Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό. Η πρώτη βασιλόπιτα κόπηκε στην Καισαρεία από τον επίσκοπο Μέγα Βασίλειο ο οποίος σύμφωνα με την ιστορία ζήτησε να φτιαχτούν καρβέλια ψωμιού μέσα στα οποία έκρυψε διάφορα κοσμήματα θέλοντας να τα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους και μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκε τι. Σήμερα όπως όλοι γνωρίζουμε η βασιλόπιτα κρύβει ένα φλουρί, και μαζί με το φλουρί και τύχη για μια ολόκληρη χρονιά.

Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα είναι για βασιλόπιτα κέικ και όχι τσουρέκι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε αρκετές μέρες πριν την Πρωτοχρονιά και το καλύτερο; Δεν ξεραίνεται μετά την κοπή, συνεπώς μπορεί να συνοδεύει το καφεδάκι μας για τουλάχιστον δυο-τρεις μέρες. Αν δεν την εξαφανίσουμε φυσικά γιατί δεν ξέρω αν το καταλάβατε, είναι πεντανόστιμη.  

Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Υλικά

  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη, κοσκινισμένη
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια ή μια βανίλια σε σκόνη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 250ml γάλα
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη για το στόλισμα
Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Μέθοδος

Προετοιμάζουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα ψησίματος (διαμέτρου περίπου 25 εκατοστά) βουτυρώνοντας τη και πασπαλίζοντάς τη με λίγο αλεύρι. Εναλλακτικά μπορούμε να τη στρώσουμε με λαδόκολλα. Προσοχή, δεν ξεχνάμε τα τοιχώματα.

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και κοσκινίζουμε το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σ’ ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός μέχρι το βούτυρο ν’ ασπρίσει και η ζάχαρη να διαλυθεί.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και κάθε φορά ανακατεύουμε πολύ καλά με το μίξερ.

Ρίχνουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας πολύ καλά κάθε φορά που προσθέτουμε ένα από τα παραπάνω υλικά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια αντικολλητική σπάτουλα αυτή τη φορά. (Το μείγμα μας δε θα είναι ομοιόμορφο, θα μοιάζει να έχει μπαλάκια και θα είναι αρκετά σφιχτό – αυτό είναι φυσιολογικό.)

Παραδοσιακή βασιλόπιτα με πορτοκάλι

Ρίχνουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.

Προσθέτουμε το τυχερό  νόμισμα (που έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα, μέχρι η βασιλόπιτά μας να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο της να βγει στεγνή.

Όταν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και μετά τη βγάζουμε από τη φόρμα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

Όταν είναι τελείως κρύα, κοσκινίζουμε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε.

Καλή επιτυχία! Και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: