Οδηγός καθαρίσματος 4×4 – 4 tips για τις 4 βασικές δουλειές του σπιτιού

Οδηγός καθαρίσματος 4x4

Το καθάρισμα είναι από τις λίγες δουλειές του νοικοκυριού που θέλει και κόπο και τρόπο. Δυστυχώς όμως, μερικές φορές κάνουμε κάποια «λάθη» κυρίως λόγω βιασύνης ή συνήθειας και καταλήγουμε κυριολεκτικά να πετάμε τον κόπο μας στα σκουπίδια. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας έναν οδηγό με συμβουλές για το σωστό τρόπο που πρέπει να κάνουμε τις τέσσερις βασικές δουλειές του νοικοκυριού.

Ξεσκόνισμα

1 – Αντικαθιστούμε τα παλιά φτερά και ξεσκονόπανα με πανάκια μικροφίμπρας που παγιδεύουν εύκολα τη σκόνη και πλένονται στο πλυντήριο (χωρίς μαλακτικό).

2 – Ξεκινάμε πάντα από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τις επιφάνειες που βρίσκονται πιο κοντά στο ταβάνι π.χ. τα πάνω ράφια μιας βιβλιοθήκης, τα φωτιστικά, τον ανεμιστήρα ταβανιού κτλ.

3 – Δεν ξεσκονίζουμε ποτέ με την κίνηση μπροστά-πίσω αλλά με την κίνηση αριστερά-δεξιά (ή αντίστροφα).

4 – Θυμόμαστε να ξεσκονίσουμε τις πόρτες, τις κάσες και τα σοβατεπιά.

Τρίψιμο

1 –Φοράμε πάντοτε γάντια γιατί, εκτός του ότι  προστατεύουν τα χέρια μας από τα χημικά των καθαριστικών, αποτρέπουν και τη μεταφορά βακτηριδίων από το μπάνιο σε άλλους χώρους του σπιτιού.

2 – Και πάλι για να αποφύγουμε τη μεταφορά βακτηριδίων καθαρίζουμε τις διάφορες επιφάνειες του μπάνιου είτε με πανάκια μικροφίμπρας που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε με χαρτί κουζίνας που είναι μιας χρήσεως.

3 – Όταν καθαρίζουμε μια επιφάνεια π.χ. πλακάκια, μπανιέρα, λεκάνη κτλ. αφήνουμε τα προϊόντα καθαρισμού να δράσουν πρώτα μερικά λεπτά πριν αρχίσουμε να τρίβουμε και μετά αν χρειαστεί ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

4 –Δεν αναμειγνύουμε ποτέ δύο προϊόντα καθαρισμού: μπορεί να καταλήξουμε με αναθυμιάσεις που σίγουρα δε θέλουμε να εισπνεύσουμε.

Οδηγός καθαρίσματος 4x4

Σκούπισμα

1 – Σκουπίζουμε πάντα αφού έχουμε ήδη ξεσκονίσει και ξεκινάμε πρώτα από τις ταπετσαρίες επίπλων π.χ. καρέκλες τραπεζαρίας, καναπέ κτλ. αφήνοντας τελευταίο το πάτωμα.

2 – Πριν σκουπίσουμε μαζεύουμε από το πάτωμα αντικείμενα που μπορεί να μπλοκάρουν την ηλεκτρική μας σκούπα όπως κέρματα, συνδετήρες, το μπαλάκι που παίζει η γάτα μας ή τα Playmobil των παιδιών.

3 – Όταν σκουπίζουμε μια σκάλα, ανεβαίνοντας χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής για να κάνουμε τις άκρες των σκαλοπατιών και κατεβαίνοντας σκουπίζουμε τα σκαλοπάτια.

4 – Αν τα 3/4 της σακούλας της ηλεκτρικής σκούπας μας είναι γεμάτα, την αντικαθιστούμε. Η απόδοση της σκούπας σχεδόν θα διπλασιαστεί και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο.

everywomangr banner νοικοκυριό

Σφουγγάρισμα

1 – Αφήνουμε το σφουγγάρισμα πάντοτε τελευταίο, αφού πρώτα έχουμε ξεσκονίσει και σκουπίσει το σπίτι.

2 – Προτιμάμε σφουγγαρίστρα από μικροφίμπρα που πλένουμε στο πλυντήριο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3 – Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τη σφουγγαρίστρα μας κάθε μερικά τετραγωνικά μέτρα που σφουγγαρίζουμε.

4 – Σφουγγαρίζουμε τα γυαλισμένα ξύλινα πατώματα με λίγο ζεστό νερό αποφεύγοντας τα καθαριστικά που μπορεί να τα θολώσουν. Για τα δάπεδα αντικολλητικής ξυλείας (laminate) στύβουμε πολύ καλά τη σφουγγαρίστρα μας γιατί το νερό μπορεί να τα καταστρέψει ενώ για τα πατώματα από  πλακάκια χλιαρό νερό και ένα καθαριστικό πατώματος είναι μια χαρά. 

Οδηγός καθαρίσματος 4x4

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: