Οι δικές μου συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι

Οι δικές μου συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι

Είμαι υπεύθυνη για το καθάρισμα του σπιτιού εδώ και πολλά χρόνια και έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους ώστε να καθαρίζω αποτελεσματικά το σπίτι στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι κάθε νοικοκυρά έχει τις δικές της μεθόδους, εμένα όμως με έχουν βοηθήσει πολύ οι παρακάτω συνήθειες για ένα πιο καθαρό σπίτι.

Συνεχές ξεκαθάρισμα

Πως μαζεύονται τόσα πράγματα μέσα στο σπίτι δεν θα το καταλάβω ποτέ! Όσο κι αν προσέχω τι αγοράζω ή τι μπαίνει μέσα στα ντουλάπια μου, έχω καταλήξει ότι κάθε μερικούς μήνες είναι απαραίτητο ένα καλό ξεκαθάρισμα ώστε να αποχωρίζομαι όσα δεν χρειάζομαι πια. Για να αποφύγω τον μπελά του πολύωρου και κουραστικού ξεκαθαρίσματος, επιλέγω το συνεχές ξεκαθάρισμα σε μικρές δόσεις. Κάθε φορά που αγοράζω κάτι καινούργιο, πριν το τοποθετήσω στο νέο του σπίτι, ρίχνω μια γρήγορη ματιά και πετάω/δωρίζω ότι δεν με εξυπηρετεί πια. Γρήγορα και κυρίως χωρίς κόπο!

Οι δικές μου συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι

Καθαρές επιφάνειες = καθαρό σπίτι

«Η ακαταστασία προσελκύει περισσότερη ακαταστασία».

Αν υπάρχει κάπου μια επιφάνεια γεμάτη αντικείμενα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσω να τοποθετώ πράγματα πάνω σε αυτήν, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μικρό «βουνό»! Κρατώντας τις επιφάνειες του σπιτιού καθαρές είναι πιο πιθανό να θελήσω να τις κρατήσω τακτοποιημένες! Έτσι προσπαθώ να μην έχω πολλά αντικείμενα ακουμπισμένα στους πάγκους της κουζίνας ή του μπάνιου και να μην βάζω πολλά διακοσμητικά στα τραπέζια ή τα ράφια. Με τον τρόπο αυτό το καθημερινό καθάρισμα γίνεται πανεύκολο!

Μόνο μια φορά

Έχω σαν βασική αρχή να μην αφήνω τα πράγματά μου σε διάφορα σημεία ώστε να ασχοληθώ με αυτά «αργότερα»! Κι αυτό γιατί παρατήρησα ότι αυτό το «αργότερα» δεν έρχεται ποτέ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακαταστασία. Αντίθετα, επιλέγω να ασχολούμαι με κάθε πράγμα μόνο μια φορά. Έτσι, όταν μπαίνω στο σπίτι για παράδειγμα, δεν αφήνω την τσάντα μου όπου να ‘ναι με σκοπό να την μαζέψω «αργότερα», αλλά την τοποθετώ κατευθείαν στη θέση της κ.ο.κ.

Καθαριστικά και εργαλεία

Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, κάθε φορά που χρησιμοποιώ ένα καινούργιο καθαριστικό με υπέροχο άρωμα, είμαι σχεδόν ενθουσιασμένη για τη φασίνα που έρχεται! Το ίδιο ισχύει και για ένα καινούργιο ξεσκονόπανο ή μια καινούργια σκούπα. Δεν εννοώ φυσικά ότι αγοράζω καινούργια εργαλεία ή καθαριστικά κάθε βδομάδα. Κάθε τόσο όμως μου αρέσει να δοκιμάζω κάτι διαφορετικό – το οποίο σε συνδυασμό με τα παλιά και αγαπημένα μου εργαλεία μου δίνει την ώθηση που χρειάζομαι. Φροντίζω όμως να ξεφορτώνομαι όσα δεν με εξυπηρετούν – σίγουρα θα τα ευχαριστηθεί κάποια φίλη μου περισσότερο.

Οι δικές μου συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Αν αφήσω το καθάρισμα του σπιτιού στην τύχη του, δεν θα γίνει ποτέ! Για τον λόγο αυτό έχω ορίσει μια ημέρα την εβδομάδα αφιερωμένη στο καθάρισμα. Δεν εννοώ ολόκληρη μέρα φυσικά. Αλλά για μένα, κάθε Παρασκευή πρωί είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Φροντίζω φυσικά να κρατώ το σπίτι τακτοποιημένο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, την Παρασκευή το πρωί όμως κάνω τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Σκούπισμα, ξεσκόνισμα, πλυντήρια, άπλωμα… και επιπλέον φροντίζω ώστε κάθε βδομάδα να κάνω μια «μεγάλη και δύσκολη» δουλειά, όπως το καθάρισμα των παραθυρόφυλλων, το συγύρισμα της αποθήκης κλπ. Προτιμώ αυτό το σύστημα απ’ το να πρέπει να αφιερώσω ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο στο καθάρισμα. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να κάνω ποτέ αυτό που λέμε «γενική καθαριότητα»!

Αυτές είναι οι δικές μου συνήθειες για ένα καθαρό σπίτι. Εσύ πως προτιμάς να καθαρίζεις το σπίτι σου;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Unsplash


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: