Πριν αρχίσω να γράφω πρέπει να σας ομολογήσω ότι ματώνει η καρδιά μου με το γεγονός ότι αναγκάστηκα να γράψω τις λέξεις «ξεκαθάρισμα» και «βιβλία» στην ίδια πρόταση. Κι αυτό γιατί αγαπώ τα βιβλία: να τα διαλέγω, να τα διαβάζω, να τα ξεσκονίζω, να τους βρίσκω θέση στη βιβλιοθήκη μου. Κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημά μου, και πιθανότατα και το δικό σας μια και διαβάζετε αυτό το άρθρο. Μετά από κάποιο καιρό όσο χώρο κι αν τους αφιερώσουμε, τα βιβλία μας είναι τόσα πολλά που δε μπορούμε να βρούμε που να τα βάλουμε. Δειλά δειλά από τη βιβλιοθήκη μεταφέρονται σε κουτιά κάτω από το κρεβάτι, αργότερα στην αποθήκη και ο εφιάλτης που θα βάλουμε το καινούριο βιβλίο που μόλις αγοράσαμε συνεχίζεται. Κι έτσι μοιραία έρχεται η ώρα του ξεκαθαρίσματος.
Όμως ποια βιβλία να κρατήσουμε; Πως θα διαλέξουμε ανάμεσα σε τόσα αγαπημένα που μας έχουν συντροφεύσει άπειρες ώρες; Σήμερα λοιπόν, ομολογουμένως με βαριά καρδιά αλλά αναμφισβήτητα με πιο ελαφριά βιβλιοθήκη, θα μοιραστώ μαζί σας μερικά tips για να ξεκαθαρίσουμε τα βιβλία μας.
Βιβλία που έχουμε διαβάσει
Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουμε ποια από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει θέλουμε να κρατήσουμε στη βιβλιοθήκη μας, αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν θα τα ξαναδιαβάσουμε στο μέλλον. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πλειοψηφία των βιβλίων που έχουμε στο σπίτι μας είναι βιβλία που μας αρέσαν όταν τα διαβάσαμε αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξαναδιαβάσουμε ποτέ. Όταν ένα βιβλίο χάνει τη χρησιμότητά του και από πηγή διασκέδασης γίνεται διακοσμητικό ραφιού τότε δυστυχώς ξέρουμε όλες μας τι πρέπει να κάνουμε.
Βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει
Αλήθεια, πόσα βιβλία που δεν έχετε διαβάσει υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο καιρό έχουν μείνει αδιάβαστα; Όταν αγοράσαμε εκείνο το πασίγνωστο μπεστ-σελερ είχαμε όλη την καλή διάθεση να το διαβάσουμε. Βέβαια μετά βγήκε η ταινία, η οποία δε μας άρεσε και τελικά το βιβλίο έμεινε αδιάβαστο να μαζεύει σκόνη στο ράφι μας. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση. Η αλήθεια είναι πως αν έχουμε ένα βιβλίο για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να το έχουμε διαβάσει, τότε το πιθανότερο είναι πως δε θα το διαβάσουμε ποτέ. Γιατί ο χρόνος μας πάντοτε θα είναι λιγοστός, ενώ πάντοτε θα βγαίνουν καινούρια βιβλία που μας τραβάνε περισσότερο το ενδιαφέρον. Ο τρόπος για να μειώσουμε τα αδιάβαστα βιβλία μας είναι πολύ απλός. Για κάθε βιβλίο απαντάμε ειλικρινά στην ερώτηση «Υπάρχει περίπτωση να το διαβάσω κάποια στιγμή;». Αν η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι «ναι» χωρίς πολλή σκέψη τότε το βιβλίο παραμένει στη θέση του. Φυσικά τα «όχι» απομακρύνονται από τη βιβλιοθήκη όπως επίσης και τα «ίσως» γιατί μεταξύ μας, κι αυτά όχι είναι στην πραγματικότητα.
Εξαιρέσεις
Φυσικά υπάρχουν μερικά βιβλία που είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε ακόμα κι αν δεν απαντάνε «ναι» στις ερωτήσεις μας. Σπάνια βιβλία, πρώτες εκδόσεις, βιβλία με μεγάλη συναισθηματική αξία, βιβλία που έχουμε διαβάσει ήδη άπειρες φορές ή βιβλία υπογεγραμμένα από το συγγραφέα εξαιρούνται από το ξεκαθάρισμα, χωρίς τύψεις.
Επόμενο βήμα
Αφού έχουμε τελειώσει με το ξεκαθάρισμα των βιβλίων μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, τότε ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή με μια μικρή αλλαγή. Αυτή τη φορά βγάζουμε ένα ένα το κάθε βιβλίο από το ράφι και μας ρωτάμε και πάλι την ίδια ερώτηση: Αν υπάρχει περίπτωση να διαβάσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί το μάτι μας έχει συνηθίσει να βλέπει κάποια βιβλία στη βιβλιοθήκη μας, με αποτέλεσμα όταν απλώς διαβάζουμε τους τίτλους να τα θεωρούμε σαν «τα βιβλία μου» και όχι σαν «το βιβλίο που μου άρεσε τόσο πολύ όταν το διάβασα». Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι τη δεύτερη φορά θα αφαιρέσετε κι άλλα βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας επειδή τελικά καταλήξατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξαναδιαβάσετε. Προσωπικά έχω προσέξει ότι τη δεύτερη φορά είμαι πολύ πιο αυστηρή με τις επιλογές μου (και την τρίτη ακόμα περισσότερο).
Τα οφέλη
Αυτό που έχω στο μυαλό μου καθ’ όλη τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος είναι πως τα περισσότερα βιβλία δεν έχουν φτιαχτεί για να τα στολίζουμε, να τα ξεσκονίζουμε ή να τα κρύβουμε σε κουτιά. Έχουν γραφτεί για να τα διαβάζουν όσοι περισσότεροι γίνεται. Όσα βιβλία δεν κρατάω λοιπόν, φροντίζω να τα χαρίσω σε φίλες που ξέρω πως θα τους αρέσουν ή σε σχολεία και βιβλιοθήκες που θα τα βρουν καινούριοι αναγνώστες και θα τα αγαπήσουν όσο κι εγώ.
Το δεύτερο πράγμα που σκέφτομαι είναι πως τώρα πια έχω πολύ χώρο στη βιβλιοθήκη μου για καινούρια βιβλία που θα με ταξιδέψουν σε καινούριους τόπους, θα μου γνωρίσουν καινούριους ήρωες και θα μου χαρίσουν ακόμα περισσότερες ώρες διασκέδασης.
Κι αυτό όσο να πει κανείς, είναι μεγάλη παρηγοριά.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.