Οι σοφίες του Μικρού Πρίγκηπα

Οι σοφίες του Μικρού Πρίγκηπα

Θυμάμαι (αμυδρά) την πρώτη φορά που διάβασα το Μικρό Πρίγκηπα, πρέπει να ήμουν περίπου 10 χρονών (εξ’ ου και το «αμυδρά»). Μου είχε αρέσει η ιστορία του αλλά δεν ήταν και η αγαπημένη μου – προτιμούσα το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» ή την «Πολυάννα».

Θυμάμαι όμως πάρα πολύ καλά την πρώτη φορά που διάβασα το Μικρό Πρίγκηπα σαν ενήλικη και μπορώ να σας πω με σιγουριά πως έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις τελείωσα το βιβλίο ήταν να γυρίσω στην πρώτη σελίδα και να το ξαναδιαβάσω (είναι μόλις 100 σελίδες και μάλιστα μικρές).

Οι σοφίες του Μικρού Πρίγκηπα

Ο λόγος που εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ ήταν γιατί στο μυαλό μου «Ο μικρός πρίγκηπας» ήταν ένα παιδικό βιβλίο, ένα βιβλίο που δεν έχει λόγο να διαβάσει κάποιος μεγάλος. Πόσο λάθος έκανα όμως… Η ιστορία του είναι γεμάτη μηνύματα ζωής, γεμάτη σοφίες που έχουν να κάνουν με την αγάπη, τη φιλία, τη μοναξιά και τη ζωή.

Με μεγάλη δυσκολία κατάφερα να ξεχωρίσω μερικές μόνο από τις σοφίες του Μικρού Πρίγκηπα για να τις μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε αυτό το βιβλίο. Αυτός ο μικρούλης έχει πολλά να μας διδάξει.

Οι σοφίες του Μικρού Πρίγκηπα

Για ό,τι κατάφερες να εξημερώσεις, είσαι υπεύθυνος για πάντα.

Πρέπει να αποδεχτώ τις κάμπιες, αν θέλω να γνωρίσω μερικές πεταλούδες.

Μια στοίβα από πέτρες παύει να είναι μια στοίβα από πέτρες τη στιγμή που ένας άνθρωπος θα την κοιτάξει έχοντας στο μυαλό του την εικόνα ενός καθεδρικού ναού.

Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά… αλλά πολλοί λίγοι από αυτούς το θυμούνται.

Και φυσικά σε αγαπάω. Είναι δικό μου λάθος που δεν το ξέρεις τόσο καιρό.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα αστέρια, αλλά δεν τα βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Για τους ταξιδιώτες τα αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους είναι μόνο μερικά φωτάκια στον ουρανό. Για τους επιστήμονες είναι αντικείμενο μελέτης… Αλλά όλα αυτά τα αστέρια είναι σιωπηλά. Εσύ – Εσύ μόνο θα έχεις τα αστέρια για κάτι που κανένας άλλος δεν θα τα έχει.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνουμε τον εαυτό μας από το να κρίνουμε τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις δίκαια τον εαυτό σου, τότε είσαι πράγματι σοφός.

Εδώ που ζεις, οι άνθρωποι καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλα σε έναν κήπο… Κι όμως δε βρίσκουν αυτό που ψάχνουν… Αν και αυτό που ψάχνουν θα μπορούσαν να το βρουν σ’ ένα και μόνο τριαντάφυλλο.

Ο χρόνος που ξόδεψες για το δικό σου τριαντάφυλλο, είναι αυτό που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό.

Είμαι αυτός που είμαι και αυτός που χρειάζομαι να είμαι.

Κι αυτό είναι το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: μόνο με την καρδιά μπορούμε να δούμε αληθινά, τα σημαντικά πράγματα δε μπορούμε να τα δούμε με τα μάτια.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι οι άπειρες μικρές χαρές που όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε… Η ευτυχία δε βρίσκεται στα αντικείμενα που μαζεύουμε γύρω μας. Το μόνο που χρειάζεται για να τη βρούμε, είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας.

Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη, είναι πως κάπου κρύβεται ένα πηγάδι…

Είναι θλιβερό να ξεχνάς έναν φίλο. Δεν έχουν όλοι την τύχη να έχουν αληθινούς φίλους.

«Πού είναι όλοι οι άνθρωποι; Νιώθει κάποιος μοναξιά όταν είναι στην έρημο…»

«Μπορεί να νιώσει κάποιος μοναξιά ακόμα κι όταν είναι ανάμεσα σε ανθρώπους»

Κι όταν η λύπη σου καταλαγιάσει (γιατί ο χρόνος μαλακώνει όλες τις λύπες) θα είσαι χαρούμενος που με γνώρισες.

«Ο μικρός πρίγκηπας» του Antoine de Saint-Exupéry  εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1943, έχει πουλήσει πάνω από 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 500 γλώσσες και διαλέκτους, το δεύτερο πιο μεταφρασμένο βιβλίο μετά τη Βίβλο.

Το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες ενός μικρού πρίγκηπα ο οποίος επισκέπτεται διάφορους πλανήτες προσπαθώντας να σταματήσει να αισθάνεται μοναξιά. Στη Γη γνωρίζει έναν πιλότο και του διηγείται την ιστορία του.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: