Πλύσιμο και συντήρηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών

Πλύσιμο και συντήρηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών

Πόσες φορές δε σας έχει συμβεί να έχετε όλη την καλή διάθεση να φάτε μια σαλατίτσα με το μπιφτεκάκι σας, αλλά σας νίκησε η κούραση γιατί… ποιος σηκώνεται τώρα να πλύνει και να κόψει σαλάτα; Εμένα αυτό μου έχει συμβεί άπειρες φορές, όχι μόνο με σαλάτες, αλλά και με φρούτα. Γι’ αυτό αποφάσισα να μου κάνω τη… χάρη και να έχω όσο πιο προετοιμασμένα γίνεται τα λαχανικά και τα φρούτα μου, ώστε το να φτιάξω μια απλή σαλάτα να είναι πλέον ζήτημα κυριολεκτικά δευτερολέπτων. Τον τρόπο πως να πλύνουμε σωστά και να συντηρήσουμε για όσο περισσότερο γίνεται διάφορα φρούτα και λαχανικά θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Πλύσιμο και συντήρηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών

Πράσινα φύλλα και βότανα

(μαρούλι, σπανάκι, άισμπεργκ, λαχανίδα κτλ.)

(δυόσμος, μαϊντανός, θυμάρι, σέλινο κτλ.)

Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό, ρίχνουμε τα φύλλα και με το χέρι μας ανακατεύουμε το νερό ώστε να ξεπλυθούν πολύ καλά. Τα μεταφέρουμε στο σουρωτήρι με δόσεις, για να στραγγίξουν όσο περισσότερο γίνεται και, στη συνέχεια, σε ένα δοχείο ή σακούλα τροφίμων κλεισμένα αεροστεγώς και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μέσα στο δοχείο ή τη σακούλα έχουμε βάλει εκ των προτέρων ένα-δυο φύλλα χαρτί κουζίνας για να απορροφούν την υγρασία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα φύλλα και τα βότανά μας θα διατηρηθούν για τουλάχιστον πέντε μέρες κι εμείς θα έχουμε έτοιμη πλυμένη σαλάτα στο ψυγείο μας χωρίς κόπο.

Λαχανικά

(καρότα, πατάτες, παντζάρια κτλ.)

Εδώ φίλες μου χρειαζόμαστε το ειδικό βουρτσάκι λαχανικών για να τρίψουμε τα λαχανικά μας ώστε να απομακρύνουμε όσο περισσότερο χώμα γίνεται, ειδικά αν σκοπεύουμε να τα μαγειρέψουμε με τη φλούδα (αλήθεια, έχετε δοκιμάσει ποτέ να αφήσετε μερικό από το φλούδι της πατάτας όταν φτιάχνετε πουρέ; Πεντανόστιμο!) Φυσικά δεν ξεχνάμε να πλένουμε το βουρτσάκι μετά από κάθε χρήση.  

Λάχανο: Το λάχανο κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη μια και αφαιρώντας μερικά εξωτερικά φύλλα του έχουμε κάνει ήδη την περισσότερη δουλειά όσον αφορά στο καθάρισμά του. Μετά απλώς το ξεπλένουμε καλά και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή, στεγνή πετσέτα.

Πράσο: Το ακριβώς αντίθετο από το λάχανο, είναι το πράσο. Μπαίνει στην κουζίνα μας επιεικώς θεοβρώμικο και μας παιδεύει. Για να το πλύνουμε, αρχικά αφαιρούμε τα άκρα που δε θα χρησιμοποιήσουμε και μετά το κόβουμε ανάλογα πως θέλουμε να το μαγειρέψουμε (ροδέλες, φέτες κτλ.). Βάζουμε το κομμένο πράσο σ’ ένα μπολ με κρύο νερό και το ξεπλένουμε πολύ καλά, ανακατεύοντας με τα χέρια μας. Στη συνέχεια στραγγίζουμε σ’ ένα σουρωτήρι.

Μανιτάρια: Λυπάμαι αν εγώ είμαι αυτή που θα καταρρίψω το μύθο βάση στον οποίο δεν πρέπει να πλένουμε τα μανιτάρια. Αντιθέτως, ιδανικά τα τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Φροντίζουμε όμως να τα στεγνώσουμε τελείως πριν αρχίσουμε να τα μαγειρεύουμε.

Πλύσιμο και συντήρηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών

Φρούτα που δεν τρώμε τη φλούδα

(πορτοκάλι, μήλο, καρπούζι, πεπόνι, αβοκάντο κτλ.)

Ξεπλένουμε με κρύο νερό και με τα χέρια ή την ειδική βούρτσα τρίβουμε καλά τη φλούδα. Και ναι, το ξέρω πως δεν τρώμε το φλούδι του καρπουζιού, αλλά αν το αφήσουμε βρώμικο, το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσουμε για να το κόψουμε θα μεταφέρει όλα τα βακτήρια από το εξωτερικό στο εσωτερικό του καρπουζιού… και αυτό, το τρώμε.

Πλύσιμο και συντήρηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών

Φρούτα που τρώμε τη φλούδα

(φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια κτλ.)

Αυτά τα φρούτα δυστυχώς δεν ενδείκνυται να τα αποθηκεύουμε πλυμένα στο ψυγείο. Αν έχουν κρατήσει έστω και την παραμικρή υγρασία τότε θα χαλάσουν πολύ γρήγορα, οπότε καλύτερα να κάνουμε τον κόπο να τα ξεπλύνουμε καλά με κρύο νερό λίγο πριν τα φάμε. Πάντοτε όμως με ελαφρές και προσεκτικές κινήσεις, μια και τα συγκεκριμένα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα.

Ιδέα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό υγρό σαπούνι για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες χρήσης και να ξεπλύνουμε πολύ σχολαστικά.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: