Ένα ερώτημα που δημιουργήθηκε μαζί με το πρώτο ποτήρι… Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αποθηκεύουμε τα ποτήρια μας στα ντουλάπια; Υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι τα ποτήρια πρέπει να τοποθετούνται με το άνοιγμα προς τα πάνω, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το στόμιο του ποτηριού πρέπει να ακουμπά το ράφι. Πάμε να δούμε πώς αποθηκεύουμε τα ποτήρια στην κουζίνα, ανάλογα με το είδος και τη χρήση τους.
Αρχικά να πούμε ότι, οι περισσότερες από εμάς, ακολουθούμε το «σύστημα» της μητέρας μας. Και είναι λογικό! Πολλά πράγματα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι συνήθειες που έχουμε αποκτήσει από το πατρικό μας σπίτι – εικόνες οικείες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ αν είναι σωστές ή πρακτικές.
Υπάρχει άραγε σωστός ή λάθος τρόπος; Το σίγουρο είναι ότι η αποθήκευση των ποτηριών μας έχει να κάνει με το σημείο που τα τοποθετούμε ή τις συνθήκες ζωής μας.
Ποτήρια νερού ή χαμηλά ποτήρια
Τα πιο «στιβαρά» ποτήρια καλό είναι να τα τοποθετούμε με το άνοιγμα προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η συλλογή σκόνης ή τα μικρά ζουζουνάκια που πιθανόν να περπατήσουν μέσα στα γυαλικά μας χωρίς να το καταλάβουμε. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τον παραπάνω τρόπο αν τοποθετούμε τα ποτήρια μας σε ανοιχτά ντουλάπια ή ράφια, καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι τα ποτήρια πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν τα βάλουμε στη θέση τους (για αποφυγή συγκέντρωσης υγρασίας στο εσωτερικό τους). Επίσης, τα ράφια θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά, αφού εκεί ακουμπάει το χείλος του ποτηριού από το οποίο θα πιούμε μετά.
Ποτήρια κρασιού ή ψηλά ποτήρια
Τα ποτήρια με βάση ή λαιμό είναι προτιμότερο να τοποθετούνται με το άνοιγμα προς τα πάνω, αφού συνήθως πρόκειται για πιο ευαίσθητα γυαλικά και υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν φθορές όταν το στόμιο ακουμπά το ράφι. Το ίδιο ισχύει για κάθε είδους παλαιό ή λεπτό ποτήρι. Στην περίπτωση που προτιμάμε να τοποθετούμε τα ευαίσθητα ποτήρια με το στόμιο προς τα κάτω, καλό είναι να τοποθετήσουμε στο ράφι μια επιφάνεια σιλικόνης για περισσότερη ασφάλεια. Μια ακόμη επιλογή είναι να τοποθετήσουμε στο πάνω ράφι τις ειδικές θήκες αποθήκευσης ποτηριών, από τις οποίες θα «κρεμάσουμε» τα ποτήρια από τη βάση, με το άνοιγμα προς το κάτω μέρος.
Μερικές πρακτικές συμβουλές
Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. νερού) μπορούν να τοποθετηθούν με το άνοιγμα προς τα πάνω, αφού πλένονται καθημερινά.
Καλό είναι να πλένουμε κάθε τόσο όλα τα ποτήρια μας – ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται σπάνια, για να αποφεύγουμε θαμπάδες και να τα έχουμε έτοιμα για χρήση.
Σε σπίτια με περισσότερη υγρασία ή πολλά έντομα, καλό είναι να αποθηκεύουμε τα ποτήρια μέσα σε ντουλάπια που κλείνουν καλά, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Ένα γρήγορο ξέπλυμα πριν τη χρήση είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σε βιτρίνες ή σημεία που τα ποτήρια φαίνονται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάσεις για ράφια (σαν σεμεδάκια) για να προστατεύσουμε τα στόμια των ποτηριών από την επαφή με το ράφι. Αν και πρόκειται για μια παλαιομοδίτικη εικόνα, μπορούμε να βρούμε διακριτικά προστατευτικά που δεν θα φαίνονται από μακριά.
Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το ένα ποτήρι μέσα στο άλλο για ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Εσύ τι λες; Ποιος τρόπος αποθήκευσης των ποτηριών σου ταιριάζει περισσότερο;
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.