Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Βλέπουμε παντού στο διαδίκτυο συμβουλές και τρόπους για να οργανώσουμε αποτελεσματικά το σπίτι μας. Φωτογραφίες και βίντεο δωματίων και ντουλαπιών που εντυπωσιάζουν και προτάσεις που υπόσχονται πλήρη μεταμόρφωση του σπιτιού και κατ’ επέκταση της ζωής μας. Τι ισχύει όμως τελικά και πόσο αληθεύουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που μας παρουσιάζουν; Αν και πολλές συμβουλές είναι πραγματικά πρακτικές, υπάρχουν κάποιες που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε για να οργανώσουμε σωστά και με διάρκεια το σπίτι και τη ζωή μας. Ποιές είναι λοιπόν οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγουμε;

Όλα με τη μία

Φυσικά και ανυπομονούμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, η απαίτηση όμως να οργανώσουμε και να ξεκαθαρίσουμε όλο το σπίτι με τη μία είναι μάλλον ουτοπική. Στην πράξη, καλύτερα είναι να ξεκινήσουμε διαιρώντας τον χώρο μας σε ζώνες και να οργανώνουμε κάθε μια από αυτές  όταν μας το επιτρέπει το πρόγραμμά μας. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε / καθαρίσουμε / ξεκαθαρίσουμε ολόκληρο το σπίτι σε μια μέρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα ντουλάπι, να συνεχίσουμε με το διπλανό κ.ο.κ. Έτσι, ίσως να μην δούμε άμεσα τα αποτελέσματα του κόπου μας, σίγουρα όμως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία και να μην εγκαταλείψουμε μετά από μια μέρα τρομερής κούρασης!

Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Αγορές που δεν χρειάζονται

Πλαστικά κουτιά

Φυσικά και τα διάφανα πλαστικά δοχεία φαίνονται υπέροχα μέσα στο ψυγείο, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα έξοδο που μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόμασταν. Και σε τι χρησιμεύουν πραγματικά; Καλό είναι να υπολογίσουμε πόσα δοχεία ή κουτιά χρειαζόμαστε πρακτικά και μετά να αγοράσουμε αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Καλό είναι να σκεφτούμε ότι και τα κουτιά αυτά χρειάζονται επιπλέον καθάρισμα – κάτι που ίσως δεν είμαστε διατεθειμένες να κάνουμε.

Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Διάφανα, γυάλινα βάζα

Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα βάζα για την αποθήκευση ξηρών τροφών. Ναι, φαίνονται υπέροχα, ποιος ο λόγος ύπαρξής τους όμως; Καλό είναι να επιλέξουμε τη χρήση τέτοιων δοχείων μόνο:

  • Στην περίπτωση που τοποθετούμε τρόφιμα σε κοινή θέα.
  • Στην περίπτωση που αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες που δεν είναι πρακτικές για καθημερινή χρήση.

Θυμήσου ότι: Τα γυάλινα δοχεία και βάζα χρειάζονται προσοχή στη μεταχείριση και συχνό πλύσιμο που δυσκολεύει την καθημερινότητα.

Τα γυάλινα δοχεία κρύβουν και διάφορους «μικρούς κινδύνους». Θα θυμόμαστε άραγε την ημερομηνία λήξεως των προϊόντων; Και τι γίνεται με το φως του ηλίου ή τα έντομα που παραμονεύουν;

Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Αγορές πριν το ξεκαθάρισμα

Τα ψάθινα καλαθάκια και τα υφασμάτινα κουτιά για την οργάνωση των παπουτσιών (για παράδειγμα) φαίνονται υπέροχα, πόσα όμως χρειαζόμαστε πραγματικά; Καλό είναι να ξεκινήσουμε με ένα καλό ξεκαθάρισμα και μετά να προβούμε στις απαραίτητες αγορές. Έτσι θα είμαστε σίγουρες ότι δεν θα ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειάζεται και δεν θα καταλήξουμε με άδεια κουτιά που πιάνουν χώρο χωρίς λόγο.

Διαθέσιμος χώρος και επιλογή αποθήκευσης

Και ενώ όλα φαίνονται υπέροχα στις φωτογραφίες, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχουμε πραγματικά τον χώρο για να τοποθετήσουμε καλάθια και δοχεία στα ντουλάπια. Η οργάνωση του σπιτιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και καλό είναι να έχουμε προγραμματίσει προκαταβολικά τις κινήσεις μας – για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε ότι χωράνε περισσότερες κονσέρβες απευθείας στο ντουλάπι (παρά αν της τοποθετήσουμε μέσα σε καλάθια), ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αυτή τη λύση (ή έναν δίσκο) για την οργάνωσή τους.

Οι τάσεις στην οργάνωση σπιτιού που πρέπει να αποφύγεις

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr, Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: