Παρουσίαση βιβλίου: Όλο το φως που δε μπορούμε να δούμε

Όλο το φως που δε μπορούμε να δούμε

Η τυφλή Μαρί-Λορ ζει στο Παρίσι μέχρι τα δώδεκά της χρόνια όταν οι Ναζί καταλαμβάνουν την πόλη κι εκείνη δραπετεύει με τον πατέρα της στο οχυρό του Σαιν-Μαλό. Μαζί τους παίρνουν και το πιο πολύτιμο και επικίνδυνο πετράδι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου εργάζονταν ο πατέρας της για να το προφυλάξουν.

Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, ο ορφανός Βέρνερ μεγαλώνει με την αδελφή του και τη συντροφιά ενός ραδιόφωνου που η δυνατότητά του να τον μεταφέρει σε κόσμους μακρινούς τον μαγεύει. Με τα χρόνια γίνεται ειδικός στο να φτιάχνει ραδιοφωνικές συσκευές και όταν βρίσκει την ευκαιρία, κατατάσσεται στο στρατό για να βοηθήσει στην εξάλειψη της αντίστασης.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Μια ιστορία που συναρπάζει.

***

Η ιστορία που περιγράφει το «Όλο το φως που δε μπορούμε να δούμε» δεν είναι μια απλή ιστορία που διαβάζεται ανάλαφρα πριν πέσουμε για ύπνο. Είναι μια μαγευτική ιστορία, μια απίστευτη περιπέτεια που κρύβει μέσα της αλήθειες και πραγματικά γεγονότα που ακόμα και σήμερα μας σοκάρουν. Είναι μια ακτίνα φωτός σε ένα σκοτεινό κόσμο, μια αφήγηση γεμάτη ελπίδα και έμπνευση μέσα στα χρόνια της δυστυχίας και του πολέμου. Μια όμορφη, φρέσκια ιστορία, γραμμένη με πραγματικά μοναδικό τρόπο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι αξιοθαύμαστη: λιτός και περιεκτικός, μεταφέρει το μήνυμά του με λίγες μόνο λέξεις χωρίς όμως να το κάνει να μοιάζει με τηλεγράφημα. Αντίθετα, τουλάχιστον εμένα μου έδωσε την εντύπωση πως διάλεξε προσεκτικά την κάθε μια από τις λέξεις που χρησιμοποίησε σε ολόκληρο το βιβλίο. Οι χαρακτήρες είναι απλώς υπέροχοι. Ξεχωριστοί κι όμως συνηθισμένοι, γενναίοι κι όμως γεμάτοι φόβους, φωτεινοί κι όμως ζουν στο σκοτάδι…

Με μάγεψε αυτό το βιβλίο, με συγκίνησε, με έκανε να χαμογελάσω, να αναρωτηθώ… ήταν για μένα πραγματικά μια αποκάλυψη. Κι ενώ συνήθως δεν προτιμώ βιβλία που έχουν σχέση με πολέμους, κι ενώ ο πόλεμος υπάρχει φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο συγγραφέας καταφέρνει να επικεντρωθεί στην εσωτερική καλοσύνη και τη μάχη των κεντρικών χαρακτήρων να παραμείνουν αγνοί και αληθινοί.

Το «Όλο το φως που δε μπορούμε να δούμε» του Anthony Doerr έχει βραβευτεί με βραβείο Pulitzer και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: