Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

Πάω στοίχημα πως όταν ακούτε τη λέξη «ογκρατέν» σας έρχονται στο νου πατάτες ή κάποιο ζυμαρικό. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα όμως, αν και είναι ογκρατέν, αν και είναι λιγουρευτή και πάρα πολύ νόστιμη, έχει σαν κύριο συστατικό της το μπρόκολο και το κουνουπίδι, δύο από τα λιγότερο αγαπημένα λαχανικά στον κόσμο. Όμως μην αφήσετε την κακή τους φήμη να σας επηρεάσει – δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το ογκρατέν και πιστεύω πως θα σας αρέσει και μάλιστα πολύ.

Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

(4 μερίδες, περίπου 400 θερμίδες η μερίδα)

Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

Υλικά

  • 1 μικρό κουνουπίδι (περίπου μισό κιλό)
  • 1 μικρό μπρόκολο (περίπου μισό κιλό)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο και λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε το ταψί
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ κούπες γάλα
  • 60 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • 120 (60 + 60) γραμμάρια τριμμένο τσένταρ
  • 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

Μέθοδος

Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μικρό ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Πλένουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι πολύ καλά. Αφαιρούμε (και πετάμε) τα χοντρά κοτσάνια και σπάμε το πάνω κομμάτι σε μικρά «δεντράκια».

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βάζουμε λίγο αλατάκι και βράζουμε.

Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κουνουπίδι στην κατσαρόλα και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Θέλουμε τα λαχανικά μας να είναι μαγειρεμένα, αλλά τραγανά και καθόλου μαλακά.

Σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Ρίχνουμε τα λαχανικά στο βουτυρωμένο ταψί και τακτοποιούμε τα «δεντράκια» στην επιφάνεια.

Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα τυριού λιώνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1-2 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.

Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύουμε σταδιακά το γάλα.

Ξαναβάζουμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.

Ογκρατέν με μπρόκολο και κουνουπίδι

Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Απομακρύνουμε και πάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το μισό τσένταρ (60 γραμμάρια).

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο πιπέρι.

Ρίχνουμε τη σάλτσα τυριού στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με το υπόλοιπο τσένταρ (60 γραμμάρια) και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το ογκρατέν να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρουμε ζεστό.

Πρόταση

Συνοδεύει καταπληκτικά κρέας και κοτόπουλο.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: