Παρουσίαση βιβλίου: Το Ολλανδέζικο σπίτι

Παρουσίαση βιβλίου: Το Ολλανδέζικο σπίτι

Ο νεαρός Σίριλ Κόνροϋ καταφέρνει να ιδρύσει μια τεράστια αυτοκρατορία και από πολύ φτωχός να γίνει ζάμπλουτος μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Πρώτη του κίνηση ν’ αγοράσει το Ολλανδέζικο σπίτι, ένα μοναδικό πολυτελές κτίσμα φτιαγμένο από γυαλί, και να εγκαταστήσει εκεί την οικογένειά του. Αλίμονο όμως, αυτή θα είναι η αρχή του τέλους για τη ζωή όπως την ήξεραν μέχρι τότε. Το πρώτο κομμάτι του ντόμινο πέφτει και μετά κανείς δε μπορεί να σταματήσει τη μοίρα.

Τα δύο παιδιά του Σίριλ, ο Ντάνι και η Μέιβ, θα διηγηθούν την ιστορία τους που ξεκινά στο Ολλανδέζικο σπίτι και συνεχίζεται εκτός αυτού όταν η μητριά τους τους απομακρύνει ξαναγυρίζοντάς τους στη φτώχια. Και μετά μια διαρκής μάχη να επιστρέψουν, να πάρουν πίσω στα χέρια τους αυτό που τους ανήκε. Ένα ονειρικό παραμύθι που γίνεται ένας ατέλειωτος εφιάλτης.

Δύο αδέλφια, πέντε δεκαετίες, ένα παρελθόν που δε μπορεί να ξεχαστεί, ένα μέλλον που είναι πάντα αβέβαιο. Και όλα αυτά κλεισμένα στους γυάλινους τοίχους ενός σπιτιού, του Ολλανδέζικου σπιτιού.

***

Το Ολλανδέζικο Σπίτι είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία. Το αγάπησα σχεδόν αμέσως, ίσως διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο. Είναι μια συγκινητική ιστορία δύο αδελφιών που ξετυλίγεται μέσα στα χρόνια κάποιες φορές δύσκολα, κάποιες άλλες με περισσότερη ευκολία πάντοτε όμως περήφανα και ταυτόχρονα χαριτωμένα.

Η γραφή του βιβλίου πραγματικά αξιοθαύμαστη, γεμάτη ευχάριστες λεπτομέρειες, μια απλή αφήγηση γεμάτη πολύπλοκα μηνύματα. Αν και συνήθως προτιμώ όταν η αφήγηση των βιβλίων που διαβάζω γίνεται από μία γυναίκα, ίσως γιατί μπορώ να ταυτιστώ καλύτερα με τον τρόπο σκέψης τους, τη συγκεκριμένη ιστορία μας τη διηγείται ο Ντάνι, με τέτοιο απολαυστικό τρόπο όμως που αμέσως μπόρεσα να τον καταλάβω και να μοιραστώ τις ανησυχίες του.

Οι χαρακτήρες εξελίσσονται αρκετά απρόβλεπτα κατά τη διάρκεια της ιστορίας, γεγονός το οποίο μου κράτησε το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο, συναρπαστικό και παράξενο συνάμα, που ασχολείται αρκετά με το παρελθόν: πόσο επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή μας, τις αποφάσεις μας, πόσο μας ακολουθεί και πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και τελικά να συγχωρέσουμε κάποιον άλλο, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο.

Το «Ολλανδέζικο Σπίτι» της Ανν Πάτσετ, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: