Πανεύκολα αλμυρά ψωμάκια για μπουφέ

Πανεύκολα αλμυρά ψωμάκια για μπουφέ

Τι πιο υπέροχο από ένα φρεσκοψημένο ψωμάκι που μοσχομυρίζει για να συνοδεύσουν οι καλεσμένοι σου το φαγητό τους στον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ; Και το καλύτερο; Κανείς δεν θα καταλάβει ότι τα ψωμάκια σου πήραν μόνο μερικά λεπτά για να ετοιμαστούν!

Υλικά για 6 με 8 ψωμάκια

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 2 κουταλιές baking powder
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί (ωραία επιλογή είναι το τσένταρ που έχει έντονη γεύση και λιώνει στο φούρνο)
  • 1,5 κουταλάκια του γλυκού μιξ από ξερά μυρωδικά (όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, δυόσμο)
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κούπα γάλα
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
Πανεύκολα αλμυρά ψωμάκια για μπουφέ

Μέθοδος

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ (κατά προτίμηση όλα τα υγρά πρώτα και μετά τα στερεά).

Δημιουργούμε μικρές, ίσες σφαίρες ζύμης, τις οποίες τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους (τα ψωμάκια θα φουσκώσουν και θα διπλασιαστούν σε μέγεθος).

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε φούρνο με αέρα για 12 με 15 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των ψωμιών).

Πανεύκολα αλμυρά ψωμάκια για μπουφέ

Επιπλέον συμβουλές

Η ζύμη που δημιουργείται από την ανάμειξη των υλικών είναι αρκετά σφιχτή και κολλώδης. Ο καλύτερος τρόπος να την επεξεργαστείς είναι φορώντας γάντια για μαγειρική και πλάθοντας με τα χέρια. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σκουπ παγωτού για το σερβίρισμα στο ταψί.

Τα ψωμάκια έχουν ρουστίκ όψη και η υφή τους θυμίζει ελαφρώς μπισκότο. Είναι όμως αφράτα και ταιριάζουν με σούπες, τυριά, αλοιφές και αλλαντικά.

Μπορείς να μην προσθέσεις τυρί για πιο ουδέτερη γεύση.

Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα του αλατιού (μια τσιμπιά είναι αρκετή) και των μυρωδικών για να μην πικρίσουν τα ψωμάκια.

Τα ψωμάκια μπορούν να ετοιμαστούν και από την προηγούμενη μέρα. Ανάλογα με την ποσότητα που θέλεις να ετοιμάσεις, μπορείς να αυξήσεις αναλογικά τις παραπάνω ποσότητες. Καλό όμως θα ήταν να τα παρασκευάσεις ανά ομάδες των 6 ή των 12 για να εξασφαλίσεις καλύτερη ανάμειξη των υλικών. Να ετοιμάζεις δηλαδή τη ζύμη ανά ταψί και όχι όλη μαζί.

Μπορείς να προσθέσεις αποξηραμένο κρεμμύδι, σκόρδο ή στεγνές λιαστές ντομάτες για επιπλέον γεύση. Τα υλικά όμως θα πρέπει να είναι στεγνά.

Πανεύκολα αλμυρά ψωμάκια για μπουφέ

Πρόταση

Πριν την ημέρα του μπουφέ μπορείς να ετοιμάσεις μια μικρή ποσότητα ψωμιών για να δεις τη γεύση τους και να προσθέσεις μυρωδικά και τυρί κατά βούληση. Ίσως αποφασίσεις ότι προτιμάς τα ψωμάκια σκέτα ή με παραπάνω τυρί ή με μόνο ένα συγκεκριμένο μυρωδικό. Εγώ όταν τα δοκίμασα πρώτη φορά διαπίστωσα ότι δεν μου άρεσε η γεύση του θυμαριού – κάτι που φρόντισα να παραλείψω την επόμενη φορά που τα ετοίμασα.

Καλή σας απόλαυση!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: