Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

Σπίτι, δουλειά, φίλοι, υποχρεώσεις… Η καθημερινότητά σου μοιάζει χαοτική; Σύμφωνα με την νέα τάση στο lifestyle, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και πρακτικοί τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν να απλοποιήσεις την ημέρα, και συνεπώς τη ζωή σου. Στην προσπάθειά μου να απλοποιήσω και τη δική μου ζωή αποφάσισα να ακολουθήσω κάποιες από τις ιδέες που διάβασα (ή είδα σε κάποιο βίντεο) και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι… Είναι οι τρόποι αυτοί πρακτικοί και εύκολοι; ΝΑΙ! Βοηθούν πραγματικά; ΝΑΙ!

Εννοείται ότι η καθεμιά μας είναι διαφορετική, οπότε δεν ισχύουν όλα για όλες. Κάποιες ιδέες κι εμένα μου φάνηκαν πιο δύσκολες ή όχι και τόσο σχετικές. Το σίγουρο όμως είναι ότι μόλις ξεκίνησα να εφαρμόζω εκείνες που μου ταίριαζαν, είδα την καθημερινότητά μου να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Θέλεις να δεις ποιοι τρόποι με βοήθησαν να απλοποιήσω τη ζωή μου – και να αποφύγω το άγχος κατά μεγάλο βαθμό (αχ! Πάντα υπάρχει το άγχος στις ζωές μας!);

Διάβασε επίσης: Οι βασικές αρχές του μινιμαλισμού

Το πρώτο πράγμα που κατάλαβα είναι ότι είναι σημαντικό να θυμάμαι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα γεγονότα ή τις πράξεις των γύρω μου. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προσέξω τον τρόπο που αντιδρώ στα ερεθίσματα και να προγραμματίσω καλύτερα τις δικές μου πράξεις για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο λιγότερο χρόνο.

Οι τρόποι που θα μπορούσες να απλοποιήσεις και τη δική σου ζωή είναι:

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

#1 – Πρωινή ρουτίνα

Ξεκινώντας τη μέρα σου με μια καθορισμένη ρουτίνα θα παρατηρήσεις ότι η υπόλοιπη μέρα κυλάει πιο ομαλά και με ηρεμία. Τι θα πιείς και θα φας για πρωινό; Ποια περιποίηση θα ακολουθήσεις; Σου αρέσει το πρωινό ντους; Τι θα φορέσεις; Ποιες δουλειές είναι απαραίτητο να κάνεις; Σου αρέσει η πρωινή γυμναστική; Σιγά σιγά θα διαπιστώσεις ότι το να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα κάθε πρωί βοηθά στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση με ηρεμία και λιγότερο στρες. Και κάπως έτσι το πρωινό φαίνεται ευκολότερο.

Διάβασε επίσης: Πώς να ξεκινάς καλύτερα τη μέρα σου

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

#2 – Οικονομία και προγραμματισμός

Μπορούμε άραγε να ελέγξουμε πόσα χρήματα ξοδεύουμε κάθε μήνα; Όχι εντελώς. Πάντα θα υπάρχουν απρόσμενα έξοδα. Τι γίνεται όμως με τα σταθερά έξοδα; Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα εσόδων / εξόδων θα μπορέσεις να αποφύγεις το σημαντικό άγχος των λογαριασμών και να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου και σε αυτόν τον τομέα.

Μια έξυπνη λύση είναι οι πάγιες εντολές πληρωμής των ΔΕΚΟ ή του ενοικίου μέσω τραπέζης. Οι πάγιοι λογαριασμοί σου ξεπληρώνονται αυτόματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις για να τους ξεπληρώσεις.

Διάβασε επίσης: Μηνιαίος προϋπολογισμός εσόδων / εξόδων

Διάβασε επίσης: Οικονομία στο σούπερ Μάρκετ

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

#3 – Προγραμματισμός φαγητού

Δημιουργώντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού θα γλυτώσεις από την καθημερινή ταλαιπωρία του «τι θα μαγειρέψεις σήμερα», ενώ παράλληλα θα κάνεις οικονομία χρόνου και χρήματος.

Διάβασε επίσης: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

#4 – Απλοποιημένη γκαρνταρόμπα και περιποίηση

Με τόσα ρούχα μέσα στη ντουλάπα που να βρεις αυτό που ψάχνεις κάθε φορά! Ένα καλό ξεκαθάρισμα σε ρούχα και αξεσουάρ θα σε βοηθήσει να διατηρείς τη ντουλάπα σου καθαρή (άρα λιγότερος χρόνος σιγυρίσματος), τα ρούχα σου πιο τακτοποιημένα (άρα λιγότερος χρόνος σιδερώματος) και θα βρίσκεις γρήγορα κάτι όμορφο να φορέσεις (άρα περισσότερος χρόνος για άλλες ασχολίες)! Το ίδιο ισχύει και για παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα, αξεσουάρ και προϊόντα μακιγιάζ.

Μια καλή ιδέα αν επιθυμείς να μην έχεις μόνο τα βασικά, είναι να οργανώσεις ένα νεσεσέρ για την καθημερινή σου περιποίηση – το οποίο θα ανανεώνεις κάθε τόσο με τα προϊόντα που βρίσκονται στο συρτάρι σου.

Διάβασε επίσης: Αγορά ρούχων on a budget

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

#5 – Απλοποιημένη ρουτίνα και στο σπίτι

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι ο χρόνος που χαλάμε για να τακτοποιήσουμε / καθαρίσουμε το σπίτι μας είναι αρκετός και δεν μας περισσεύει! Τι γίνεται όταν ψάχνεις να βρεις εκείνο το καλαθάκι, για να ανακαλύψεις ώρες μετά ότι βρισκόταν κάτω από έναν σωρό από ασιδέρωτα; Ένα οργανωμένο σπίτι και λίγη ώρα σιγυρίσματος μπορούν να κάνουν θαύματα. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα καθαρίσματος ανάλογα με την προσωπικότητά σου. Για παράδειγμα, μπορεί να σου αρέσει (λέμε τώρα…) να αφιερώνεις ένα πρωί μέσα στην εβδομάδα για τις δουλειές του σπιτιού ή να προτιμάς να κάνεις λίγες δουλίτσες κάθε μέρα.

Ένα καλό ξεκαθάρισμα θα σε βοηθήσει στην ευκολότερη τακτοποίηση του σπιτιού καθημερινά.

Διάβασε επίσης: Προτάσεις για εύκολο καθάρισμα

Πώς να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου

Και άκου κι αυτό! Υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον χρόνο καθαρίσματος ακόμη και στο μισό! Εγώ σου προτείνω:

  • Απομάκρυνε όσα περισσότερα αντικείμενα μπορείς από το πάτωμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάντζους για να κρεμάσεις σκάλες ή σιδερώστρες, καλάθια ή βοηθητικά αντικείμενα στον τοίχο. Όσο λιγότερα πράγματα βρίσκονται στο πάτωμα, τόσο γρηγορότερα τελειώνει το σκούπισμα! Όνειρο!
  • Κάθε πράγμα που έχει «τη θέση του» (ή «το σπίτι του») είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να τακτοποιηθεί. Άντε τώρα να βρεις που να «καταχωνιάσεις» τις μπαταρίες που αγόρασες – και που φυσικά θα ψάχνεις αργότερα όταν τις ξαναχρειαστείς.
  • Προσπάθησε να περιορίσεις τα καλώδια πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές. Ένα συρμάτινο καλαθάκι βιδωμένο στον τοίχο ή στο πίσω μέρος ενός επίπλου θα απομακρύνει τα καλώδια από το πάτωμα – αλλά και την αντιαισθητική εικόνα που προκαλείται από αυτά.
  • Οργάνωσε τα καθαριστικά σου ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα εκεί που τα χρειάζεσαι καθημερινά. Σκέψου ένα απολυμαντικό σπρέι κι ένα ρολό χαρτί τοποθετημένα δίπλα από τη λεκάνη της τουαλέτας. Το καθάρισμα γίνεται σε λιγότερο χρόνο και πιο συχνά – αφού είναι πραγματικά τόσο εύκολο!

Όπως κατάλαβες, οι παραπάνω ιδέες βασίζονται στην οργάνωση και προϋποθέτουν λίγο χρόνο για τη δημιουργία λιστών ή προγραμμάτων. Είναι σημαντικό όμως να μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο σε όλα εκείνα που μας ευχαριστούν και κυρίως στον εαυτό μας, δεν συμφωνείς; Λίγα λεπτά προσωπικής χαλάρωσης καθημερινά θα μας βοηθήσουν να περάσουμε την ημέρα μας με ηρεμία και λιγότερο στρες.

Εσύ πως έχεις καταφέρει να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels, Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: