…ή αλλιώς τρόποι για να διατηρήσουμε φρέσκα τα λουλούδια στα βάζα μας όσο περισσότερο γίνεται…
Συνήθως η διάρκεια ζωής για τα περισσότερα μπουκέτα λουλουδιών μέσα στο βάζο μας δεν είναι μεγαλύτερη από μια εβδομάδα. Βέβαια, από τη φύση τους κάποια λουλούδια διαρκούν περισσότερο από κάποια άλλα. Έτσι τα γαρύφαλλα, τα χρυσάνθεμα, οι ήλιοι και τα λίλιουμ μας χαρίζουν την ομορφιά τους για περισσότερο χρόνο από τα ευαίσθητα τριαντάφυλλα ή τις παιώνιες. Υπάρχουν όμως κάποιοι απλοί τρόποι να παρατείνουμε τη ζωή του ανθισμένου μπουκέτου μας και συνεπώς την παραμονή του στο σπίτι μας. Αυτούς τους τρόπους θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
Λαμπερό βάζο
Ο τύπος του βάζου που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία. Τα μεταλλικά βάζα επηρεάζουν το PH του νερού, γι’ αυτό καλύτερα να προτιμάμε τα γυάλινα βάζα και μάλιστα να τα διατηρούμε καθαρά όσο φιλοξενούν τα όμορφα λουλούδια μας. Αυτό γίνεται πιο εύκολα αν απομακρύνουμε όλα τα φύλλα που είναι κάτω από τη στάθμη του νερού μέσα στο βάζο.
Σημείο τοποθέτησης βάζου
Η θέση που θα τοποθετήσουμε το βάζο μας παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο φανταζόμαστε. Πρέπει να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από πηγές θερμότητας όπως το καλοριφέρ ή το τζάκι μας. Επίσης, η απευθείας επαφή με τον ήλιο μειώνει τη διάρκεια ζωής του μπουκέτου μας.
Κάτι που οι περισσότερες από εμάς δεν ξέρουμε, είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά παράγουν ένα αέριο (αιθυλένιο) που επηρεάζει αρνητικά τα λουλούδια μας. Γι’ αυτό πρέπει το βάζο μας να έχει όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται από τις φρουτιέρες ή το μανάβη μας. Το ίδιο αέριο παράγεται και από τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται, γι’ αυτό πρέπει να τα απομακρύνουμε από το μπουκέτο μας αμέσως μόλις πέσουν στην αντίληψή μας.
Σωστό κλάδεμα
Σκεφτείτε πως οι μίσχοι των λουλουδιών είναι κάτι σαν καλαμάκια. Από εκεί τα λουλούδια μας απορροφούν το νερό που χρειάζονται. Γι’ αυτό πριν τα βάλουμε στο βάζο, καλό είναι να κόψουμε λίγο το κάτω μέρος του κοτσανιού τους. Και μάλιστα διαγωνίως ώστε να δώσουμε στο λουλούδι μας περισσότερη επιφάνεια από την οποία θα μπορεί να πιεί νερό. Κάθε δυο-τρεις μέρες πρέπει να κόβουμε 1-2 εκατοστά από το κοτσάνι.
Όλες μας ξέρουμε ότι υπάρχουν ειδικά κλαδευτικά εργαλεία για να κόβουμε λουλούδια αλλά οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε ένα απλό ψαλίδι όταν θέλουμε να κόψουμε ένα τριαντάφυλλο από τη γλάστρα μας ή όταν κόβουμε τις άκρες από τα κοτσάνια των λουλουδιών στο βάζο μας. Δυστυχώς το ψαλίδι δεν είναι τόσο κοφτερό όσο ένα μικρό κλαδευτήρι και μπορεί να καταστρέψει το μίσχο των λουλουδιών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σκληρών μίσχων όπως αυτοί του τριαντάφυλλου ή της πασχαλιάς. Λουλούδια με πιο μαλακό κοτσάνι, όπως οι τουλίπες, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Χλωρίνη στο νερό
Τελικά η χλωρίνη στο βάζο με τα φρέσκα λουλούδια τα διατηρεί περισσότερο ή τα σκοτώνει; Η αλήθεια είναι ότι η χλωρίνη πράγματι βοηθά στο να διατηρηθούν φρέσκα τα λουλούδια μας για περισσότερο καιρό, κι αυτό γιατί σκοτώνει τα βακτήρια που επιτίθενται στα κοτσάνια τους. Όμως προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε, δεν πρέπει να είναι περισσότερη από μια-δυο σταγόνες αλλιώς θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Για να ζήσουν τα λουλούδια μας ακόμα περισσότερο, καλό είναι να τους αλλάζουμε νεράκι κάθε μέρα προσθέτοντας πάντα ελάχιστη χλωρίνη.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.