Περνώ και μόνη μου καλά…

Περνώ και μόνη μου καλά…

Εδώ και αιώνες, διαβάζουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν έναν σύζυγο για να επιβιώσουν. Για άλλους ήταν οικονομικό το θέμα (δύο εισοδήματα είναι καλύτερα από ένα), ενώ άλλοι επέλεγαν τον γάμο για πρακτικά θέματα (όπως περιουσιακά ή φορολογικά). Οι περισσότερες γυναίκες όμως ήταν αναγκασμένες να δεσμευτούν σε οποιαδήποτε σχέση λόγω κοινωνικών ή οικογενειακών πιέσεων. Ευτυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει και πλέον οι γυναίκες μπορούμε να έχουμε περιουσία στο όνομά μας, έναν τραπεζικό λογαριασμό ή τη δική μας φορολογική δήλωση! Παρόλ’ αυτά, η συντροφικότητα είναι κάτι που μας απασχολεί όλες.

Είτε μόνη από επιλογή, είτε γιατί έτσι ήρθαν τα πράγματα, μια γυναίκα μόνη μπορεί να είναι ευτυχισμένη ακόμη κι όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχέση. Αν και μπορεί να δέχεται πίεση από τον οικογενειακό ή κοινωνικό κύκλο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από την τηλεόραση (παντού βλέπουμε «ευτυχισμένα» ζευγαράκια που απολαμβάνουν ένα ονειρεμένο πρωινό!), η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα μόνη αξίζει το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη – και πολλές φορές κρύβει πίσω της μια γενναία ιστορία!

Γιατί ποιος μπορεί να ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει στη ζωή κάποιου άλλου; Μια γυναίκα μόνη μπορεί να έχει επιλέξει αυτή τη συνθήκη επειδή ακόμη δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος ή επειδή απολαμβάνει τη ζωή της ως έχει στην παρούσα φάση. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν να φύγουν από μια σχέση που δεν προχωρούσε ή δεν τις γέμιζε και που προτίμησαν να μείνουν μόνες από το να είναι δίπλα σε κάποιον που δεν τις εκτιμούσε ή δεν ήταν σωστός για/προς εκείνες. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να κρίνεται ή να αντιμετωπίζεται υποτιμητικά μια γυναίκα χωρίς σύντροφο, μιας και εκείνη αξίζει και είναι ίση με τις υπόλοιπες.

Οι λόγοι που μια γυναίκα επιλέγει να μην έχει σχέση μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί:

  • Να έχει βγει από μια μακροχρόνια σχέση και να χρειάζεται χρόνο να γνωρίσει τον εαυτό της.
  • Να έχει βγει από μια κακοποιητική σχέση και να χρειάζεται χρόνο να δουλέψει θέματα εμπιστοσύνης.
  • Να έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στην καριέρα της στην παρούσα φάση.
  • Να απολαμβάνει τη ζωή της όπως είναι αυτή τη στιγμή και να μην είναι έτοιμη για υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς – που όλες οι σχέσεις απαιτούν.
  • Να μην νιώθει την ανάγκη μιας σχέσης γενικά.
Περνώ και μόνη μου καλά…

Μια γυναίκα μόνη δεν σημαίνει ότι είναι και μοναχική! Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% περίπου των γυναικών που δεν βρίσκονται σε σχέση είναι μόνες από επιλογή. Αντί να έχουν μια μόνιμη ερωτική σχέση ή έναν γάμο, επιλέγουν να επενδύσουν στις υπόλοιπες κοινωνικές σχέσεις που συνήθως περιλαμβάνουν πλατωνικές σχέσεις με φίλους. Άλλωστε, η συντροφιά και η κοινωνικότητα αποτελούν θεμελιώδη συστατικά για την ψυχική μας υγεία.

Αν είσαι μόνη, μπορείς να σκεφτείς τα παρακάτω:

  • Όπως είπαμε η συντροφιά είναι κάτι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία. Μπορείς να αφιερώνεις αρκετό χρόνο στις κοινωνικές σου σχέσεις και να επενδύσεις στις σχέσεις με φίλους.
  • Κάνε ένα πλάνο! Έχοντας υπολογίσει και προγραμματίσει τα θέλω σου, μπορείς να απολαύσεις τη ζωή σου όπως επιθυμείς – χωρίς να χρειαστεί να προβείς σε κινήσεις που δεν θέλεις απλά επειδή δεν σου βγαίνουν τα οικονομικά σου σχέδια.
  • Επανεξέτασε τους στόχους σου. Δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να σε περιορίσει. Μπορείς να επανεξετάζεις τα θέλω και τους στόχους σου ανά κάποιους μήνες και να αποφασίζεις ανάλογα με τη φάση που βρίσκεσαι κάθε φορά. Και ναι! Μπορείς να αλλάζεις γνώμη όποτε θέλεις!
  • Βρες χόμπι ή ασχολίες που σε γεμίζουν και σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις καινούργια πρόσωπα.
  • Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και φρόντισέ τον (και εξωτερικά και εσωτερικά). Μπορείς να οργανώσεις spa μέρες με τις φίλες σου ή να αφιερώσεις μια ημέρα την εβδομάδα στην περιποίησή σου.

Όλες μας θέλουμε να ζούμε τη ζωή που μας ταιριάζει και που έχουμε ονειρευτεί. Τι κι αν αυτή η ζωή δεν περιλαμβάνει σύζυγο ή οικογένεια; Περνάμε και μόνες μας καλά! Το σημαντικό είναι να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας και να μην αφήνουμε κανέναν να μας επιβάλλει τις δικές του απόψεις – που μπορεί για τον ίδιο να είναι σωστές, δεν σημαίνει όμως ότι ταιριάζουν σε όλους.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: