Καθαρισμός πινέλων και προϊόντων μακιγιάζ

πινέλα μακιγιάζ καθαρισμός

Όπως γνωρίζετε, τα πινέλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την εφαρμογή του μακιγιάζ μας, είναι τα εργαλεία μας και επιβάλλεται να τα διατηρούμε καθαρά. Ένα βρώμικο πινέλο εφαρμογής foundation ή πούδρας, μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργίες ή ακόμη και μολύνσεις. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο σχολαστικός καθαρισμός τους και η ασφαλής φύλαξή τους μέχρι την επόμενη χρήση.

Καθαρισμός πινέλων

Αρχικά πρέπει να προσέξετε τι τύπου πινέλα χρησιμοποιείτε. Έχουν φυσική τρίχα, συνθετική υφή, ξύλινη λαβή ή πλαστική; Οι ξύλινες λαβές χαλάνε όσο περνάει ο καιρός και φουσκώνουν όταν βρέχονται, με αποτέλεσμα να μυρίζουν άσχημα. Προσέξτε όταν βρέχετε τα πινέλα σας και προσπαθήστε να τα στεγνώνετε όσο καλύτερα μπορείτε.

Για έναν γρήγορο καθαρισμό, προτιμήστε ένα σπρέι καθαρισμού ειδικό για πινέλα μακιγιάζ. Ψεκάστε τις τρίχες του πινέλου (αποφεύγοντας την λαβή) και καθαρίστε με ένα κομμάτι καθαρό χαρτί κουζίνας. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην χαλάσετε τη φορά των τριχών. Όταν πρόκειται για ένα [πινέλο με στρογγυλεμένες τρίχες σε κυκλικό σχήμα, καθαρίστε το πινέλο με απαλές κυκλικές κινήσεις πάνω στο χαρτί. Όταν όμως πρόκειται για ένα πινέλο με γωνίες ή κομμένες τρίχες, προτιμήστε να καθαρίσετε με κινήσεις που ακολουθούν τη φορά των τριχών – κινώντας το πινέλο δεξιά αριστερά. Αφήστε τα πινέλα σας να στεγνώσουν φυσικά πριν να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Ο γρήγορος αυτός καθαρισμός καλό θα ήταν να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση ή συχνότερα, αν κρίνετε ότι τα πινέλα σας είναι λερωμένα.
Για έναν πιο βαθύ καθαρισμό, προτιμήστε ένα καλό πλύσιμο με κάποιο φυσικό σαπούνι. Με ήπιες κινήσεις, τρίψτε το πινέλο σας ανάλογα με την φορά των τριχών στο βρεγμένο σαπούνι μέχρι να σταματήσει να βγάζει χρώμα. Προσέξετε την λαβή του πινέλου – όπως είπαμε δεν πρέπει να βρέχεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική επιφάνεια καθαρισμού πινέλων (μικρή επιφάνεια με ανάγλυφα σχέδια όπου τρίβουμε το πινέλο πάνω σε αυτή για καλύτερο σαπούνισμα) ή το χέρι σας για περισσότερο τρίψιμο – πάντα ελαφρά! Όταν το νερό τρέχει καθαρό από το πινέλο, σκουπίστε με μια μαλακή πετσέτα και αφήστε να στεγνώσει φυσικά ή κοντά σε κάποιο καλοριφέρ (αλλά όχι επάνω στο καλοριφέρ). Ο βαθύς καθαρισμός καλό θα ήταν να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κάθε φορά που δανείζουμε τα πινέλα μας σε κάποια φίλη. Ένας καλός καθαρισμός πριν αλλά και μετά την χρήση είναι απαραίτητος.

Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιείτε τα πινέλα σας σε ερεθισμένο δέρμα ή κάποιο έκζεμα ή έρπη. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να είστε πολύ αυστηρές στην καθαριότητα των σύνεργών σας ή καλύτερα να χρησιμοποιείτε σφουγγαράκια μιας χρήσης για την αποφυγή μετάδοσης της μόλυνσης.

καθαρισμός - πινέλα μακιγιάζ

Τέλος, πρέπει να προσέχουμε που αποθηκεύουμε τα πινέλα μακιγιάζ μας. Το να τα αφήνουμε πάνω σε ένα πάγκο και να σκονίζονται όλη μέρα δεν βοηθά στην διατήρηση και την καθαριότητά τους. Προτιμήστε να επενδύσετε σε ένα μικρό μακρόστενο νεσεσέρ σαν κασετίνα σχολείου για να αποθηκεύετε τα πινέλα σας με ασφαλή και καθαρό τρόπο.

Καθαρισμός προϊόντων μακιγιάζ

Δεν πρέπει παρόλ’ αυτά να ξεχνάμε και τα ίδια τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε. Καλό είναι κάθε τόσο να τα καθαρίζουμε για ένα πιο ασφαλές και καλαίσθητο νεσεσέρ.
Χρησιμοποιείστε υγρά μαντιλάκια καθαρισμού για μωρά (baby wipes) ή ήπια μαντηλάκια ντεμακιγιάζ για να περάσετε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων μακιγιάζ σας, να απομακρύνετε τυχόν κομματάκια ή σκόνες από σκιές και πούδρες, υπολείμματα μάσκαρας ή μολυβιών και σταγόνες foundation. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να καθαρίσετε και τα σφουγγαράκια που βρίσκονται μέσα στις συσκευασίες (όπως σφουγγαράκια ή πινελάκια σκιών, ρουζ ή πούδρας). Κάντε ένα καλό πλύσιμο στο applicator του concealer ή του υγρού κραγιόν σας και σκουπίστε την επιφάνεια του κρεμώδους lipstick σας για να απομακρύνετε τυχόν μικρόβια ή σκόνες. Τέλος, ξύστε τα μολύβια ματιών και χειλιών σας για να ανανεώσετε το σχήμα τους και να απομακρύνετε βρωμιές από την επιφάνειά τους.

Ακόμη και ο χώρος που φυλάμε τα προϊόντα μακιγιάζ μας πρέπει να διατηρείται καθαρός και τακτοποιημένος. Πλένετε συχνά το νεσεσέρ σας για να απομακρύνετε υπολείμματα σκόνης ή υγρών και να αποφύγετε την μεταφορά τους στα καθαρά σας προϊόντα. Περάστε με ένα βρεγμένο πανί το συρτάρι ή τις θήκες φύλαξης για ένα boudoir αστραφτερό, μα πάνω απ’ όλα ασφαλές για την επιδερμίδα σας.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr, Pexels

Για περισσότερα μυστικά μακιγιάζ, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: