Πλάνο νοικοκυριού

Πλάνο νοικοκυριού

Όσο κι αν παιδευόμαστε δυστυχώς οι δουλειές του σπιτιού δεν σταματάνε ποτέ. Σε συνδυασμό δε με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, υπάρχουν φορές που πραγματικά δυσκολευόμαστε να τα καταφέρουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ολοκληρώσουμε τις δουλειές του σπιτιού γρήγορα και όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκούραστα;

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε καθάρισμα, καλό είναι να συμμαζέψουμε πρώτα το σπίτι από τυχόν ακαταστασία και σκουπίδια. Έτσι θα κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή μας και θα ολοκληρώσουμε το καθάρισμα γρηγορότερα. Μπορούμε να πάρουμε μια μεγάλη σακούλα και να επισκεφτούμε όλα τα δωμάτια απομακρύνοντας κάθε λογής σκουπίδι. Παράλληλα μπορούμε να συλλέξουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και μπορούμε να προσφέρουμε ή να ανακυκλώσουμε. Πριν βγούμε από κάθε δωμάτιο βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα που δεν έχουν θέση στο πάτωμα ή στις επιφάνειες.

(Αυτό το βήμα είναι εύκολο να παραληφθεί αν προσπαθήσουμε να τακτοποιούμε για λίγα λεπτά το σπίτι καθημερινά. Σε μόνο δέκα λεπτά, πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ, μπορούμε να πετάξουμε όλα τα σκουπίδια στον κάδο, να πλύνουμε τα πιάτα, να τακτοποιήσουμε τα ρούχα και να μαζέψουμε παιχνίδια από το πάτωμα. Σε όλα αυτά μπορούν φυσικά να μας βοηθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!)

Εξοπλισμός

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σωστά εργαλεία και καθαριστικά θα μας διευκολύνουν και θα μειώσουν κατά πολύ τον χρόνο καθαρίσματος. Πριν ξεκινήσουμε, ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε αρκετές σακούλες απορριμμάτων, χαρτί κουζίνας, σφουγγαράκια, πανάκια κλπ. για την ολοκλήρωση των εργασιών μας.

Πλάνο νοικοκυριού

Μέθοδος

Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε από πάνω προς τα κάτω για να αποφύγουμε τη μεταφορά σκόνης σε ήδη καθαρισμένες επιφάνειες. Όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα των επιφανειών, σκουπίζουμε το πάτωμα και στο τέλος σφουγγαρίζουμε. Η σειρά αυτή θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το σπίτι καθαρό για περισσότερο χρόνο.

Ένας εύκολος τρόπος ξεσκονίσματος είναι να μεταφέρουμε όλα τα αντικείμενα και τα διακοσμητικά που βρίσκονται σε μια επιφάνεια (π.χ. πάνω στον μπουφέ) στα δεξιά, να καθαρίσουμε την αριστερή πλευρά και μετά να κάνουμε το αντίθετο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουμε τα αντικείμενα και να κάνουμε διπλάσιο κόπο. Ο τρόπος αυτός μπορεί να ακολουθηθεί και στους πάγκους της κουζίνας για γρήγορη απολύμανση.

Καλύτερα να ξεκινήσουμε από το δωμάτιο που θεωρούμε πιο δύσκολο. Έτσι θα το… βγάλουμε από τη μέση όσο έχουμε ακόμη αρκετή ενέργεια και δεν έχουμε βαρεθεί!

Και μια μικρή… ζαβολιά

Αν έχουμε περιορισμένο χρόνο ή είμαστε λιγάκι κουρασμένες, δεν χρειάζεται να πιέσουμε τόσο πολύ τον εαυτό μας κάνοντας σχολαστικά όλες τις δουλειές. Οι χώροι που έχουν πάντα προτεραιότητα είναι η κουζίνα και το μπάνιο. Τα υπόλοιπα δωμάτια αρκεί να τα τακτοποιήσουμε και να τα καθαρίσουμε, κάνοντας ένα γρήγορο ξεσκόνισμα και ένα σκούπισμα. Το ίδιο ισχύει και για δουλειές όπως το καθάρισμα των τζαμιών ή το γυάλισμα των ασημικών. Ας τα αφήσουμε για τις ημέρες που έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια…

Και μην ξεχνάμε ότι το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να γίνει διασκεδαστικό αν ακούμε παράλληλα το αγαπημένο μας τραγούδι ή ένα ενδιαφέρον audiobook στα ακουστικά μας. Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε μια μάσκα ενυδάτωσης και θρέψης, η οποία θα κάνει τα θαύματά της όσο εμείς καθαρίζουμε!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: PIXABAY

Για περισσότερα θέματα νοικοκυριού, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: