Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζουμε σήμερα

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζουμε σήμερα

Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος! Μια μέρα καθιερωμένη ως η μέρα των ερωτευμένων καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ο προστάτης των ζευγαριών. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;

Αρχικά να σημειωθεί πως στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη μνήμη του καθολικού ιερέα Βαλεντίνου, που μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο ιερέας Βαλεντίνος οδηγήθηκε σε θάνατο γιατί πραγματοποιούσε γάμους μεταξύ ζευγαριών, διαδίδοντας και στερεώνοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη των χριστιανών. Κατά βάση, η Καθολική εκκλησία όρισε τη γιορτή της μνήμης του στις 14 Φεβρουαρίου, την ίδια ημερομηνία που συνδέεται με μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια (15 Φλεβάρη).

Οι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο

Δεν έχει γίνει διευκρίνιση για το αν είναι ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικοί άγιοι με ίδια ονομασία.

Σύμφωνα με τον βασικό θρύλο, ο Βαλεντίνος, ήταν ιερωμένος και έζησε στον 3ο αιώνα. Κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και έδινε βοήθεια στους χριστιανούς, γεγονός που έμοιαζε με έγκλημα. Τον συνέλαβαν και πήγε φυλακή, όμως ο αυτοκράτορας πήρε απόφαση να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο με λιθοβολισμό. Επέζησε παρόλα αυτά από τον λιθοβολισμό, αλλά δυστυχώς τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Ακόμη ένας θρύλος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (κεντρική Ιταλία). Βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας και τον δοκίμασε. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Ο Βαλεντίνος έφτιαξε την όραση της και ο δικαστής (επειδή ταπεινώθηκε) τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος ζήτησε από τον δικαστή να σπάσει όλα τα αγάλματα των ειδωλολατρών που είχε στην κατοχή του σε 3 μέρες και εν συνεχεία να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έπραξε και μετά βάπτισε όλη την οικογένεια του. Όμως η αλλαγή του δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζουμε σήμερα

Επόμενος θρύλος υποστηρίζει πως ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ερωτευμένος με την τυφλή κόρη του και της έδινε γράμματα βάζοντας υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Η συγκεκριμένη γιορτή δεν υπάρχει στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία δεν την παραδέχεται.

Στη χώρα μας (το 1994), ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, έκανε την πρόταση να οριστεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου στις 3 Ιουλίου.

Είναι όμορφο να υπάρχει μία μέρα που να γιορτάζουν τα ερωτευμένα ζευγάρια, όταν όλα έξω είναι ντυμένα σε ρυθμούς αγάπης. Μαγαζιά στολισμένα, καρδούλες παντού. Όλο και θα μπεις στη διαδικασία να πάρεις ένα σοκολατάκι σε σχήμα καρδιάς για τον καλό ή την καλή σου.

Όμως, οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν καθημερινά; Χρειάζεται παγκόσμια γιορτή γι΄αυτό; Δεν είναι από μόνος του ο έρωτας μια γιορτή, μια μορφή εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης για την συντροφικότητα;

Τροφή για σκέψη…

HAPPY VALENTINE!

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: