Ποιες διαφορές έχουν τα ακριβά από τα φτηνά σαμπουάν;

σαμπουάν

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί με τις τιμές προϊόντων που ανήκουν στη ίδια οικογένεια. Τι εννοώ με αυτό; Θα σου εξηγήσω αμέσως. Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα σαμπουάν κοστίζει 2 ευρώ, ενώ κάποιο άλλο κοστίζει 20; Την ίδια δουλειά δεν κάνουν και τα δύο; Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά τιμής; Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, κάποια προϊόντα έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, που δικαιολογούν αυτή την απόκλιση στην τιμή.

Παραπάνω αξία λόγω συστατικών

Τα φθηνότερα σαμπουάν ενδέχεται να περιέχουν χαμηλότερης ποιότητας συστατικά, χημικά και Parabens. Κάποια προϊόντα μπορεί να κοστίζουν ακριβότερα γιατί έχουν πολύ προσεγμένα συστατικά, ειδικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Για παράδειγμα, ένα σαμπουάν ειδικό για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, με ειδική σύσταση και φυτικά συστατικά είναι λογικό να κοστίζει παραπάνω από ένα σαμπουάν ευρείας κατανάλωσης για όλους του τύπους μαλλιών που έχει παραχθεί μαζικά, χωρίς ιδιαίτερη επιλογή συστατικών.

Πιο πυκνή σύσταση

Έχω παρατηρήσει, ότι κάποια φθηνότερα σαμπουάν έχουν πιο αραιή σύσταση από κάποια ακριβότερα, με αποτέλεσμα να διαρκούν λιγότερο χρόνο. Απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα κατά την εφαρμογή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη του προϊόντος, αλλά και την επιβάρυνση των μαλλιών με επιπλέον προϊόν. Τα ακριβότερα σαμπουάν διαρκούν πολύ περισσότερο – δεν θα έλεγα όμως ότι η διάρκειά τους είναι απαραίτητα ανάλογη της τιμής τους.

Προσεγμένη συσκευασία

Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα προϊόντα γύρω μας. Οι περίτεχνες συσκευασίες, τα διαφορετικά σχήματα μπουκαλιών και οι καλά σχεδιασμένες ετικέτες έχουν παραπάνω κόστος. Μεγάλο ποσοστό της τιμής ενός σαμπουάν είναι πιθανόν να προέρχεται από την κατασκευή ειδικού μπουκαλιού ή το σχεδιασμό μιας ετικέτας που, θα προσελκύσει μεν τον καταναλωτή, κοστίζει όμως περισσότερο από μια απλή συσκευασία.

Προώθηση προϊόντος

Και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή ενός σαμπουάν. Ένα προϊόν που διαφημίζεται έντονα και προωθείται με διάφορους τρόπους, είναι βέβαιο ότι θα κοστίζει περισσότερο από ένα σαμπουάν που δεν διαφημίζεται καθόλου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποια ακριβά προϊόντα αποκτούν την τελική τιμή τους συνυπολογίζοντας τα κόστη προώθησης και διαφήμισης, χωρίς να προσφέρουν απαραίτητα παραπάνω οφέλη στα μαλλιά!

Το συμπέρασμα που βγάζω απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι η τιμή δεν είναι πάντα ο καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξουμε το επόμενο σαμπουάν μας. Πολλές φορές καταλήγουμε να πληρώνουμε περισσότερα για ένα σαμπουάν λόγω συσκευασίας ή προώθησης της εταιρίας, χωρίς αναγκαστικά να αγοράζουμε ένα καλύτερο τελικό προϊόν από κάτι φθηνότερο. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, ένα σαμπουάν με υψηλότερη τιμή αξίζει τα επιπλέον ευρώ που θα ξοδέψουμε και με το παραπάνω. Έχει σημασία να εξετάσουμε τη σύσταση του προϊόντος, το πόσο καιρό διαρκεί και τα αποτελέσματα που προσφέρει. Μια μικρή έρευνα σίγουρα θα μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε έξυπνα και σωστά.

Και αν καμιά φορά, θέλουμε την ελκυστική συσκευασία ή το trendy σαμπουάν, δεν είναι κακό! Που και που είναι καλό να «κακομαθαίνουμε» τον εαυτό μας με κάποιο προϊόν πολυτελείας, ακόμη κι αν δεν «αξίζει τα λεφτά του»!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Pixabay

Για περισσότερα μυστικά περιποίησης των μαλλιών σου, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: