Παρουσίαση βιβλίου: Σασμός

Παρουσίαση βιβλίου: Σασμός

Τίποτα δεν προμήνυε τη συμφορά που θα χτυπούσε την οικογένεια των Σταματάκηδων. Κανείς δεν περίμενε πως θα συνεχιζόταν ο θλιβερός κύκλος αίματος μετά από τόσα χρόνια. Η παλιά βεντέτα πήρε το παλικάρι τους κι άφησε χήρα τη Βασιλική κι ορφανό το μικρό Νικηφόρο. Κι ύστερα ακολούθησε κι άλλη εκτέλεση. Θύμα αυτή τη φορά η Βασιλική, γυναίκα, μάνα… πρωτόγνωρα πράγματα!

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην οικογένεια των Βρουλάκηδων. Είναι άραγε ένας από αυτούς ο ένοχος; Και οι Σταματάκηδες θα απαντήσουν;

Θα δοθεί ποτέ ένα τέλος, ένας σασμός σ’ αυτή τη βεντέτα;

***

Πριν αρχίσω να γράφω την κριτική μου για το βιβλίο «Σασμός» θα ήθελα να παραδεχτώ δημοσίως ότι δεν έχω παρακολουθήσει την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο κι ας είναι από τις αγαπημένες του μπαμπά μου, οπότε δε θα αναφερθώ καθόλου στη σειρά, ούτε θα γράψω ομοιότητες ή διαφορές με το βιβλίο, γιατί απλώς δεν τις γνωρίζω. Η γνώμη μου έχει να κάνει αποκλειστικά με το βιβλίο.

Και τι βιβλίο ήταν αυτό! Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, βρήκα την ιστορία εμπνευσμένη! Άλλωστε δε λένε πως η ίδια η ζωή λέει τις καλύτερες ιστορίες; Το βιβλίο, από την πρώτη κιόλας σελίδα με μετέφερε στην αγέρωχη Κρήτη, στις μικρές κοινωνίες της με τους δικούς τους νόμους, τη δική τους αντίληψη του τι είναι σωστό και τι λανθασμένο.

Η γραφή είναι πλούσια, πραγματικά υπέροχη και περιεκτική. Υπάρχουν πολλά κρητικά στοιχεία στους διαλόγους, δεν είναι όμως καθόλου κουραστικά ούτε δυσκολεύουν την ανάγνωση.

Κάτι που προσωπικά δε μου άρεσε ήταν πως μερικά κεφάλαια ήταν πάρα πολύ μεγάλα. Όμως αυτό είναι προσωπική άποψη, πάντοτε προτιμώ τα πιο ολιγοσέλιδα κεφάλαια σ’ ένα βιβλίο. Παρόλα αυτά δε μπορώ να πω ότι έστω και λίγο δυσανασχέτησα όταν το διάβαζα. Αντιθέτως, ήθελα να διαβάσω παρακάτω, να μοιραστώ περισσότερες στιγμές από τις ζωές των πρωταγωνιστών.

Οι χαρακτήρες πολύχρωμοι κι ας φορούν μαύρα οι περισσότεροι: άνθρωποι με πάθη, με υπομονή, με κουράγιο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που βρέθηκαν στη μέση μιας βεντέτας…

Το βιβλίο «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: