Παρουσίαση βιβλίου: Μικρές φωτιές παντού

Μικρές φωτιές παντού

Καλώς ήρθατε στο Σέικερ Χάιτς, το προάστιο που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός περιοδικού. Εκεί που όλα είναι προσχεδιασμένα: από το χρώμα των σπιτιών και το πλάτος των δρόμων, μέχρι τους λαμπερούς και επιτυχημένους κατοίκους που ζουν μια ονειρεμένη ζωή. Και βασίλισσα η υπέροχη Έλενα Ρίτσαρντσον, πάντα δραστήρια και ενεργητική, πάντα να ακολουθεί τους κανόνες.

Ώσπου μια μέρα καταφθάνει η Μία Γουόρεν, καλλιτέχνης και ανύπαντρη μητέρα, μαζί με την έφηβη κόρη της την Περλ και ταράζουν την ήσυχη ζωή της Έλενα και όχι μόνο. Γιατί σύντομα η Μία και η Περλ γίνονται πόλος έλξης των τεσσάρων παιδιών της οικογένειας Ρίτσαρντσον και το μυστήριο που τυλίγει το παρελθόν της Μία είναι ικανό να διαλύσει την τόσο οργανωμένη κοινότητα του Σέικερ Χάιτς και ν’ ανάψει φωτιές. Μικρές φωτιές παντού!

***

Αν και οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει το βιβλίο «Μικρές φωτιές παντού» το τελείωσαν μονορούφι, για μένα ήταν μια πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία. Μη με παρεξηγήσετε, δεν ήταν η ιστορία που με καθυστέρησε, αντιθέτως, διηγείται μια τρομερά ενδιαφέρουσα ιστορία που με κράτησε καρφωμένη στην καρέκλα μου μέχρι το τέλος. Ήταν τα μηνύματα που έκρυβε κάθε γεγονός που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πλοκής, ήθελα να τα επεξεργαστώ λίγο περισσότερο στο μυαλό μου, ήθελα να καταλάβω τις ηρωίδες γιατί σκέφτονταν μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί έκαναν αυτά που έκαναν.

Ο μικρόκοσμος του Σέικερ Χάιτς ήταν για μένα αποκαλυπτικός, μου γέννησε ερωτήματα και διλήμματα που δεν με απασχολούν όσο συχνά θα έπρεπε: ανισότητα, φυλετικές διακρίσεις, κοινωνικές τάξεις, προκαταλήψεις και όλα αυτά κάτω από την «ομπρέλα» της μητρότητας και των σχέσεων μεταξύ μητέρας και κόρης. Συνδυασμένα μέσα σε μια ιστορία πλήρως απολαυστική, που ξεδιπλώνεται όμορφα και τρυφερά ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν να έχουν γίνει στάχτη.

Οι χαρακτήρες είναι απόλυτα αληθοφανείς και αρκετά πολύπλοκοι, εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια μου με κάθε σελίδα που διάβαζα: τόσες διαφορετικές γυναίκες, τόσο μακρινές από μένα και ταυτόχρονα τόσο κοντινές, οφείλω να ομολογήσω πως σκέφτηκα παραπάνω από μια φορές τι θα έκανα εγώ στη θέση τους.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι ξεκάθαρη, λιτή όχι όμως στεγνή, πολύ συχνά μου έδινε την αίσθηση ότι μου μιλούσε σε πρώτο πρόσωπο.

Πρόκειται σίγουρα για ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη που πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσετε.

Το βιβλίο «Μικρές φωτιές παντού» της Celest Ng έχει γίνει παγκόσμιο μπεστ-σέλερ και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: