα στο μείγμα νερού και τρίβουμε τα παπούτσια με κυκλικές και απαλές κινήσεις. Συνεχίζουμε μέχρι ο αφρός να βγαίνει καθαρός.
 • Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τοπικά, αφού δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν έχει απομακρυνθεί η βρωμιά.
 • Περνάμε με μια νωπή (καλά στυμμένη) πετσέτα όλη την επιφάνεια του παπουτσιού και απομακρύνουμε τις σαπουνάδες. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές.
 • Σε μια λεκανίτσα με καθαρό σαπουνόνερο βυθίζουμε τα κορδόνια και τις σόλες και πλένουμε απαλά μέχρι να καθαρίσουν.
 • Αφήνουμε τα αθλητικά παπούτσια να στεγνώσουν καλά με τον αέρα και όχι πάνω σε καλοριφέρ.

Δερμάτινα sneakers και αθλητικά

Τα δερμάτινα sneakers είναι ότι πιο βολικό για τις καθημερινές βόλτες μας. Φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι τα αγαπημένα μας. Τι γίνεται όμως όταν λερωθούν; Το δέρμα είναι πολύ δυσκολότερο να καθαριστεί με σαπούνι και υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε ζημιά αν επιχειρήσουμε να τα καθαρίσουμε με οδοντόβουρτσα. Αν το ταμπελάκι στο παπούτσι γράφει ότι επιτρέπεται το πλύσιμο στο πλυντήριο, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες – με πολλή προσοχή.

Μια βολική και αποτελεσματική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε το «μαγικό σφουγγαράκι» Magic Eraser που πραγματικά κάνει θαύματα στο σπίτι! Το λευκό σφουγγαράκι μπορεί να καθαρίσει τα πάντα χωρίς σαπούνι και να απομακρύνει γραμμές και γρατσουνιές από τα δερμάτινα sneakers μας σε ελάχιστο χρόνο. Καλό είναι να δοκιμάσουμε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια πριν προχωρήσουμε στο υπόλοιπο παπούτσι.

Για την πλύση του εσωτερικού του παπουτσιού, χρησιμοποιούμε την παλιά μας οδοντόβουρτσα και σαπουνόνερο και τρίβουμε απαλά. Σκουπίζουμε πολλές φορές με νωπή πετσέτα.

Αφήνουμε τα αθλητικά παπούτσια να στεγνώσουν καλά με τον αέρα και όχι πάνω σε καλοριφέρ.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό σφουγγαράκι βουτηγμένο σε νερό και απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα και να τρίψουμε απαλά. Φροντίζουμε να σκουπίσουμε σχολαστικά.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: