Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Στη σημερινή εποχή βομβαρδιζόμαστε από παντού με καινούριες συνταγές: βρίσκουμε άφθονες σε περιοδικά, σε βιβλία, οι φιλενάδες μας πάντα έχουν να προτείνουν κάποια, το ίδιο και οι συνάδελφοί μας, για να μην πιάσω το διαδίκτυο! Πληκτρολογούμε «μπισκότα σοκολάτας» ή «κοτόπουλο στο φούρνο» και βγαίνουν εκατοντάδες σελίδες αποτελεσμάτων, γεμάτες συνταγές και συνδυασμούς που ούτε είχαμε φανταστεί ότι υπάρχουν.

Είναι γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει μαγείρισσα στην κοινωνία που να έχει μόνο επιτυχίες όταν δοκιμάζει καινούριες συνταγές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συνήθως αποφεύγουμε να πειραματιστούμε με κάτι καινούριο – είναι πολύ πιθανό όλος ο κόπος και τα υλικά μας να πάνε τελικά χαμένα αν αποδειχθεί ότι η συνταγή δεν πέτυχε ή ότι απλώς δεν ήταν της αρεσκείας μας. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας έναν οδηγό με συμβουλές για το πως να διαλέγουμε, να διαβάζουμε και τελικά να υλοποιούμε μια καινούρια συνταγή, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποτυχίας όσο περισσότερο γίνεται.

Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Πως διαλέγουμε τη «σωστή» συνταγή

#1 – Διαλέγουμε τη συνταγή που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας

Για παράδειγμα δε θέλουμε να ξοδέψουμε πάνω από 10-15 ευρώ σε υλικά; Έχουμε δυο ξεχασμένες πατάτες στο ντουλάπι μας που αν δε τις χρησιμοποιήσουμε σύντομα θ’ αρχίσουν να γίνονται δέντρα; Θέλουμε να φτιάξουμε ένα χορτοφαγικό πιάτο; Θέλουμε κάτι που για να μαγειρευτεί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μόνο μια κατσαρόλα; Η συνταγή που απαντά θετικά στις ερωτήσεις μας, είναι η καλύτερη επιλογή τη συγκεκριμένη στιγμή.

#2 – Υπολογίζουμε το χρόνο που θα χρειαστούμε και το χρόνο που διαθέτουμε

Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε ένα απλό καθημερινό πιάτο δεν κοιτάμε πολύπλοκες συνταγές με οδηγίες που ξεπερνούν τα 10-15 βήματα και υλικά που γεμίζουν μια σελίδα. Τα γεύματα που θέλουμε να μαγειρεύουμε στη μέση της εβδομάδας πρέπει να είναι απλά και όσο λιγότερο χρονοβόρα γίνεται, σωστά;

#3 – Προτιμάμε τα απλά υλικά

Όσο πιο κοινά είναι τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουμε μια συνταγή, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας της. Κι αυτό γιατί πρόκειται για γεύσεις που γνωρίζουμε ήδη και ξέρουμε ότι αγαπάμε. Ωραία η ιδέα για την καροτόσουπα με τζίντζερ, αλλά η γεύση του τζίντζερ είναι πολύ ξεχωριστή κι αν δεν μας είναι οικεία ίσως να μη μας αρέσει. Έξτρα μπόνους όταν χρησιμοποιούμε πιο απλά υλικά είναι πως είτε τα έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας, είτε θα τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες συνταγές, οπότε βοηθάμε λίγο και τον εβδομαδιαίο μας προϋπολογισμό.

Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Πως διαβάζουμε σωστά μια συνταγή

Προσωπικά θεωρώ πως εδώ βρίσκεται το κλειδί για την επιτυχία μιας συνταγής: ΠΡΕΠΕΙ να τη διαβάσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, και μάλιστα πολύ προσεκτικά. Όχι απλώς να της ρίξουμε μια ματιά, αλλά να καταλάβουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε σε κάθε βήμα, να ξέρουμε ποια ακριβώς υλικά θα χρειαστούμε και πόσο χρόνο θα μας πάρει να την ολοκληρώσουμε.

Αφού έχουμε βρει τη συνταγή που θέλουμε να δοκιμάσουμε, τότε συγκεντρώνουμε προσεκτικά όλα τα υλικά μας και τα προετοιμάζουμε δίνοντας προσοχή στις ποσότητες: αν το αλεύρι της συνταγής είναι υπολογισμένο σε γραμμάρια κι εμείς χρησιμοποιήσουμε κούπες για να το μετρήσουμε τότε ξέρουμε τι θα φταίει όταν το κέικ μας δε φουσκώσει και καταλήξει να μοιάζει περισσότερο με πίτα από σουβλάκι και μάλιστα αλάδωτη.

Επίσης δε θα φταίει η συνταγή αν αρχίσαμε να φτιάχνουμε το παγωτό που θέλουμε να σερβίρουμε το βράδυ, χωρίς να υπολογίσουμε το χρόνο που χρειάζεται να μείνει στην κατάψυξη. Φυσικά αν γίνει κάτι τέτοιο δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου – ξέρετε τι θα γράψω παρακάτω: καλαμάκι και ζήτω τα μιλκ σέικ.

Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Πως υλοποιούμε με επιτυχία μια συνταγή

#1 – Φροντίζουμε να έχουμε τη συνταγή πρόχειρη μπροστά μας: μια συνταγή δεν είναι το ποίημα που πρέπει να μάθουμε απέξω για να μπορούμε να την ακολουθήσουμε. Πρέπει να βρίσκεται κοντά μας όταν μαγειρεύουμε και μάλιστα να μπορούμε να τη διαβάσουμε χωρίς να χρειαστεί να γεμίσουμε το βιβλίο ή το τάμπλετ μας με δαχτυλιές από ζυμάρι.

#2 – (και σημαντικότερο) Ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες: υπάρχει κάποιος λόγος που η συνταγή γράφτηκε με τη σειρά που τη διαβάζουμε. Αν αρχίσουμε να κάνουμε τα δικά μας, ρισκάρουμε να μαγειρέψουμε ένα πιάτο που θα αρέσει πάρα πολύ στο σκουπιδοτενεκέ μας. Βέβαια μη με παρεξηγήσετε… είμαι πολύ υπέρ του να πειραματιζόμαστε με διάφορες συνταγές αλλάζοντας είτε τη διαδικασία είτε τα υλικά που χρησιμοποιούμε (ή και τα δύο), αλλά καλό είναι να μην κάνουμε κάτι τέτοιο την πρώτη φορά που δοκιμάζουμε μια συνταγή.

Κι όσο για το αποτέλεσμα; Μπορεί την πρώτη φορά που θα μαγειρέψουμε κάτι να μη μοιάζει καθόλου με τη φωτογραφία που είδαμε στο περιοδικό και έκανε τα σάλια μας να τρέξουν, αλλά αν το πιάτο μας είναι νόστιμο τι πειράζει; Την επόμενη φορά θα φαίνεται πιο όμορφο και την παρεπόμενη μπορεί και να το ποστάρουμε στο Instagram με hashtag #success!

Πως μαγειρεύουμε με επιτυχία μια καινούρια συνταγή

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: