Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν είμαι η μοναδική νοικοκυρά που λατρεύει κάποιες συσκευασίες προϊόντων και δε θέλει με τίποτα να τις αποχωριστεί, πόσο περισσότερο να τις πετάξει στα σκουπίδια. Και δυστυχώς δε μιλάω για τις συσκευασίες με τα ωραία χρώματα ή τις καλλιτεχνικές ετικέτες. Αναφέρομαι στις κονσέρβες και τα βαζάκια, ναι αυτά τα καθημερινά αντικείμενα που στην καλύτερη των περιπτώσεων καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης.
Έχω βρει διάφορους τρόπους να τα χρησιμοποιώ όταν είναι πλέον άδεια και αυτό θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα: πώς να μεταμορφώσετε ένα απλό κονσερβοκούτι σ’ ένα έργο τέχνης αποκλειστικά φτιαγμένο από εσάς, που όχι μόνο θα είναι όμορφο αλλά και χρήσιμο.

Μέθοδος
1. Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξετε ποιες κονσέρβες θα διακοσμήσετε, αν είναι χτυπημένες, αν το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο γι’ αυτό που έχετε κατά νου τότε απλώς ανακυκλώστε τες. Σίγουρα μέσα στην εβδομάδα ανοίγετε τόσες που σας επιτρέπουν να είστε σχολαστικές στην επιλογή σας.
Ανοίξτε την κονσέρβα σας με ένα από τα ειδικά ανοιχτήρια που αφήνουν το στόμιο λείο, αν έχει μείνει και το παραμικρό αιχμηρό δοντάκι μην μπείτε στη διαδικασία να τη διακοσμήσετε, πάντοτε προέχει η ασφάλειά μας, κυρίως όταν πρόκειται για κάποιο καθημερινό αντικείμενο.
2. Όταν η κονσέρβα σας είναι άδεια, αφήστε τη μέσα σ’ ένα μπολ με χλιαρό νερό και λίγο σαπούνι ώστε να ξεκολλήσει εύκολα η ετικέτα και να καθαρίσει τελείως το εσωτερικό της: η σάλτσα ντομάτας συνήθως χρωματίζει το εσωτερικό της κονσέρβας και αφήνει μια μυρωδιά που δύσκολα μπορούμε να ξεφορτωθούμε, γι’ αυτό προτείνω καλύτερα να την αποφεύγετε.

3. Αφήστε το κονσερβοκούτι σας να στεγνώσει τελείως. Τώρα πια είναι έτοιμο να το διακοσμήσετε. Διαλέξτε ένα χρώμα που σας αρέσει, ή ένα χρώμα που ταιριάζει με τον χώρο σας. Ή αν είστε πιο τολμηρές διαλέξτε περισσότερα από ένα χρώματα, δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μπογιά του εμπορίου για κατασκευές, ακρυλικό χρώμα ή ακόμα και μπογιά τοίχου που σας έχει περισσέψει.
4. Με ένα πινέλο, περάστε το πρώτο χέρι χρώμα κι αφήστε το να στεγνώσει κάποιες ώρες πριν περάσετε το δεύτερο. Ανάλογα με το χρώμα που έχετε διαλέξει και την πυκνότητα της μπογιάς που χρησιμοποιείτε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κι ένα τρίτο χέρι.

5. Αφού στεγνώσει το χρώμα σας τελείως, κόψτε διάφορα σχέδια με το ψαλίδι σας και κολλήστε τα στη βαμμένη κονσέρβα. Μπορεί να είναι σχέδια από περιοδικά, από χαρτί περιτυλίγματος, ετικέτες, ταμπελίτσες, ακόμα και εκτυπώσεις από τον εκτυπωτή σας. Διαλέξτε εκ των προτέρων που ακριβώς θέλετε να κολλήσετε τι, και χρησιμοποιώντας την ειδική κόλλα για ντεκουπάζ, κολλήστε τα σχέδια που έχετε διαλέξει στα σημεία που έχετε προαποφασίσει πάνω στη βαμμένη κονσέρβα σας.
Πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλά σας ώστε τα σχέδιά σας να έχουν εφαρμόσει τέλεια στην επιφάνεια της κονσέρβας και βεβαιωθείτε ότι έχει φύγει η περίσσια κόλλα και κάθε φουσκωματάκι αέρα.
6. Μετά, περάστε ένα λεπτό και κυρίως ομοιόμορφο στρώμα κόλλας ντεκουπάζ σε ολόκληρη την επιφάνεια της κονσέρβας, καλύπτοντάς την όλη, ακόμα και τα σχέδια που κολλήσατε και αφήστε τη να στεγνώσει για κάποιες ώρες.
Στην αρχή η κόλλα ντεκουπάζ έχει ένα άσπρο χρώμα, αλλά όσο στεγνώνει γίνεται διάφανη και γυαλιστερή.
Περάστε τουλάχιστον τρία στρώματα κόλλας ντεκουπάζ το κονσερβοκούτι σας, αφήνοντας το αρκετές ώρες κάθε φορά για να στεγνώσει. Η κόλλα ντεκουπάζ θα προστατέψει την επιφάνεια της κονσέρβας σας από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει το νερό, ο ήλιος και γενικώς η χρήση. Όσα περισσότερα στρώματα κόλλας ντεκουπάζ έχουμε την υπομονή να κάνουμε, τόσο περισσότερο προστατεύουμε το δημιούργημά μας.

Όταν είμαστε ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα και αφού η κονσέρβα μας είναι τελείως στεγνή, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Ανάλογα που θέλουμε να την τοποθετήσουμε και για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα, καλό είναι να καλύψουμε τον πάτο της με το ειδικό αυτοκόλλητο/τσόχα που προστατεύει τις επιφάνειες ή να τη βάζουμε πάνω σε ένα σουβέρ.
Οι δικές μου χρωματιστές κονσερβούλες στολίζουν το γραφείο μου γεμάτες μολύβια και στυλό, πινέλα και μαρκαδόρους, τον πάγκο της κουζίνας μου γεμάτες κουτάλες και σπάτουλες, το ντουλάπι που βάζω τα ποτήρια μου γεμάτες καλαμάκια και stir sticks ποτών, το τραπέζι μου όταν έρχονται φίλοι γεμάτες πιρούνια και μαχαίρια και το μπαλκόνι μου γεμάτες κακτάκια και μικρά φυτά.

Και δε φαντάζεστε πόσο καμαρώνω όταν κάποιος σχολιάζει πόσο χρωματιστές και όμορφες είναι και εγώ του λέω «Εγώ τις έφτιαξα!»
Καλή επιτυχία!!
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερες χειροτεχνίες, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.