Πεντανόστιμα πράσα αυγολέμονο

πράσα αυγολέμονο τελικό

Τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψα το πράσο. Όχι πως δεν το ήξερα πριν, αλλά το χρησιμοποιούσα μόνο σε πίτες. Η ελαφρώς καυτερή και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση του όμως, καταφέρνει να δώσει στα φαγητά ένα άλλο επίπεδο νοστιμάδας.
Μια αρωματική και πολύχρωμη συνταγή με πράσο, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

πράσα αυγολέμονο υλικά

Πεντανόστιμα πράσα αυγολέμονο
(6 μερίδες – 300 θερμίδες η μερίδα)

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 πράσα, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μάτσο σέλερι, σε ραβδάκια
  • 4-5 μεγάλα καρότα, σε χοντρές ροδέλες
  • 4 μεσαίες πατάτες, σε κυβάκια
  • 2-2 ½ κούπες νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή 1 ½ κουταλιά της σούπας αποξηραμένο
  • 2 αυγά, 1 αυγό ολόκληρο και το ασπράδι μόνο του δεύτερου αυγού
  • 2 λεμόνια
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

πράσα αυγολέμονο υλικά2

Μέθοδος

  1. Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά και κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία.
  2. Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με λίγο λάδι
  3. Προσθέτουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το σέλερι και τον άνηθο, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για πέντε λεπτά ακόμα, σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας μας κλειστό.
  5. Όταν τα λαχανικά μας έχουν μαραθεί, προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες, το νεράκι και το αλατοπίπερο.
  6. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
  7. Όταν οι πατάτες μας είναι έτοιμες και ο ζωμός έχει αρχίσει να χυλώνει, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε με το σύρμα ένα αυγό και το ασπράδι ενός δεύτερου αυγού.
  9. Στύβουμε δύο λεμόνια και ενώ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, ρίχνουμε πολύ σιγά το χυμό λεμονιού μέσα στο αυγό.
  10. Δε σταματάμε να χτυπάμε μέχρι όλος ο χυμός λεμονιού είναι στο μπολ μας μαζί με το αυγό.
  11. Με μια κουτάλα, παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα μας και τον ρίχνουμε και πάλι πολύ σιγά μέσα στο αυγολέμονο, χτυπώντας το με το σύρμα.(Καλό είναι να προσθέσουμε περισσότερες από μια κουτάλα ζωμού στο αυγολέμονο. Περισσότερος ζωμός θα δώσει στο αυγολέμονό μας τη θερμοκρασία του φαγητού κι έτσι δε θα κόψει όταν το ρίξουμε στην κατσαρόλα μας.)
  12. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα πολύ σιγά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  13. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  14. Αφήνουμε την κατσαρόλα μας σκεπασμένη για τουλάχιστον ένα τέταρτο, ώστε να δέσει η σάλτσα μας.

Παρακάτω θα βρείτε και μια κάρτα με τα υλικά και τα βασικά βήματα της συνταγής. Μπορείτε να την εκτυπώσετε και να την κρατήσετε στο ντοσιέ των συνταγών σας.

πράσα αυγολέμονο βήμα1 πράσα αυγολέμονο βήμα 2 πράσα αυγολέμονο βήμα 3

Πρόταση

Σερβίρουμε με φέτα και λίγο ψωμάκι για τη νοστιμότατη σάλτσα μας.

κάρτα πράσα αυγολέμονο

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: