Όταν η «ζώνη άνεσης» αρχίζει να μας… στενεύει

Όταν η «ζώνη άνεσης» αρχίζει να μας… στενεύει

Σκεφτείτε ένα μεγάλο καλάθι με άπλυτα ρούχα που πρέπει να πλυθούν και μάλιστα σύντομα. Τι κάνετε; Τα βάζετε στο πλυντήριο ή παίρνετε μια σκάφη κι αρχίζετε να τα πλένετε στο χέρι; Επέλεξα αυτό το παράδειγμα για να μηδενίσω τις διαφορετικές απαντήσεις: δεν πιστεύω να διάλεξε έστω και μία από εσάς τη σκάφη… σωστά; Ο λόγος που όλες μας (ΟΛΕΣ ΜΑΣ… μη με τρελάνετε!!!) διαλέξαμε το πλυντήριο είναι γιατί φυσικά έτσι γίνεται η δουλειά μας πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για άπειρα άλλα πράγματα γύρω μας.

Όταν ανακαλύπτουμε κάτι που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη το υιοθετούμε και μ΄ αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά, φτιάχνουμε την καθημερινότητα που μας βολεύει καλύτερα και μέσα σ’ αυτή παλεύουμε με τα διάφορα που έρχονται προς το μέρος μας, καλά και κακά. Φτιάχνουμε δηλαδή μια «ζώνη άνεσης».

Τι ακριβώς είναι η ζώνη άνεσης;

Η comfort zone, ή «ζώνη άνεσης» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι αυτό που λέμε η «βολή» μας, το οικείο περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε άνεση και κυρίως ασφάλεια.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στην κοινωνία που να μην προσπαθεί να φτιάξει την καθημερινότητά του έτσι ώστε να έχει όσες λιγότερες δυσκολίες γίνεται, χωρίς πολλά απρόοπτα που συνήθως μας δημιουργούν προβλήματα και μας βγάζουν εκτός προγράμματος. Το να δημιουργούμε λοιπόν τη δική μας ζώνη άνεσης είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τι πρόβλημα αντιμετώπισα με τη δική μου ζώνη άνεσης;

Όταν συνέβη σε όλους μας το μεγάλο κακό του κορονοϊού και των λοκντάουν, η ζώνη άνεσής μου επικεντρώθηκε κυρίως στο σπίτι – αφού ήταν ο μόνος χώρος που μπορούσα να έχω κάποιο έλεγχο μέσα στην τρέλα που επικρατούσε. Έφτιαξα λοιπόν την comfort zone μου και στρογγυλοκάθισα εκεί για αρκετό καιρό (λογικό), συνέχισα όμως να μη θέλω να κουνηθώ ακόμα κι αργότερα, όταν τα πράγματα είχαν πλέον βελτιωθεί αρκετά (όχι και πολύ λογικό). Στην αρχή δε με πείραξε καθόλου, όσο περνούσε ο καιρός όμως κι εγώ ανέβαλλα ξανά και ξανά διάφορες δραστηριότητες εκτός σπιτιού που παλιότερα με ευχαριστούσαν, τότε συνειδητοποίησα πως η ζώνη άνεσής μου είχε αρχίσει να με στενεύει, και μάλιστα… στις μασχάλες, τόσο σφιχτά την είχα «δέσει» γύρω μου!!!

Όταν η «ζώνη άνεσης» αρχίζει να μας… στενεύει

Και πού είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι πως όσο δε δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, τόσο μένουμε στάσιμοι στη σημερινή μας κατάσταση. Και δε λέω, μια χαρά κορίτσια είμαστε, κουκλάκια ζωγραφιστά, αλλά ίσως να γίνουμε ακόμα καλύτερες αν κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Αν όμως δε δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο, τότε δε θα μάθουμε ποτέ πως είναι ο βελτιωμένος μας εαυτός.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας είπα; «Όταν ανακαλύπτουμε κάτι που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη το υιοθετούμε». Πως όμως θα ανακαλύψουμε αυτό το κάτι αν δε δοκιμάσουμε κάτι καινούριο; Αν έχουμε κρυφτεί μέσα στη ζώνη άνεσής μας και δε λέμε να το κουνήσουμε από εκεί;

Όταν η «ζώνη άνεσης» αρχίζει να μας… στενεύει

Και τώρα τί κάνουμε;

Τη λύση την ξέρουμε όλες μας ήδη και μάλιστα πολύ καλά: πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και ν’ αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μας… ξεβολεύουν. Δε χρειάζεται να τολμήσουμε κάτι σούπερ γενναίο ή τρομακτικό, ας μην πιάσουμε όλες μας το μπάντζι τζάμπινγκ ή την τοξοβολία στα καλά καθούμενα!

Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό, που να μας βγάζει από την comfort zone μας ας πούμε κατά 5%. Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο, σωστά; Ακόμα και κάτι πολύ μικρό, να φάμε κάτι που δεν έχουμε ξαναφάει ποτέ για παράδειγμα, θα μας διδάξει ένα μικρό μάθημα. Θα μας συγχαρούμε ας πούμε που δεν τρώγαμε σαρδέλες τόσα χρόνια, γιατί τώρα που τις φάγαμε είναι όντως απαίσιες. Αν όμως δεν είναι; Αν ανακαλύψουμε ξαφνικά πως μας αρέσουν;

Ελάτε σήμερα να δοκιμάσουμε όλες μαζί, όχι σαρδέλες, αλλά να ξεσφίξουμε τη ζώνη άνεσής μας λιγουλάκι. Εγώ αποφάσισα πως δε θα ανάψω την τηλεόραση σήμερα, ούτε για ένα 20λεπτο επεισοδιάκι… εσείς τι θα κάνετε;

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: