Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το αλκοόλ ώστε να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το αλκοόλ ώστε να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα

Αλκοολούχα ποτά… πόσες επιλογές πραγματικά υπάρχουν; Άπειρες θα μπορούσαμε να πούμε. Αλλά πως δημιουργείται το αλκόολ και τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα ποτό είναι βαρύ; Για να απολαύσουμε πιο υπεύθυνα το επόμενο ποτάκι μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικές βασικές πληροφορίες για τα διάφορα είδη αλκοόλ που υπάρχουν.

Το αλκοόλ από μόνο του δεν έχει κάποια γεύση, η γεύση στα διάφορα ποτά που απολαμβάνουμε προέρχεται από τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του ποτού όπως σπόρους, φρούτα ή όποιο άλλο συστατικό προστέθηκε κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

Οι βασικές κατηγορίες αλκοολούχων ποτών είναι οι εξής:

Ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση

Είδη μπύρας (αφροζύμωτες και βυθοζύμωτες), είδη κρασιών (κόκκινο, λευκό, ροζέ, αφρώδες) και μηλίτες. Τα ποτά αυτής της κατηγορίας έχουν υποστεί μόνο ζύμωση, οπότε είναι χαμηλότερα σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Για παράδειγμα, οι περισσότερες μπύρες έχουν δείκτη 3-13%, ενώ τα κρασιά που απολαμβάνουμε συνήθως με το φαγητό μας (εξαιρούνται τα γλυκά κρασιά – επιδόρπιο των οποίων η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να φτάσει 20-30%) κυμαίνονται μεταξύ 8-15%. Τέλος ο μηλίτης κυμαίνεται μεταξύ του 4-6%.

Αποσταγμένα ποτά

Βότκα, τζιν, ρούμι, ουίσκι, τεκίλα, ρούμι, λικέρ. Τα ποτά αυτής της κατηγορίας είναι υψηλότερα σε περιεκτικότητα αλκοόλ, οπότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές όταν τα επιλέγουμε. Τα αποσταγμένα ποτά κυμαίνονται μεταξύ 20-70% σε περιεκτικότητα αλκοόλ,  με την πλειοψηφία να σταματάει στo 40%. Tα διάφορα λικέρ που όλοι λατρέυουμε κυμαίνονται μεταξύ 15-30% – με κάποιες εξαιρέσεις όπως το αψέντι που μπορεί να φτάσει μέχρι και 75%.

Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τα πολύ γνωστά και νόστιμα κοκτέιλς, των οποίων η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Γνωρίζοντας βέβαια τα συστατικά ενός κοκτέιλ μπορούμε περίπου να καταλάβουμε πόσο δυνατό είναι. Για παράδειγμα, ένα κοκτέιλ με κρασί προσέκο είναι σίγουρα πιο ελαφρύ από ένα τζιν-μαρτίνι (του οποίου η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να φτάσει το 30%).  Κατά κύριο λόγο τα κοκτέιλς σε ψηλά ποτήρια είναι πιο ελαφριά από αυτά που σερβίρονται σε χαμηλά ποτήρια. Επίσης, όσο πιο πολλά συστατικά προστίθενται, όπως πάγος, χυμοί φρούτων, κρέμα κ.τ.λ. τόσο πιο ελαφριά γίνονται.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το αλκοόλ ώστε να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τη περιεκτικότητα σε αλκοόλ κάποιων διάσημων κοκτέιλς. Φυσικά αυτός δεν είναι ο κανόνας διότι το πόσο βαρύ τελικά είναι ένα κοκτέιλ εξαρτάται και από το πως  θα φτιαχτεί από τον barman/barwoman!

  • Pina Colada – περίπου 13%
  • Gin Martini – περίπου 30%
  • Cosmopolitan – περίπου 18%
  • Margarita – περίπου 22%
  • Bloody Mary – περίπου 12%

Το αλκοόλ μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας βοηθήσει να περάσουμε πολύ πιο ευχάριστα σε μια έξοδο μας. Παρόλα αυτά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι πίνοντας με υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντικό και πως ποτέ δε πρέπει να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: Pixabay

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: