Οι γιορτές πλησιάζουν πάλι κι εμείς τρέχουμε να προλάβουμε ώστε να έχουμε τα πάντα έτοιμα ως συνήθως. Στολίσματα, δώρα, μενού, καθαρίσματα… η λίστα μας έχει αρκετά… χιλιόμετρα μήκος. Και κλασσικά δεν ξέρουμε από που να κάνουμε την αρχή, γιατί για το τέλος; Ούτε λόγος!
Αυτό το έργο το έχετε ξαναδεί κορίτσια, δε λέω καλά; Τι θα λέγατε φέτος να αλλάζαμε λίγο την παράσταση; Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο για να βάλουμε ένα τέλος στο σήριαλ καθαριότητα μέσα στις γιορτές, σε τρεις απλές «πράξεις». Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ευχαριστηθούμε περισσότερο το χειροκρότημα στο τέλος!
Πράξη πρώτη: το ξεκαθάρισμα
Το ξέρω πως σας το λέω κάθε φορά που γράφω κάποιο άρθρο σχετικά με το νοικοκυριό, αλλά δε φταίω εγώ. Είναι ο χρυσός κανόνας του καθαρίσματος: πάντα πρέπει να προηγείται το βαρετό και χρονοβόρο ξεκαθάρισμα. Αλλιώς όλος ο κόπος μας πάει χαμένος. Αυτή τη φορά λοιπόν, αναφέρομαι στο ξεκαθάρισμα που πρέπει να γίνει πριν φορέσουμε στο σπιτάκι μας τη Χριστουγεννιάτικη στολή του, πριν να στολίσουμε δηλαδή. Άλλωστε οι γιορτές είναι η καλύτερη περίοδος να δωρίσουμε πράγματα που εμείς δε χρησιμοποιούμε πια αλλά για κάποιον άλλο μπορεί να είναι θησαυροί!
Πράξη δεύτερη: το στόλισμα
Και τώρα που το σπίτι είναι ξεκαθαρισμένο και καθαρό, ήρθε η ώρα για τα ευχάριστα, το στόλισμα δηλαδή. Εδώ ένα πράγμα έχω να σας συμβουλέψω: αποφύγετε τις υπερπαραγωγές! Και αυτό σας το λέει ένας από τους πιο υπερβολικούς ανθρώπους όσον αφορά στο στόλισμα (και όχι μόνο αλλά ας μην το κάνουμε θέμα). Κάτι που τουλάχιστον εμένα με βοηθάει πολύ κάθε φορά που προσθέτω ένα στολίδι στο τραπεζάκι του σαλονιού, το μπουφέ, ή το τζάκι είναι η σκέψη πως καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών αυτό το στολίδι θα πρέπει να το ξεσκονίζω. Αν στη «ζυγαριά» μου το στολίδι που πρόσθεσα αξίζει αυτόν τον παραπάνω κόπο, τότε μένει εκεί που βρίσκεται, αλλιώς… πίσω στο κουτί.
Πράξη τρίτη: η ρουτίνα
Κατά τη διάρκεια των γιορτών πάντοτε βγαίνουμε από το πρόγραμμά μας, χάνουμε λιγάκι το μπούσουλα βρε αδελφέ! Και πιστέψτε με, δεν πειράζει καθόλου! Η λέξη κλειδί όμως είναι το «λιγάκι», γιατί όταν το «λιγάκι» γίνεται «πολύ» τότε το σπίτι αρχίζει σιγά σιγά να… σαλπάρει. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατάμε όσο περισσότερο γίνεται τη ρουτίνα καθαριότητας που έχουμε όταν δεν είναι γιορτές. Αν δηλαδή βάζουμε πλυντήριο κάθε Παρασκευή και σιδερώνουμε κάθε Σάββατο, προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Και φυσικά εδώ έχουμε μια άλλη λέξη κλειδί: «όσο γίνεται». Είπαμε, να είμαστε οργανωμένες, να μη μας βρει όμως και ο καινούριος χρόνος με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι!!
Το χειροκρότημα
Συνήθως πίσω από τη δυσκολία να διατηρήσουμε το σπίτι καθαρό κατά τη διάρκεια των γιορτών κρύβεται η μεγάλη «επισκεψιμότητα». Και μ’ αυτό δεν εννοώ μόνο τους φίλους και τους συγγενείς, αλλά κι εμάς τις ίδιες, τους συντρόφους μας και τα παιδιά: αναπόφευκτα όλοι μας θα περάσουμε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι λόγω αδείας και διακοπών.
Αν κάνουμε λοιπόν τον όχι και τόσο μεγάλο κόπο να ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα, τότε οι φετινές γιορτές θα είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικές και εμείς πιο χαλαρές. Γιατί στο κάτω κάτω όλα αυτά γίνονται για να περάσουμε όμορφα και να μοιραστούμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με αυτούς που αγαπάμε, έτσι δεν είναι;
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.