Τι θα λέγατε για ένα εύκολο, ξεχωριστό αλλά και πολύ εντυπωσιακό γλυκό, τέλειο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Για τους λάτρεις της μαρέγκας αυτό το γλυκό είναι ιδανικό. Με τα μυστικά που θα μοιραστούμε σε αυτή τη συνταγή, θα μπορείτε να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα, δηλαδή μια πάβλοβα με μαρέγκα τραγανή αλλά καθόλου ξερή, με μια πολύ νόστιμη γέμιση.
Υλικά – Πάβλοβα για 6 άτομα – 270 θερμίδες η μερίδα περίπου
Για τη μαρέγκα
- 3 ασπράδια αυγών
- 175 γρ ζάχαρη
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι κρασιού
Για τη σαντιγί
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια προαιρετικά
- 400 με 450 γρ φρούτα του δάσους (διάφορα μούρα, όπως βατόμουρα, μαύρα μούρα κ.α)
- 100 γρ ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας μπράντυ προαιρετικά
Μέθοδος
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς Κελσίου αέρα ή στους 160 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζουμε με ένα μολύβι ένα κύκλο διαμέτρου 20 εκατοστών περίπου.
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα. Σε ένα μίξερ χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα τα ασπράδια με στόχο να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα.
Όταν ξεκινήσει να δένει η μαρέγκα, προσθέτουμε κουταλιά κουταλία 175 γραμμάρια ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ.
Μόλις σφίξει η μαρέγκα, δηλαδή σχηματίζονται κορυφές όταν βάζουμε απαλά τη σπάτουλα στο μπωλ μας, προσθέτουμε το ξυδάκι που έχουμε αναμίξει με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ελαφρά με τη σπάτουλα. Προσέχουμε πολύ να κάνουμε ελαφριές κινήσεις μιας και δε θέλουμε να αφαιρέσουμε τον αέρα που με τόσο κόπο προσθέσαμε.
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα στη λαμαρίνα και με τη σπατουλίτσα μας σχηματίζουμε ένα δίσκο μέσα στα όρια του μολυβιού μας.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 130 αέρα (ή 150 αντίστοιχα) και ψήνουμε τη μαρέγκα για 55 λεπτά με 1 ώρα περίπου. Ο δίσκος από μαρέγκα θα αποκτήσει ένα ελαφρύ μπεζ χρώμα μετά από λίγη ώρα στο φούρνο.
Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε το δίσκο μαρέγκας να κρυώσει μέσα στο φούρνο με κλειστή την πόρτα για τουλάχιστον 1 ώρα. Έτσι θα πετύχουμε να είναι η μαρέγκα μας τραγανή εξωτερικά και μαλακή μέσα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τα μούρα που έχουμε με τα 100 γρ ζάχαρη και τα ανακατεύουμε ελαφριά χωρίς να διαλύσουμε τα φρούτα μας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα κόκκινα βατόμουρα μιας και είναι πιο μαλακά από τα άλλα μούρα μας και χάνουν το σχήμα τους ευκολότερα.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγο λικέρ ή μπράντυ στα φρούτα για να δώσουμε περισσότερη γεύση.
Αφήνουμε τα φρούτα μας να κρυώσουν εντελώς πριν συνθέσουμε το γλυκό μας και στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια έως ότου αποκτήσουμε βελούδινη σαντιγί.
Όταν η μαρέγκα και τα φρούτα μας έχουν κρυώσει εντελώς και έχουμε ετοιμάσει και τη σαντιγί, συνθέτουμε το γλυκό μας.
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε μια πιατέλα και στρώνουμε τη σαντιγί κυκλικά μέχρι λίγο πριν τις άκρες για να μην αφήσουμε τους χυμούς των φρούτων να περάσουν και μαλακώσουν το δίσκο μαρέγκας. Πάνω από την κρέμα βάζουμε τα φρούτα μας αφού έχουμε στραγγίσει λίγο τους χυμούς τους.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο! Ιδανικά σερβίρουμε αφού η πάβλοβα έχει μείνει στο ψυγείο για μια ώρα… αν αντέχετε!
Άλλοι ωραίοι συνδυασμοί γεύσεων για πάβλοβα είναι φυσικά με φράουλες, με ποικιλία φρούτων (όπως ακτινίδια, ρόδι και φιστίκι Αιγίνης), με φρούτα του πάθους και μάνγκο, και η αγαπημένη εκδοχή black forest με κεράσια, λικέρ κερασιού και ξύσμα σοκολάτας.
Καλή απόλαυση.
Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.