Δε μπορώ να το αρνηθώ, είμαι λάτρης των σνακ: μου είναι πιο εύκολο να μη φάω ένα γεύμα, παρά να κόψω το «σνακάρισμα» (ειδικά όταν βλέπω τηλεόραση). Αν είστε κι εσείς σαν εμένα, τότε η συνταγή που θα σας προτείνω σήμερα θα είναι μάλλον από τις πιο επιτυχημένες μου προτάσεις. Κι αυτό γιατί πρώτον είναι σνακ και δεύτερον είναι πίτσα (ίσον λατρεμένη). Έξτρα μπόνους ότι τα συγκεκριμένα πιτσάκια μπορούν να προσφερθούν παντού: σ’ ένα πάρτι γενεθλίων, στην παραλία, σ’ ένα μπουφέ! Μικρά πιτσάκια σας έχω για σήμερα λοιπόν, και μάλιστα όχι με ζύμη αλλά με σφολιάτα – μια πολύ νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ.
Πιτσάκια με σφολιάτα
(10 πιτσάκια, περίπου 120 θερμίδες το ένα)
Υλικά
για τη σάλτσα πίτσας
- ¼ κούπα νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουταλιά του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
- ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του γλυκού κόκκινο ξύδι
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
για τα πιτσάκια
- 1 φύλλο σφολιάτας (ξεπαγωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 10-15 φέτες πεπερόνι
- 1/2 – 3/4 της κούπας τριμμένη μοτσαρέλα
- 1 αυγό + μια κουταλιά της σούπας νερό
Μέθοδος
Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με όλα τα υλικά της σάλτσας στο μάτι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει βράση.
Μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, απομακρύνουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη του δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη σφολιάτα, αφήνοντας 2-3 εκατοστά χωρίς σάλτσα στη μία άκρη.
Ψιλοκόβουμε το πεπερόνι και το ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, αφήνοντας πάντα τα 2-3 εκατοστά της ζύμης μας χωρίς υλικά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά νερό και με ένα πινέλο απλώνουμε το μείγμα αυγού στο κομμάτι της ζύμης που δεν έχει υλικά.
Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από την άκρη που έχει υλικά προς την άκρη που έχει το μείγμα αυγού.
Πιέζουμε ελαφρά για να σφραγίσουμε την άκρη του ρολού.
Κόβουμε το ρολό σε 10 φέτες (περίπου 2-3 εκατοστά η μία) και τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Αν οι φέτες μας χάσουν λίγο το σχήμα τους όταν τις κόψουμε, πλάθουμε πολύ ελαφρά με τα δάχτυλά μας.
Ψήνουμε τα πιτσάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Πρόταση
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πεπερόνι με άλλα υλικά της αρεσκείας μας. Μια νόστιμη ιδέα είναι ζαμπόν με ανανά. Για κάτι πιο ελαφρύ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλώς βασιλικό. Ό,τι υλικό και να διαλέξουμε όμως, πρέπει να το ψιλοκόψουμε αλλιώς θα δυσκολευτούμε να ρολάρουμε και να κόψουμε τα πιτσάκια.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.