Οργάνωση σπιτιού: Το ντουλάπι με τα φάρμακα

Οργάνωση σπιτιού: Το ντουλάπι με τα φάρμακα

Κάθε σπίτι έχει ένα ντουλάπι με φάρμακα, το λεγόμενο «φαρμακείο» του σπιτιού. Αυτό το ντουλάπι μπορεί να περιέχει από φάρμακα και θερμόμετρα μέχρι λοσιόν, κρέμες και καλλυντικά. Βρίσκεται συνήθως στο μπάνιο αν και καλό θα ήταν (αν είναι δυνατό) να το μεταφέρουμε σε κάποιο άλλο δωμάτιο, μακριά από την υγρασία και τους υδρατμούς του μπάνιου που μειώνουν το χρόνο ζωής και την ποιότητα των φαρμάκων και των καλλυντικών.

Συνήθως αυτό το ντουλαπάκι – φαρμακείο το ξεχνάμε, δεν το καθαρίζουμε ούτε το ελέγχουμε όσο συχνά θα έπρεπε. Το θυμόμαστε όμως πάντα όταν χρειαστούμε ένα χάπι για το στομάχι ή ένα έμπλαστρο για τον πονεμένο μας σβέρκο. Κι αυτό το κακιασμένο μας προδίδει προσφέροντάς μας χάπια που έχουν έχει λήξει πριν μήνες (για να μην πω χρόνια) ή ένα καημένο έμπλαστρο που αντί για τη χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά μυρίζει μάλλον σα μανιτάρι.

Οργάνωση σπιτιού: Το ντουλάπι με τα φάρμακα

Πόσο συχνά λοιπόν θα πρέπει να ελέγχουμε και να καθαρίζουμε το φαρμακείο μας; Ιδανικά κάθε έξι μήνες, αν και ένας-δυο μήνες πάνω κάτω δεν κάνουν κάποια τεράστια διαφορά.

Αρχίζουμε αδειάζοντας τελείως το ντουλάπι μας και καθαρίζοντας το εσωτερικό του με απολυμαντικό σπρέι. Όταν στεγνώσει, βάζουμε πίσω στη θέση τους αντικείμενα όπως το θερμόμετρο, τα χαντζαπλαστ, τις βατονέτες και τα βαμβακάκια ντεμακιγιάζ.

Στη συνέχεια ελέγχουμε πολύ προσεκτικά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται σε όλα τα φάρμακα και καλλυντικά.

Όσον αφορά στα φάρμακα, αυτό είναι πολύ εύκολο. Η ημερομηνία λήξης γράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία τους. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει έξι μήνες αργότερα, έτσι ώστε να δράσουμε ανάλογα. Αν δηλαδή κάποιο φάρμακο λήγει σε λιγότερο από έξι μήνες, το σημειώνουμε και το αντικαθιστούμε νωρίτερα. Άλλωστε καμιά μας δε θέλει να καταλήξει με στομαχόπονο (ή κάτι ακόμα χειρότερο) αν απλώς χρειαστεί ένα χάπι για έναν απλό πονοκέφαλο, σωστά;

Για τα καλλυντικά τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα και συνήθως η διάρκεια ζωής τους έχει να κάνει με το πότε τα χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι δε θα πρέπει να κρατάμε ανοιγμένες κρέμες προσώπου και ματιών περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ τα αντηλιακά και οι κρέμες σώματος διατηρούνται μέχρι και τρία χρόνια μετά την πρώτη χρήση τους. Όσο για προϊόντα που έχουν να κάνουν με τα ευαίσθητα μάτια μας όπως υγρό φακών ή σταγόνες; Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Φυσικά αν για κάποιο λόγο παρατηρήσουμε αλλαγή στην υφή, το χρώμα ή τη μυρωδιά των προϊόντων μας, εννοείται ότι πρέπει να τα ξεφορτωθούμε αμέσως.

Οργάνωση σπιτιού: Το ντουλάπι με τα φάρμακα

Όσο για τα ληγμένα φάρμακα; Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες από εμάς ή απλώς τα πετούσαμε στα σκουπίδια ή τα αδειάζαμε στο νεροχύτη. Και στις δύο περιπτώσεις φυσικά αυτό ήταν λάθος, μια και τα φάρμακα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον.

Γι’ αυτό το λόγο, φροντίζουμε πάντα να ανακυκλώνουμε τα παλιά μας φάρμακα πηγαίνοντάς τα σε κάποιο από τα φαρμακεία που έχουν τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων. Από εκεί στέλνονται στο εξωτερικό όπου καταστρέφονται χωρίς να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς μας, καλό θα ήταν να έχουμε κάποια φάρμακα πάντοτε στο οικιακό φαρμακείο μας. Σταθερές αξίες αποτελούν φυσικά ασπιρίνες, παυσίπονα, αντιπυρετικά, χάπια για τη διάρροια ή τον εμετό, παστίλιες για τον λαιμό, έμπλαστρα ή αλοιφές για πόνους και πιασίματα. Επιπλέον, όλοι μας έχουμε κάποιες ευαισθησίες που σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε φάρμακο καλό είναι να το χρησιμοποιούμε αφού συμβουλευτούμε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας. Η φύλαξη των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και μακριά από τα παιδικά χεράκια.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: