Πιτάκια με γλυκοπατάτα

Πιτάκια με γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα  είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά μια και εκτός των άλλων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά την όραση. Σούπερφουντ με λίγα λόγια και μάλιστα από τα πιο νόστιμα. Δύσκολα όμως βρίσκουμε κάποια συνταγή που να έχει γλυκοπατάτα. Η συνταγή που σας έχω ετοιμάσει σήμερα είναι για ένα θαυμάσιο ορεκτικό που όχι μόνο έχει γλυκοπατάτα αλλά σας υπόσχομαι πως τα πιτάκια που θα φτιάξετε θα είναι τα πιο νόστιμα πιτάκια που έχετε φάει ποτέ! Δοκιμάστε τα και μ’ ευχαριστείτε αργότερα!

Πιτάκια με γλυκοπατάτα

(9 πιτάκια, περίπου 160 θερμίδες το ένα)

Πιτάκια με γλυκοπατάτα

Υλικά

  • 3-4 φέτες μπέικον
  • 85 γραμμάρια τυρί μπρι
  • 1-2 γλυκοπατάτες (μεσαίου μεγέθους)
  • 2 φύλλα σφολιάτας (ξεπαγωμένα)
  • 1 αυγό
  • αλάτι

Μέθοδος

Σ’ ένα τηγάνι, ξεροψήνουμε το μπέικον. Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει και το αφήνουμε. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια.

Αφαιρούμε τη φλούδα από το μπρί και το κόβουμε αρχικά σε ροδέλες και μετά κάθε ροδέλα στη μέση. Θέλουμε να έχουμε 9 κομμάτια τυριού.

Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε φέτες περίπου μισό εκατοστό πάχος και περίπου 5 εκατοστά διάμετρο. Κρατάμε τις 9 ροδέλες που πλησιάζουν περισσότερο στο μέγεθος που θέλουμε (βοηθάει αν κόψουμε τη γλυκοπατάτα στη μέση).

Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας σε μια επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και κόβουμε 18 στρογγυλά, περίπου 7-8 εκατοστά σε διάμετρο. Εγώ επειδή δεν είχα κουπ πατ σ’ αυτό το μέγεθος, χρησιμοποίησα μια πλυμένη, άδεια κονσέρβα (εννοείται πως βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει κάποιο τραχύ σημείο που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα!)

Σ’ ένα μικρό μπολ, χτυπάμε το αυγό και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό.

Πιτάκια με γλυκοπατάτα

Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σ’ ένα ταψάκι.

Απλώνουμε τα 9 στρογγυλά σφολιάτας στο ταψί και τοποθετούμε ένα κομμάτι πατάτας και ένα κομμάτι τυρί στη μέση του καθενός. Προσθέτουμε μερικά κομμάτια μπέικον.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, περνάμε το τμήμα της ζύμης που περισσεύει με λίγο από το μείγμα αυγού.

Στη συνέχεια καλύπτουμε με τα 9 υπόλοιπα στρογγυλά σφολιάτας – θα χρειαστεί να τα τραβήξουμε λίγο ώστε να καλύψουν τα κάτω στρογγυλά. Χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε να μη τα σκίσουμε. Πιέζουμε ελαφρά αλλά σταθερά τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε το κάθε πιτάκι.

Με το πινέλο μας, περνάμε με το μείγμα αυγού ολόκληρη την επιφάνεια κάθε πίτας.

Μ’ ένα πιρουνάκι, κάνουμε μερικές τρυπούλες και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλατάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι τα πιτάκια μας να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Πιτάκια με γλυκοπατάτα

Πρόταση

Επειδή τα πιτάκια γλυκοπατάτας είναι πεντανόστιμα ακόμα και κρύα, τρώγονται με (άπειρη) ευχαρίστηση και για πρωινό.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: