Πως απομακρύνουμε τις άσχημες οσμές από τα ρούχα

Πως απομακρύνουμε τις άσχημες οσμές από τα ρούχα

Σκέψου αυτό: είναι καλοκαίρι, φοράς το φρεσκοπλυμένο σου μπλουζάκι και, αλίμονο, λίγη ώρα μετά κάτι σου μυρίζει άσχημα! Το μπλουζάκι σου έχει μια δυσάρεστη οσμή! «Γιατί να συμβαίνει αυτό; αναρωτιέσαι, αφού ότι φοράω είναι πλυμένο στο πλυντήριο και σιδερωμένο»! Από πού προέρχονται οι άσχημες οσμές στα ρούχα και πως μπορούμε τελικά να τις απομακρύνουμε οριστικά;

Ζούμε σε μια χώρα που οι ζεστές μέρες είναι μάλλον περισσότερες από τις κρύες. Κάτι οι υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το γυμναστήριο, κάτι οι μακρινές βόλτες δίπλα στη θάλασσα και πριν το καταλάβουμε, τα ρούχα έχουν αποκτήσει μια οσμή που δεν λέει να φύγει με τίποτα.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι φυσικές εκκρίσεις του σώματός μας δεν έχουν πάντοτε την ίδια οσμή. Ανάλογα με τις δραστηριότητες της ημέρας, τις ορμόνες, τον τύπο δέρματος, αλλά και το υλικό του ρούχου που φοράμε, ο ιδρώτας και τα φυσικά έλαια του δέρματος μπορεί να μυρίσουν άσχημα. Ορισμένα υφάσματα (συνθετικά) συγκρατούν αυτές τις μυρωδιές, οι οποίες δεν απομακρύνονται μετά το πλύσιμο ή το σιδέρωμα.

Ο πιο απλός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις άσχημες οσμές στα ρούχα είναι να χρησιμοποιήσουμε λίγη μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα έχει αποσμητικές ιδιότητες, απορροφά τις δυσάρεστες οσμές και δίνει φρεσκάδα σε κάθε ύφασμα. Θα έχεις ακούσει άλλωστε ότι τη χρησιμοποιούμε και στα χαλιά για τον ίδιο λόγο (ρίχνουμε αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί, αφήνουμε να δράσει για αρκετή ώρα και μετά σκουπίζουμε καλά με την ηλεκτρική σκούπα).

Πως απομακρύνουμε τις άσχημες οσμές από τα ρούχα
  • Σε μια λεκάνη γεμάτη με χλιαρό νερό προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα (αναλογία: 5 λίτρα νερό προς μια κούπα μαγειρική σόδα). Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η σόδα να διαλυθεί μέσα στο νερό.
  • Προσθέτουμε το ρούχο που θέλουμε. Μπορούμε να αφήσουμε το ρούχο μέσα στο νερό για 20 λεπτά – αν η οσμή δεν είναι έντονη, ή μέχρι και αρκετές ώρες – όταν πρόκειται για ρούχα γυμναστηρίου.
  • Στύβουμε το ρούχο και το προσθέτουμε στην επόμενη πλύση με τα υπόλοιπα λευκά ή σκούρα ρούχα μας. Δεν χρειάζεται να το ξεπλύνουμε.
  • Στεγνώνουμε και σιδερώνουμε κανονικά.

Φροντίζουμε πάντα να αερίζουμε τα ιδρωμένα ρούχα πριν τα ρίξουμε στο καλάθι των απλύτων. Τα νωπά ρούχα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες άσχημες οσμές μέσα στο κλειστό καλάθι.

Πλένουμε τα πολύ ιδρωμένα ρούχα αμέσως μόλις τα βγάλουμε.

Χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού και μαλακτικού και φροντίζουμε να μην γεμίζουμε υπερβολικά τον κάδο του πλυντηρίου για να έχουμε καλύτερη πλύση.

Γυρίζουμε τα ρούχα μέσα – έξω και τα πλένουμε έτσι ώστε να πλυθούν καλά εσωτερικά.

Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία μέχρι να απομακρυνθούν τελείως οι οσμές.

Δεν προσθέτουμε παραπάνω μαγειρική σόδα για να μην χαλάσουμε το ύφασμα.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: