Οι γείτονες και πώς να τους αντιμετωπίσεις

γείτονες 1

Πάντα θαυμάζω τις παλιές γειτονιές που βλέπω στις ελληνικές ταινίες! Όλες οι νοικοκυρές μαζεμένες σε μια γωνιά, συζητούν, μοιράζονται, επικοινωνούν… Και μετά έρχομαι αντιμέτωπη με την πραγματικότητα! Από παιδί, δεν θυμάμαι ποτέ τις γειτόνισσες να μαζεύονται στην αυλή του σπιτιού μας και να γελάνε δυνατά ή να βοηθούν η μία την άλλη. Όσο δε πέρασαν τα χρόνια και οι περισσότεροι από εμάς μένουμε πια σε μια πολυκατοικία, οι γείτονές μας μεταμορφώθηκαν σε γνωστά πρόσωπα που όμως δεν γνωρίζουμε τίποτε γι’ αυτούς. Κι όμως, αν καθίσουμε να το καλοσκεφτούμε, μπορούμε να «αποκωδικοποιήσουμε» τη συμπεριφορά των γειτόνων μας και να τους μάθουμε λίγο καλύτερα.

Εννοείται ότι το παρακάτω κείμενο είναι χιουμοριστικό και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Άλλωστε οι δικοί μου γείτονες είναι όλοι τέλειοι.

Ο «καλός» γείτονας

Ο γείτονας που θέλει να έχει κάθε άνθρωπος. Χαμογελαστός, ευγενικός, καλοσυνάτος, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει. Ο καλός γείτονας θα σε καλημερίσει το πρωί, θα σου πει μια όμορφη κουβέντα, θα σε βοηθήσει όταν θα σε δει να παλεύεις με τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, θα σου δώσει τη συμβουλή του σε ότι τον ρωτήσεις. Ο καλός γείτονας είναι ένα πραγματικό διαμάντι… μέχρι τη στιγμή που θα τον καλέσεις για καφέ στο σπίτι σου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο «καλός γείτονας» μεταμορφώνεται στον «γείτονα βδέλλα», έναν απελπισμένο για παρέα άνθρωπο που δεν σε αφήνει σε ησυχία. Θεωρεί ότι είστε πλέον φίλοι, ως εκ τούτου δεν βρίσκει τίποτε στραβό στο να σου χτυπήσει την πόρτα στις έντεκα η ώρα τη νύχτα για να μοιραστεί κάποιο νέο του. Έτσι, καταλήγεις να τον απομακρύνεις – κάτι που θα πάρει είδηση μετά από μήνες στενού μαρκαρίσματος!

Ο «κακός» γείτονας

Ο γείτονας που δεν θα έπρεπε να λέγεται καν γείτονας. Είναι ο άνθρωπος που θα πετάξει τα σκουπίδια του στο μπαλκόνι σου, θα ρίξει νερά αδιαφορώντας για τους κάτω ορόφους, θα λερώσει τη σκάλα, θα βάλει μουσική στη διαπασών στις 3 η ώρα το μεσημέρι ή αργά το βράδυ. Άδικα έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου να του κάνεις παρατήρηση και να χτυπάς την πόρτα του ακατάλληλες ώρες. Σου απαντάει με ένα αδιάφορο «Α! Δεν το κατάλαβα» και την επόμενη μέρα ξαναρχίζει τα ίδια. Το καλύτερο δε είναι ότι ο κακός γείτονας είναι απίστευτα αυστηρός με τους γύρω του και δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει παρατήρηση με την παραμικρή αφορμή. Έτσι καταλήγεις να του πετάς μια ξερή καλημέρα στο διάδρομο και να μαθαίνεις να ζεις με την αναισθησία του.

Ο γείτονας «πρακτορείο ειδήσεων»

Αυτό το είδος γείτονα το έχουμε σίγουρα όλοι συναντήσει στη ζωή μας. Συνήθως πρόκειται για μια γλυκύτατη κυριούλα που θα σε προσεγγίσει ήρεμα και ωραία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Στην αρχή, το βρίσκεις διασκεδαστικό που μοιράζεται μαζί σου μικρές αλλά πικάντικες λεπτομέρειες για τη ζωή των γύρω σου. Κάνεις το λάθος να θεωρείς ότι σου λέει όλες αυτές τις πληροφορίες γιατί θέλει να σε προστατεύσει ή γιατί απλώς σε συμπαθεί. Λάθος! Μην σε ξεγελάει αυτή η προσέγγιση. Η γειτόνισσα πρακτορείο έχει ένα οργανωμένο σχέδιο με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου για να μπορέσει να αποσπάσει πληροφορίες για τη δική σου ζωή.

Μην πέσεις ποτέ στην παγίδα να απαντήσεις αναλυτικά στις ερωτήσεις της. Την επόμενη μέρα θα γνωρίζει όλη η γειτονιά τι δουλειά κάνεις, που έμενες πριν, αν είσαι σε σχέση κλπ. Ακόμη κι αν περηφανεύεσαι ότι εσύ δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, θα έρθει η στιγμή που θα μετανιώσεις για τη φορά που σχολίασες λιγάκι το γεγονός ότι ο άντρας σου δεν έπλυνε τα πιάτα. Κατά την αναμετάδοση του γεγονότος από την γειτόνισσα πρακτορείο ειδήσεων, το συμβάν θα λάβει βιβλικές διαστάσεις και όλη η γειτονιά θα σε κοιτάει με ύφος «η κακομοίρα που ο άντρας της την έχει δούλα»!

γείτονες 2

Ο γείτονας «ξύνω τα νύχια μου για καυγά»

Ξέρεις ποιόν γείτονα λέω. Αυτόν που κυκλοφορεί μέσα στην πολυκατοικία με το καταστατικό παραμάσχαλα και ψάχνει να βρει αφορμές για να κάνει παρατηρήσεις. Ο ίδιος είναι απίστευτα τυπικός στις υποχρεώσεις του, δεν δίνει ποτέ δικαίωμα για τη συμπεριφορά του, μέχρι την ημέρα που θα γίνει η ετήσια συνέλευση της πολυκατοικίας. Εκεί, ο συγκεκριμένος γείτονας επιτίθεται στους πάντες και καταλήγει να φεύγει τσακωμένος με τους μισούς του γείτονες – οι άλλοι μισοί συνήθως φεύγουν κλαίγοντας!

Ο γείτονας «ξύνω τα νύχια μου για καυγά» είναι αντίθετος με όλες τις αποφάσεις, διαφωνεί με τα πάντα και φυσικά έχει πάντα δίκιο. Αν τολμήσει κανείς να του φέρει αντίρρηση, ο γείτονας «ξύνω τα νύχια μου για καυγά» θα του επιτεθεί με μανία σαν λιοντάρι που θέλει να επιβάλλει την αρχηγία του. Ο συγκεκριμένος γείτονας, συνήθως κάνει ότι θέλει μέσα σε μια πολυκατοικία, μιας και κανένας δεν έχει την όρεξη να τσακωθεί για άλλη μια φορά μαζί του. Έτσι, απολαμβάνει τα προνόμια του αρχηγού μόνος του, αφού δεν του μιλάει κανένας και ποτέ!

Ο γείτονας «σταρ»

Ο γείτονας «σταρ» είναι ο γείτονας που με λίγα λόγια δεν χαλάει τη ζαχαρένια του για κανέναν και για τίποτα. Είναι σωστός στη συμβίωση, δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν πρόκειται όμως να ασχοληθεί με τους γείτονές του ποτέ. Φαίνεται να ζει μια ονειρεμένη ζωή, χωρίς βαρετές στιγμές και είναι πάντα απίστευτα ευδιάθετος. Όσες φορές κι αν τον καλέσεις για καφέ, όσες φορές κι αν προσπαθήσεις να του πιάσεις συζήτηση, δεν θα καταφέρεις τίποτα.

Ο γείτονας «σταρ» είναι ο γείτονας που όλοι θέλουν να κάνουν παρέα, εκείνος όμως επιλέγει να κρατάει μια απόσταση – μάλλον γιατί απλά θέλει να αποφύγει όλα τα παραπάνω είδη γειτόνων που προαναφέραμε. Αν τελικά καταφέρεις να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον και να βγεις για έναν καφέ μαζί του, νιώθεις σαν τότε, στο γυμνάσιο, που η πιο δημοφιλής συμμαθήτριά σου σε ρώτησε από πού αγόρασες το μπλουζάκι σου – και από εκείνη τη στιγμή αποφάσισες να γίνεις σχεδιάστρια μόδας αφού είχες προφανώς τεράστιο ταλέντο! Άσε τον γείτονα σταρ ήσυχο… αλλιώς θα καταλήξεις να γίνεις ο «καλός» γείτονας που αναφέραμε πριν!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: