Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα που έχει οριστεί διεθνώς ως η ημέρα εορτασμού των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία ακόμη ευκαιρία να γιορτάσουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει ως «ασθενές» φύλο, αλλά και να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα στην προσπάθειά μας για ισότητα δικαιωμάτων. Και αν και φαινομενικά έχουμε καταφέρει πολλά, ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα είναι ακόμη μακρύς, με πολλά εμπόδια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες με καταστάσεις που μας μειώνουν. Στη δουλειά, στο δρόμο, στα μαγαζιά, ακόμη και μέσα στο ίδιο το στενό (ή οικογενειακό) μας περιβάλλον. Πόσες φορές άλλωστε δεν μας έχουν αντιμετωπίσει υποτιμητικά σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων ή δεν έχουμε χάσει μια προαγωγή λόγω του φύλου μας;

Κι όμως! Οι γυναίκες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα κάποιοι νομίζουν. Είμαστε εκείνες που παίζουμε τόσους ρόλους ταυτόχρονα. Είμαστε εκείνες που σιωπηλά – χωρίς να το διατυμπανίζουμε – ετοιμάζουμε τα παιδιά το πρωί για το σχολείο, τακτοποιούμε το σπίτι, πηγαίνουμε στη δουλειά. Είμαστε εκείνες που φροντίζουμε να μην λείπει τίποτα σε κανέναν, να παρηγορήσουμε το παιδί που κλαίει, να στηρίξουμε τον σύζυγο που προβληματίζεται, να παραδώσουμε στην ώρα μας το σημαντικό project.

Είναι φυσικό να θέλουμε να «γιορτάσουμε» ετούτη την ημέρα. Θα έπρεπε όμως; Θέλω να πω, γιατί να χρειάζεται να υπάρχει μια ημέρα υπενθύμισης των επιτευγμάτων μας; Γιατί όλα όσα κάνουμε και μπορούμε να κάνουμε δεν θεωρούνται ήδη δεδομένα; Γιατί όταν για εμάς χρησιμοποιούνται διαρκώς υποτιμητικές εκφράσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο (πρώην) μιας χώρας όλες μας οι αντιρρήσεις πέφτουν στο κενό;

Μια τέτοια ημέρα λοιπόν είναι σημαντικό να γιορτάζεται, ως καταξίωση αλλά και ως υπενθύμιση. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μιας και θεωρώ ότι όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να τις βρούμε σε αξιόπιστες πηγές στο ίντερνετ (όπως η Βικιπαιδεια). Ο λόγος που γράφω αυτές τις γραμμές είναι για να ευχαριστήσω όλους όσοι στέκονται δίπλα μας για μια ίση αντιμετώπιση σε θέματα δικαιωμάτων, να συγχαρώ κάθε μια μας ξεχωριστά για όλα όσα καταφέρνει μέσα στην ημέρα και να υπενθυμίσω ότι χρειάζεται πολλή ακόμη προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο να πιάνουμε το τιμόνι του αυτοκινήτου χωρίς να ακούμε γύρω μας εκφράσεις σχετικές με… σφουγγαρόπανα!

Χρόνια μας Πολλά γυναίκες! Ενωμένες μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο δυνατές. Ας στηρίξουμε η μία την άλλη.

Σας ευχαριστώ!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: