Πολύ λίγα από τα πράγματα που υπάρχουν μέσα σ’ ένα σπίτι έχουν τη μαγική ικανότητα να το μεταμορφώσουν τόσο δραστικά όσο ένα απλό χαλί.
Ένα χαλί μπορεί ν’ αλλάξει εντελώς την ατμόσφαιρα ενός δωματίου κάνοντας όλα τα έπιπλα να δέσουν μεταξύ τους, μπορεί να ανανεώσει το χώρο μας χαρίζοντάς του ζεστασιά και άνεση, ή απλώς να ομορφύνει το σπίτι μας. Είναι δηλαδή ένα έργο τέχνης που όμως αντί για τον τοίχο στολίζει το πάτωμα. Γι’ αυτό και η απόφαση για το ποιο θα είναι το επόμενο χαλί μας δεν είναι τόσο απλή. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε το καινούριο μας χαλί.
Ο χρυσός κανόνας
Ο τρόπος ζωής μας και η χρήση που έχουμε σκοπό να κάνουμε είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν αγοράσουμε ένα χαλί για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού μας. Αν για παράδειγμα υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι, κάποια χρώματα είναι σχεδόν απαγορευτικά. Αν τοποθετήσουμε το καινούριο μας χαλί στο καθιστικό, εκεί όπου τρώμε καθημερινά και περνάμε την περισσότερη μέρα μας θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο εύκολα μπορούμε να το καθαρίσουμε.

Μέγεθος
Το μέγεθος του χαλιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, μια και μπορεί να συμπληρώσει ή να καταστρέψει τη διακόσμηση ολόκληρου του δωματίου. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το χαλί. Χωρίς να είναι υποχρεωτικό, αλλά για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, για ένα μετρίου μεγέθους δωμάτιο, το πάτωμα που πρέπει να μένει ακάλυπτο είναι περίπου 25 με 50 εκατοστά από κάθε τοίχο. Και φυσικά φροντίζουμε να τοποθετούμε το χαλί στο κέντρο του δωματίου.
Ένα χαλί μπορεί επίσης να «ξεχωρίσει» περιοχές σε ένα μεγάλο χώρο που δεν έχει τοίχους. Αν για παράδειγμα το σαλόνι και η τραπεζαρία βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δύο διαφορετικά χαλιά θα προσδιορίσουν το κάθε δωμάτιο και θα «αγκαλιάσουν» τα έπιπλα που βρίσκονται σ’ αυτό.
Tip: Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χαλί που ήδη έχουμε αλλά είναι πολύ μικρό για το χώρο μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορούμε να το τοποθετήσουμε πάνω από ένα μεγαλύτερο χαλί που έχει τις σωστές διαστάσεις. Αν κάτι τέτοιο δε γίνεται, τότε ίσως η είσοδος ή η κουζίνα να μπορούν να το φιλοξενήσουν καλύτερα.
Στυλ και χρώματα
Όπως και σε όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι, έτσι και στα χαλιά υπάρχουν πλέον άπειρες επιλογές όσον αφορά στο στυλ και στα χρώματα που μπορούμε να τα βρούμε. Πάνε οι καιροί που έπρεπε να διαλέξουμε ή ένα κλασσικό περσικό χαλί ή μια βαρετή μοκέτα. Τώρα πια υπάρχουν μοντέρνες μονόχρωμες επιλογές ή επιλογές με έντονα γεωμετρικά σχέδια, ρίγες ή λουλούδια. Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διαλέξουμε το στυλ και το χρώμα του καινούριου μας χαλιού είναι να ενημερωθούμε για το τι υπάρχει διαθέσιμο και το κόστος της κάθε επιλογής. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα, το χαλί μας δε χρειάζεται να ταιριάζει με όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά του δωματίου αλλά καλό είναι να κρατάμε τη χρωματική μας παλέτα σχετικά περιορισμένη και να διαλέξουμε ένα χαλί που να ταιριάζει χρωματικά με τους υπόλοιπους τόνους του δωματίου.
Tip: Αν τα βασικά έπιπλα του δωματίου (π.χ. ο καναπές) είναι μονόχρωμα, τότε ένα χαλί με σχέδια θα δώσει στυλ στο δωμάτιο ενώ αν οι ταπετσαρίες των βασικών επίπλων έχουν κάποιο μοτίβο, τότε ένα μονόχρωμο χαλί θα είναι ιδανικό.
Πέλος και πυκνότητα
Το πέλος του χαλιού είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πριν καταλήξουμε στο χαλί που θα αγοράσουμε τελικά. Όσο πιο χαμηλό είναι το πέλος τόσο πιο σταθερό είναι το χαλί μια και τα έπιπλα μπορούν να σταθούν καλύτερα πάνω του. Επίσης είναι πιο εύκολο να καθαριστεί με την ηλεκτρική σκούπα και φυσικά είναι πιο οικονομικό. Το υψηλό πέλος στα χαλιά είναι σίγουρα πιο όμορφο στο μάτι, πιο άνετο στο πόδι (ειδικά όταν δε φοράμε τα παπούτσια μας) και γενικώς πιο πολυτελές.
Tip: Στα δωμάτια που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και που πατάμε διαρκώς το χαλί είναι πιο πρακτικό να χρησιμοποιήσουμε κάποιο χαλί με χαμηλότερο πέλος μια και συντηρείται πιο εύκολα.

Το ιδανικό χαλί για κάθε δωμάτιο
* Σαλόνι (μεγάλο με μεσαίου μήκους πέλος)
Αν ο καναπές μας ακουμπάει στον τοίχο τότε τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια του πρέπει να βρίσκονται πάνω στο χαλί. Αν όχι, τότε όλα τα ποδαράκια του θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο χαλί.
* Τραπεζαρία (μεγάλο με χαμηλό πέλος)
Φροντίζουμε το χαλί της τραπεζαρίας μας να είναι αρκετά βαρύ ώστε να μη μετακινείται κάθε φορά που καθόμαστε στις καρέκλες και ταυτόχρονα όχι πολύ πυκνό ώστε να μπορούμε να κινούμε τις καρέκλες με άνεση. Και φυσικά θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το τραπέζι και να βρίσκεται κάτω και από τις καρέκλες όταν είναι ανοιχτές και χρησιμοποιούνται.
* Κρεβατοκάμαρα (μεσαίο με υψηλό πέλος)
Επιλέγουμε είτε ένα μεγάλο χαλί που θα τοποθετήσουμε κάτω από το κρεβάτι και τα κομοδίνα ή δύο διαφορετικά μακρόστενα χαλιά που θα τοποθετήσουμε ένα σε κάθε πλευρά του κρεβατιού.
*Κουζίνα / Είσοδος / Χολ (μικρό με χαμηλό πέλος)
Για τους συγκεκριμένους χώρους υπερτερεί το πόσο πρακτικό είναι το χαλί που θα επιλέξουμε. Διαλέγουμε ένα μακρόστενο χαλί ανθεκτικό και εύκολο να καθαριστεί.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.